Helsingissä Fabianinkadulla ovensa kesäkuun lopussa avannut Runar ei ole perinteinen hotellibaari, vaikka se toimiikin Hotelli F6:n välittömässä läheisyydessä. Baarin konsepti on Turo Kotajärven ja Jun Kondon käsialaa, ja laadukkaiden craft-cocktailien lisäksi myös viinilistaan panostetaan.

̶  Emme halua profiloitua pelkästään cocktaileihin tai viiniin, vaan kaikkeen panostetaan. Tavoitteenamme oli luoda paikka, jollaisessa itse viihtyisimme. Hotellin omistajat haluavat, että baari henkilöityy tekijöihin. Hotelli ja baari ovat kumpikin omia juttujaan.

Baari on tällä hetkellä auki tiistaista lauantaihin. Viikonloppuisin ovet ovat auki aamukahteen, eikä jatkoaikalupia ole tarkoitus hakea ainakaan vielä tämän vuoden puolella. Viikonloppuisin paikalla on dj luomassa tunnelmaa. Istumapaikkoja on viitisenkymmentä, mutta tilaa löytyy yli sadalle.

̶  Hyvä fiilis on tärkeässä roolissa. Tähtäämme siihen, että etenkin viikonloppuisin olisi väkeä ja keskieurooppalaista elävyyttä aina sulkemisaikaan asti. Sisustuksessa on otettu huomioon se, että esimerkiksi seisoville asiakkaille löytyy paikka, mihin laskea lasinsa.

Tunnelman ja laadukkaiden tuotteiden lisäksi tärkeässä roolissa on myös kuluttajaystävällinen hinnoittelu. Esimerkiksi samppanjalasillisen saa 11 eurolla ja täysin naturaalin kuohuviinin lasihinta on kahdeksan euroa.

̶  Emme lähde kilpailemaan hinnalla, mutta haluamme tarjota hyviä tuotteita edullisesti. Myymme mieluummin enemmän tavaraa samassa ajassa, siksi hinnat ovat edullisemmat, kaksikko kertoo.

Rakkaus ruokaan välittyy cocktaileista

Runarissa on oma misakeittiö, josta löytyvät niin vakuumikone, uuni kuin sirkulaattorikin. Cocktaileissa pyritään silti välttämään turhaa kikkailua, vaikka niissä on käytetty erilaisia valmistustapoja.

̶  Cocktailimme tehdään asiakaslähtöisesti. Haluamme tarjota hillittyjä ja kauniita juomia, joista löytyy yllättäviäkin makuja. Ranskassa monet Michelin-kokit ovat siirtyneet fine dinigista bistromeininkiin, meillä on vähän sama idea. Juomissa raaka-aine on etusijalla ja molempien intohimo ruokaa kohtaan näkyy cocktaillistalla, Kotajärvi kertoo.

Kondo on laatinut viinilistan yhdessä Soil Wine Groupin Janne Hallan kanssa, joka oli hänelle entuudestaan tuttu ja jonka kanssa Kondolla on samantyylinen viinifilosofia.

̶  Viinifilosofiamme Jannen kanssa on nuorekasta. Siitä löytyy kapinahenkeä, mutta kuitenkin klassikoita kunnioitetaan. Listalta löytyykin niin klassikko rieslingejä kuin alkuviinejäkin, joita niitäkin saa laseittain, Kondo sanoo.

Runarissa on baariksi kattava valikoima viinejä. Tällä hetkellä laseittain saa 14 viiniä. Alakerrassa on runsaasti varastotilaa, ja kaksikolla onkin tarkoitus laajentaa viinivalikoimaa.

̶  Tavoitteenamme on erittäin laaja ja kattava valikoima pulloittain myytäviä viinejä, sillä sekin on monelle syy tulla baariin.

Olutpuolella suositaan kotimaisia suuremman asiakaskunnan mieleen olevia pienpanimo-oluita.

̶  Oluet on tehty fiilisteltäväksi, ei analysoitavaksi. Siksi vältämme liian haastavia tuotteita.

Vetovastuussa olevien Kotajärven ja Kondon lisäksi Runarin tiskin takana nähdään Jesse Teerenmaa ja Atte Puolakka.

̶  Meillä on ainakin aluksi pöytiintarjoilu. Ajattelemme, että myös palvelu on yksi tuotteistamme. On tärkeää, että jokainen meistä hoitaa sen omalla tyylillään, mutta hyvin, Kotajärvi ja Kondo pohtivat.