Inese Lukaševska.
Inese Lukaševska.

Latviassa hullu luovuus paikkaa puuttuvat resurssit

Kovia kokenut tapahtuma-alan ammattilainen tirauttaa kyynelen, kun on sen paikka, ja luottaa vahvasti intuitioonsa. Hän hakee luovia ratkaisuja tinkimättömästi, eikä pelkää riskejä.

Tummahiuksinen nainen huiskuttaa Riian esikaupunkialueella kivitalon ikkunasta vierailleen. Pian hän laskeutuu alas ja avaa jyhkeän puisen oven. Kiviportaikon yläpäässä sijaitsee mielenkiintoisen näkemyksen omaava tapahtumatoimisto.

Inese Lukaševska on viisihenkisen Luka-tapahtumatoimiston perustaja ja toimitusjohtaja. Yritys on noteerattu muutamissa tapahtumien ja luovien alojen kansainvälisissä kilpailuissa.

– Olen onnellinen siitä, mitä teen. Ja siitä, että olen saanut työstäni tunnustusta. Tavoitteeni ei ole olla kuuluisa, vaan hyvä ihminen. Uskon, että Jumala on kanssamme läsnä.

Lukaševskan viimeinen lausahdus hämmentää. Hän jatkaa tarinaansa ja sanoo, että kivitalon omistaa kirkko. Usko ihmisiin, tarkemmin sanottuna omaan yhtiökumppaniin koki kolahduksen viisi vuotta sitten. Paluu kesälomalta oli tyrmäävä.

– Yhtiökumppanini petti minut. Huomasin, että hän oli vienyt yritykseni minulta.

Nainen ei kuitenkaan murtunut, vaan rakensi pala palalta itselleen uuden, vakavaraisen yrityksen, joka tekee paitsi tulosta myös hyvää sellaista.

Ehkä juuri koetut takaiskut tekivät Lukaševskasta aktiivisen hyväntekeväisyystapahtumien järjestäjän. Hän tuottaa tapahtumat omin voimin, omalla ajallaan.

Hyväntekeväisyyttä bisneksen sivutuotteena

Joulukuun alussa järjestettävällä tapahtumakokonaisuudella hän kerää rahaa varattomien, sokeutuvien latvialaisten silmäleikkauksiin. Idea syntyi eräänä aamuna vajaa vuosi sitten.

– Kuvittelin, minkälaista olisi herätä ja huomata, ettei näe enää. Opiskelin aihetta ja selvisi, että silmäleikkauksia on Latviassa odotettava jopa viisi vuotta. En ole miljonääri, mutta voin auttaa ihmisiä omalla työlläni.

Hän päätti järjestää silmien iiriksistä otetuista makrokuvista valokuvanäyttelyn, jonka tuotot sijoitetaan leikkausjonojen purkamiseen.

– Jokainen kuva on erilainen. Näem-me toistemme silmistä vain värin, mutta emme koko iiristä.

Lukaševska syventyi asiaan teknologisesti ja taiteen näkökulmasta. Haasteena oli löytää kuvaaja Latviasta. Kansainvälisesti tunnettuja, aiheeseen erikoistuneita kuvaajia on kaksi: kuuluisat ammattilaiset Leipzigista ja New Yorkista.

Lukaševska neuvotteli kolme kuukautta. Toinen kuvaajista suostui ja kuvasi latvialaisten iiriksiä kolme päivää.

Kun ensimmäinen, lastensairaalalle toteutettu hyväntekeväisyystapahtuma oli ohitse, Lukaševska itki kotonaan.

Kun ei ole rahaa, ongelman ratkaisuun on käytettävä luovuutta.”

– Mieheni kysyi minulta, miksi itket. Sinähän onnistuit. Sanoin, että olen niin onnellinen, koska koen, että lahjoittajat tekivät hyvää minulle, eivätkä pelkästään sairaille lapsille.

Lukaševska ei ole koskaan halunnut peitellä tunteitaan. Tunteellisena ihmisenä hänen oli vaikea työskennellä edellisessä työssään tv-juontajana. Lopulta hän ei kyennyt tukahduttamaan osaa itsestään ja lopetti uransa mediassa. Kyky tarttua tarinoihin on säilynyt vahvana. Jokainen ihminen on hänestä tarinansa ansainnut.

– Kauneus on meissä jokaisessa, se on vain kyettävä näkemään.

Kansainväliset areenat kutsuvat

Lukaševska uskoo, että menestys kansainvälisissä kilpailuissa tuo kokemusta ja lisää kansainvälisiä asiakkaita. Uniikkeja toteutuksia ja luovia tuotantoja arvostetaan kansainvälisesti. Siitäkin huolimatta, että tapahtumabudjetit ovat olemattomia globaalien jättien tapahtumien rinnalla.

– Kun ei ole rahaa, ongelman ratkaisuun on käytettävä luovuutta.

Toisaalta juuri rahan puute voi estää koko osallistumisen kilpailuihin. Hän puhuu kokemuksesta.

– Muistan sen tunteen lopun ikäni, kun kädet täristen avasin erään kilpailun finalistilistaa. Soitin miehelleni ja asiakkaalleni: olemme viiden parhaan joukossa. Sitten huomasin, että olemme toisessa kategoriassa kolmen joukossa.

Kilpailuun osallistumista oli ehdottanut yksi tuomareista. Ongelmana oli raha.

– Jos menestyisimme, osallistumismaksun lisäksi kuluja syntyisi markkinoinnista. Otin riskin ja ajattelin, se on sitten sen ajan murhe. Nyt meillä on ongelma, hän naurahtaa ja toteaa, että aikoo maksaa markkinoinnin omasta taskustaan.

Nuorallatanssia pelon ja rohkeuden kanssa

Luovan alan ammattilaiselle kenties suurin pelko on luovuuden tyrehtyminen.

– Ihminen ei ole kone. Päivittäin joutuu vuorottelemaan viiden tai jopa kuuden konseptin kanssa. Pyrin ruokkimaan luovuuttani kaikkialla: luonnossa, kylpyhuoneessa, hau-tausmaalla.

Toistaiseksi luovuus on kukoistanut. Menestyminen on edellyttänyt kuitenkin paineensieto- ja riskinottokykyä. Rohkeutta tapahtumien tuottaminen ja läpivienti on vaatinut sekä hänen tuotantotiimiltään että asiakkailtaan.

– Meillä voi olla vain muutama minuutti aikaa tehdä vaikutus ideallamme ja herättää asiakkaan luottamus.

Yhä kiristyvien toteutusaikataulujen takia pieni toimisto on joutunut jo kieltäytymään tarjotuista työmahdollisuuksista. Joskus Lukaševska miettii, että asiakkaan on oltava lähes yhtä hullu kuin hän itse, hehän voivat hänen epäonnistuessaan menettää omankin työnsä.

Latvian 100-vuotisjuhlatapahtuman tuotannon hän otti, vaikka riskit olivat suuret.

– Saimme tietää kuukautta ennen tapahtumaa, että tuotanto on meidän. Mietin muutaman sekunnin. Ehkä joku auttoi meitä ylhäältä käsin, koska onnistuimme. Jokaisen riskin kohdalla on mietittävä, onko se vaivansa arvoinen. Toisinaan riskit ovat olleet niin suuria, että epäonnistuessani menettäisin koko 20-vuotisen urani tapahtuma-alalla.

Tapahtumatoimisto Lukan tuottamassa show'ssa valkoiseen esiintymisasuun pukeutunut nainen lensi ilmassa 30 metriä.
Tapahtumatoimisto Lukan tuottamassa show'ssa valkoiseen esiintymisasuun pukeutunut nainen lensi ilmassa 30 metriä.
Kulttuuripainotteisessa tapahtumassa hyödynnettiin Latvialle tyypillisiä, tarinallisia yksityiskohtia kattauksessa.
Kulttuuripainotteisessa tapahtumassa hyödynnettiin Latvialle tyypillisiä, tarinallisia yksityiskohtia kattauksessa.
Lukan 
toteuttamassa 
tapahtumassa 
hyödynnettiin 
Liisa ihmemaassa 
-teemaa.
Lukan toteuttamassa tapahtumassa hyödynnettiin Liisa ihmemaassa -teemaa.

Yksi riskeistä liittyy joulukuussa toteutettavaan tapahtumaan. Ideana on näyttää, mitä tapahtuman kulisseissa tapahtuu. Kutsussa lukee ainoastaan pukeutumiskoodi: black tie. Muuta ei kerrota. Vieraat saapuvat pimeään ja tyhjään teollisuushalliin, jonka perällä on baari.

– Ensimmäiseksi vieraat järkyttyvät. Juomatarjoilu käynnistyy ja ovet avautuvat. Ihmiset osallistetaan luomaan juhla, kantamaan pöydät, tuolit ja loihtimaan tunnelman.

Yhteen tapahtumaan tarvittiin Daavidin patsas. Sellaista ei löytynyt Latviasta. Lukaševska otti elävän alastoman miehen patsaan tilalle. Toisessa tapahtumassa piti peittää tilan kiinteitä osia. Lukaševska rakennutti niiden päälle edellisiltana terassit, joista muodostui erillisiä baarisaarekkeita.

– Joskus ongelmat auttavat. Luovat ideat syntyvät, kun etsimme ratkaisua kulloiseenkin ongelmaan. Voi sen ajatella näinkin: jos ei ole ongelmia, minulla ei ole työtä.

Yliluonnollisia kokemuksia tavoitteleva perfektionisti

Kun Lukaševska aloitti tv-uransa 17-vuotiaana, hän ei osannut pitää mikrofonia kädessä, eikä 20-tuntisia päiviä puurtaessa tiennyt, mitä nukkuminen edes tarkoittaa.

– Kaikki odottivat vain sitä hetkeä, että putoan. Olen selfmade-tuote, vaikka puhunkin aina meistä itseni sijaan. Tuskin kukaan uskoisi, että yksi ihminen kykenee tähän kaikkeen.

Hän myöntää avoimesti olevansa perfektionisti. Projektipäälliköt ja teknikot tietävät, ettei hänen kanssaan neuvotella lainkaan tietyistä asioista. Hänen tapahtumissaan lähes mitään ei tehdä perinteisen kaavan mukaan ja jokainen tapahtuma on kertaluonteinen. Niissä yhdistyvät tiede, teknologia ja taide. Lukaševska käyttää illuusioita vaikutuskeinona tapahtumissa.

– Haluan, että ihmiset miettivät tapahtumassa, voivatko he enää luottaa aisteihinsa. Bisnesmielessä tapahtumani eivät ole tuottoisia. Siksi minusta ei ole tullut miljonääriä, mutta olen tyytyväinen lopputuloksiin.

Jos joku haluaa tapahtumaansa vain esiintyjän ja ruokatarjoilun, Lukaševska toteaa, ettei häntä tarvita.

– Soittakaa catering-firmaan ja tapahtumataloon.

Kiitollisimpina asiakkainaan Lu-kaševska pitää kuntia ja valtiota. Tarjouspyynnöt ovat täsmällisesti määriteltyjä, tavoitteet asetettu ja budjetit kerrottu selkeästi. Tapahtumatoimistolle annetaan myös perustelut, miksi tarjous hylättiin.

Kaikesta kokemastaan huolimatta Lukaševska ei ole koskaan menettänyt luottamustaan itseensä.

– Minulla on yksi neuvo: kun voittamisen tahto on suurempi kuin häviämisen pelko, menestyt, hän kiteyttää.

 

Kuka?

Inese Lukaševska

  • Latvialaisen Luka-tapahtumatoimiston perustaja ja toimitusjohtaja.
  • Toiminut aiemmin mallina, tv-juontajana ja elokuvatuottajana.
  • Toimiston toteuttama Latvian School Bag opening event on ehdolla kansainvälisiä tapahtumia palkitsevassa Bea Worldissa musiikki- ja kulttuuritapahtumasarjoissa.

luka.lv

beaworldfestival.com

Sata latvialaista tarinaa sadassa minuutissa

Oletko koskaan ollut ihmemaassa? Maassa, jossa sekä ihmisillä että olennoilla on taikavoimat? Jossa peilit vääristävät, sienet lentävät, kortit ovat syötäviä ja noidat ennustavat? Jossa puut polttavat tupakkaa ja jänikset puhuvat? Eräänä joulukuisena iltana tapahtumatoimisto Luka teki tarusta totta ja lisäsi taivaallisen lumisateen tapahtumapaikkaan.

– Latviasta löytyy monia inspiroivia ja uniikkeja paikkoja. Silti yhä useam-pi nuori muuttaa ulkomaille suurempien markkinoiden houkuttelemina ja kadottaa kansallisidentiteettinsä, yhteytensä kotimaahansa ja sen kulttuuriin, Inese Lukaševska sanoo.

Kuukauden mittaisen Latvian School Bag opening -tapahtuman tarkoituksena oli näyttää koululaisille, että heidän kotimaansa on luovuuden ja mahdollisuuksien maa. Kuka tahansa voi toteuttaa unelmansa huolimatta asuinpaikasta, taustasta ja sosiaalisesta statuksesta.

110 eri kunnasta valittiin 5–9-luokkalaisten joukosta 6 000 koululaista osallistumaan tapahtumaan jääkiekkoareenalla, johon kuului muun muassa 15 luovaa työpajaa sekä neljän tunnin mittainen multimedianäyttely, jossa kivet puhuivat ja meren aallot huuhtoivat koululaisten jalkoja. Vuodenajat vaihtuivat kättä heilauttamalla.

700 esiintyvää eri alojen taiteilijaa yhdistivät taiteen, teknologian ja tieteen herättääkseen koululaisten mielenkiinnon luontoaan ja kotimaataan kohtaan.

Jokaisesta tapahtumaan osallistuneesta opettajasta ja koululaisesta muovattiin oman seutukuntansa ja kyliensä lähettiläitä.

Tapahtumatoteutus levisi ympäri Latvian lumipalloefektinomaisesti. Kansallinen media nosti tapahtuman uutisiinsa. Maksettua mainontaa tapahtumassa ei hyödynnetty. Mielipidevaikuttajien kautta tieto tapahtumasta levisi massaliikkeen tavoin. Vähintään kerran alkuperäisestä tapahtumasta syntyneisiin tilaisuuksiin on vuonna 2019 osallistunut jo 230 000 opiskelijaa.

youtube.com/watch?v=lAFEYyfHc4o

Julkaistu Evento-lehdessä 6/2019.