Kuuluisat kuppilat: Starbucks

Starbucks on toteuttanut kenen tahansa yrittäjän märän unen, aloittanut yhdestä yksiköstä ja laajentanut siitä maailman suurimmaksi kahvilaketjuksi. Vuosina 1997-2007 yhtiö avasi keskimäärin kaksi kahvilaa päivässä ympäri maailmaa. Tämän jälkeen on tosin pitänyt joillakin alueilla pari tuhatta sulkeakin, mutta monella tasolla Starbucks on ollut edelläkävijä ja kahvilamaailmassa pioneeri, josta monet ovat ottaneet mallia.

1971 kolme opiskelukaveria perustivat Seattleen kahvikaupan nimeltä Starbucks. Nimen haluttiin alkavan näillä kirjaimilla, ja aivoriihessä eräs perustajista muisti henkilön Moby Dick –kirjasta. Alkuun yhtiö myi vain kahvipapuja eikä valmistanut paikan päällä juomia kuin maisteltavaksi.

Vuonna 1976 Starbucks muutti osoitteeseen 1912 Pike place, missä se alkoi myymään myös itsekahvijuomia. Osoite sijaitsee Pike Place Marketissa, mikä on ehkä Amerikan ensimmäinen Farmers’ Market.Tätä osoitetta pidetään nykyään myös alkuperäisenä Starbucksina.

Vieraillessani viime kuussa paikalla, sen edessä kulkeva 30 metrin jono ei houkuttanut jäädä odottelemaan vierailua sisällä asti, vaikka herättikin kyllä kiinnostusta. Pari kuvaa ja eteenpäin, sillä kun Pike streetiä kulkee kymmenen korttelia itään kohti trendikästä Capitol Hilliä, saapuu taloon nimeltä Starbucks Reserve roastery and tasting room, mikä on nykyisen koko 21 000 kahvilaa käsittävän ketjun ehdoton lippulaiva.

Uskomattoman kauniissa kahvintemppelissä paatuneimmankin korporaatioiden vastustajan sydän sulaa kuin ruokosokeri Rwanda–paahtoon. Suunnitelmissa on avata paahtimoitakin ympäri maailmaa. Ensimmäisessä vaiheessa Milano, Shanghai, New York ja Tokio.

Roastery valmistui vajaa neljä vuotta sitten, arkkitehtoninen sekoitus teak–puuta ja kuparia luovat mielenkiintoisen ja alkuun sokkeloisen tilan, missä voi juoda kaikilla mahdollisilla tavoilla valmistettua kahvia, syödä pullaa, maistella eri paahtoja, ostaa kahvia ja keittovälineitä kotiin. Tarjolla on myös runsas valikoima baristan erikoistyökaluja sekä oheistavaraa, millä voit kommunikoida muillekin rakkauttasi kahviin.

Tilaa hallitsee iso ja komea käsin vasaroitu kuparisylinteri, missä Reserve –kahvipavut saavat levätäpaahdon jälkeen. Reserve on Starbucksin laatuluokitus alkuperäkahveille, mitä paahdetaan pienempiä määriä. Noin 2 000 Starbucks-kahvilaa maailmassa kuuluvat mukaan tähän piiriin.

Vaikka Starbucks jakaa mielipiteitä, on sillä todella paljon faneja ympäri maailmaa. Yllättävän monet heistä eivät ole edes vielä oppineet kahvia juomaankaan.

 

Äkkiseltään kun yritysstrategiaa pohtii, ei Starbucks ole kypsiin kahvinjuontimarkkinamaihin kuten Suomeen kiirehtinytkään. Italian valtausta Starbucks vasta suunnittelee.

Yhtäältä Starbucks on toteuttanut kenen tahansa yrittäjän märän unen, aloittanut yhdestä yksiköstä ja laajentanut siitä maailman suurimmaksi kahvilaketjuksi.

Vuosina 1997-2007 yhtiö avasi keskimäärin kaksi kahvilaa päivässä ympäri maailmaa. Tämän jälkeen on tosin pitänyt joillakin alueilla pari tuhatta sulkeakin, mutta monella tasolla Starbucks on ollut edelläkävijä ja kahvilamaailmassa pioneeri, josta monet ovat ottaneet mallia.

Matkaillessa Starbucks on luotettava  wi-fin ja siistin vessan tarjoaja

Muistan ensimmäiset omat kokemukseni 90-luvun lopulta, kuinka ihastuin harkittuun taustamusiikkiin, sekä viipymään houkutteleviin nojatuoleihin, mitkä olivat harvinaisia siihen aikaan.

Taustamusiikki on ollut niin tärkeä elementti kahviloissa, että Starbucks perusti jopa oman levy-yhtiönkin. Spotifyssa Starbucks näyttäisi olevan aktiivinen profiili, sieltä voi hakea leppoisaa musiikkia lähes joka lähtöön.

Lähin Starbucks täällä Zurichissa on rakennuttanut ison kirjoituspöydän 12 hengelle pistorasioineen. Samalla moni muu kahvilayrittäjä kiroilee asiakkaita, jotka istuvat tuntitolkulla kahvin hinnalla.

Matkaillessa Starbucks on luotettava paitsi kahvin, mutta wi-fin ja siistin vessan tarjoaja. Valitettavasti usein pienissä übercooleissa barista-espressobaareissa henkilökunta on niin cool, ettei vessojen siisteys ja paperintäydennys kuulu heidän toimenkuvaansa.

New Yorkissa mielestäni eräs hieman nuhjuisen oloinen tyyppi väärinkäytti wi-fiä, kun hän oli rehannut kahvilaan mukanaan ihan kunnon pöytätietokoneen, mikä oli muotoilusta päätellen suunniteltu nimenomaan pelaamiseen. Vieressä näytti olevan vielä ulkoinen levyasema ja päässä isot kuulokkeet. Ruudussa vyöryi joku nopeatempoinen taistelupeli.

Jäi minulla FB silloin päivittämättä, kun netti oli niin hidas.

roastery.starbucks.com

Harri Keko toimii ammattilaisena Zurichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa. Vapaa-aikanaan hän on valmis matkustamaan pitkiäkin matkoja poikkeuksellisen hyvän ruoan ja juoman perässä.