– Parituntinen kilpailu alkaa lauantaina ennen puoltapäivää. Kolmen aikaan, kun kaikki kilpailuvastaukset on pisteytetty, selviää mitkä joukkueet matkaavat syksyllä Suomen edustajina sokkomaistamisen MM-kisoihin Ranskaan, kertoo Suomen Munskänkarna ry:n puheenjohtaja Samuli Jalkanen

Kilpailussa maistetaan 12 viiniä, joiden joukossa voi olla makeita, väkevöityjä, kuohuvia tai muita tavanomaisia viinityyppejä. Viinit kaadetaan yksi kerrallaan, noin kymmenen minuutin välein. Viineistä on tunnistettava dominoiva rypälelajike, alkuperämaa, viinialue ja -ala-alue sekä vuosikerta. Kilpailussa ei saa käyttää kirjallisuutta tai muita apuvälineitä.

Viinit kaadetaan yksi kerrallaan, noin kymmenen minuutin välein."

– Jos kotona haluaa testata taitojaan tämänvuotisilla SM-kisaviineillä, niin julkaisemme niistä listan Suomen Munskänkarnan Facebookissa kisan jälkeen. Olisi todella mielenkiintoista kuulla, minkälaisia pisteitä kotitastingeissä saadaan! Toivotamme kaikki myös tervetulleiksi mukaan Munskan toimintaan paikallisyhdistyksiin, joita meillä on tällä hetkellä 14 eri puolilla Suomea, Jalkanen kertoo.

Nyt kisattava sokkomaistamisen SM-kilpailu on yksi esimerkki Munskänkarnan toiminnasta. Viiniseuran paikallisyhdistykset järjestävät paikkakunnillaan erilaisia tasting- ja maistelutilaisuuksia, viinimatkoja sekä kolmitasoisen koulutusohjelman. Useat sokkomaistamisen SM-loppukilpailuun osallistujat ovat suorittaneet Munskan koulutustasokokeita menestyksellä ja jatkavat nyt kisaamista jopa MM-tasolla.

– MM-kisat tuovat meille hieman aikataulupaineita. Olemme kalenterin kanssa tarkkoina, jotta kansallinen kisa saadaan järjestettyä, matkajärjestelyt tehtyä ja kisajoukkue ehtii vielä harjoitellakin syksyn kisaa varten. Tämä kesäkuulle siirtynyt kisa piti alun perin järjestää perinteiseen tapaan huhtikuussa, mutta korona sotki suunnitelmat. Järjestämme kilpailun nyt viranomaisten ohjeita noudattaen ja jokainen osallistuu tilaisuuteen oman harkintansa mukaan. Nuhaisena, kuumeisena tai muuten kipeänä jäädään kotiin – kuten yleensäkin viinitastingeistä, Jalkanen taustoittaa.

Kilpailut pidetään Helsingin Allergiatalossa. Riskien minimoimiseksi kisatilaan pääsevät tällä kertaa vain kilpailijat, kilpailun järjestäjät ja erikseen kutsutut avustajat.