Kaiken tämän aloitti Strandilla sijaitsevan Savoy-hotellin American Bar vuonna 1898. Nykypäivänäkin suurta suosiota ja arvostusta nauttiva baari on edelleen pään kilpailijoitaan pidempi. Reilun sadan vuoden aikana baarissa on työskennellyt vain 11 eri pääbaarimestaria. Tunnetuin lienee Amerikasta kieltolain vuoksi Englantiin 1925 muuttanut Harry Craddock, joka kirjoitti The Savoy Cocktail Bookin. Kirjassa esitellään useita hänen keksimiään cocktaileja, muun muassa White lady, joka kuuluu jokaisen baarimestarin perusoppeihin ympäri maailmaa. Kokonaisuudessaan kirjasta löytyy 750 reseptiä, mikä tekee siitä aikansa kattavimman opuksen.

Jo ennen Craddockia baaria johti yli 20 vuotta nainen nimeltä Ada Coleman. Hänen perintönsä elää cocktaillistalla Hanky Panky -klassikon muodossa. Seesteisen salin laidalta, seinän takaa piilosta löytyy tehokas baaritiski, jonka takana pääbaarimestari Erik Lorincz touhasi tilausten parissa. Täytyy myöntää, että työskentely teki vaikutuksen. En ole nähnyt koskaan kenenkään työskentelevän niin pieteetillä, niin nopeasti. Silmä lepäsi.

Valitettavasti tarjoilijallamme oli huono päivä. Jotenkin hänen koko olemuksensa oli liian ylimalkainen, välinpitämätön ja jopa aggressiivinen. Veikkaukseni on, että hän oli pettynyt joutuessaan tarjoilemaan, sen sijaan että olisi päässyt tiskin taakse juomia sekoittelemaan. Noh, aina ei voi voittaa.

Salin vieressä on pieni huone, missä jokaiselle baaripäällikölle ja hänen tuomalleen historialle on omistettu vitriinihylly. Jos haluaa, voi pyytää cocktailinsa tehdyksi tietystä antiikkialkoholista. Nykyinen cocktaillista on jaoteltu Lontoon kaupunginosien mukaan. Drinkit kuvastavat tavalla tai toisella alueensa luonnetta, ihmisiä tai nähtävyyksiä. Lorinczin signatuuridrinkki Green Park on tällä hetkellä suosituimpia. Se sisältää Tanqueray 10 giniä, selleri-bittereitä, basilikaa, sitruunamehua, sokerilientä ja munanvalkuaista – päivitetty kunnianosoitus White ladylle. Hinnat liikkuvat 15–30 punnan välillä.

Paitsi Vintage-sivulla, missä vuosikertaraaka-aineista on sekoitettu talon klassikkoja. Yli sata vuotta vanhoja viinoja sisältävä Sazerac kustantaa 5000 puntaa. White Ladyn saa jo 120 punnalla. Vuonna 2010 hotellin kellariin avattiin uudelleen pitkän tauon jälkeen The Beaufort Bar. Opulentti illanviettopaikka keskittyy samppanjaan ja kabareehen. Valitettavasti se on auki vain torstaista lauantaihin, enkä sunnuntaina päässyt ilmapiiristä nauttimaan. Kun kerran Lontoossa on, kannattaa käydä drinkillä myös Langham-hotellin The Artesian -baarissa, joka on valittu jopa neljästi jo maailman parhaaksi baariksi. Joskin toissa vuonna baaripäällikkö lähti ottaen tiimin mukaansa, mikä on sekoittanut kuulemma baarin pakkaa. 

www.fairmont.com/savoy-london/dining/americanbar/

www.artesian-bar.co.uk