Tornion Panimon yhteyteen perustettava tislaamo on viimeisiä asennustöitä ja koekäyttöjä vaille valmis tuotantoon. Tornio Distillery tuo kuitenkin jo nyt markkinoille erän erittäin harvinaista rommia. Routa Premium – Guyana Pure Rum 1988 -rommin 26 vuotta kestänyt tynnyrikypsytys on saanut viime silauksensa levätessään vuosia arktisissa oloissa Lapissa.

Rommi sai alkunsa, kun kolme lappilaismiestä päätyivät reissullansa Liverpoolin satamassa sijaitsevaan erikoisrommivarastoon ja kukin hankki kotiin viemisinä tynnyrillisen arvokasta rommia. Matkan jälkeen rommitynnyrit päätyivät inarilaisen kellarin perukoille vuosiksi lepäämään. Tornion Panimolle rommit päätyivät yrityskaupan myötä viime kesänä.

– Selvitimme meille vanhan varaston mukana tulleen, halvoissa lasipulloissa nuhjuisiin pahvilaatikoihin pakatun tummanruskean juoman taustoja, jolloin meille hiljalleen alkoi selvitä niiden todellinen arvo, kertoo Tornion Panimon johtaja Kaj Kostiander

– Rommi on tislattu puisella pannutislaimella Guyanassa Enmore Distilleryssä vuonna 1988. Tislaamo suljetiin 1996, eikä vastaavia tislaamoja enää ole. Kyse on siis todella uniikista juomasta.

Routa-rommi saa arvoisensa pakkauksen, joka julkistettiin maanantaina Monacossa Luxe Pack –pakkausmessuilla. Pakkaus on toteutettu yhteistyössä Stora Enson sekä brändien suojaukseen ja graafisiin erikoisratkaisuihin keskittyneen Starcke Oy:n kanssa.

Routa Premium on pakattu uudesta, lumivalkoisesta New Enso Coat -kartongista valmistettuun pakkaukseen ja sen kansi on suljettu älysinetillä. Sinetin tarkoitus on taata tuotteen aitous. Pakkauksen graafisesta suunnittelusta vastaa Sanni Salo muotoilutoimisto Muodosta.

– Pakkausta ei voi avata sinettiä rikkomatta. Vaikeasti väärennettävän sinetin alla on NFC-tunniste, jonka voi lukea esimerkiksi älypuhelimella. Tunniste johtaa Tornio Distilleryn Routa rum –tuotesivulle, mistä löytää lisätietoa tuotteesta, Starcke Oy:n hallituksen puheenjohtaja Ari-Veli Starcke valottaa sinetin toiminnallisuutta.

Routa Premium – Guyana Pure Rum 1988 on uudelleenpullotettu käsin Torniossa numeroituihin puolen litran lasipulloihin. Rommi on tynnyrivahvuista eli se sisältää 55%-tilavuusprosenttia alkoholia. Jakelusta ei ole vielä tehty päätöstä, mutta on mahdollista, että koko erä myydään ulkomaille.