Kuuluisat kuppilat: Raffles Long Bar, Singapore

Yksi maailman kuuluisimmista baareista sijaitsee vuonna 1887 perustetussa Raffles–hotellissa, Singaporessa. Tyylikäs kolonialistinen hotelli sai lisäarvoa tarinaansa vuonna 1915, kun baarimestari Ngiam Tong Boon sheikkasi ensimmäisen Singapore gin slinginsä. Itse asiassa koko kaupunki sai aikamoisen ikonin.

Hotelli on kokenut kaikenlaista yli sadan vuoden aikana, ja pitkällisen remontin jälkeen se avattiin jälleen 1991. Senkin jälkeen omistajuussuhteet ovat muuttuneet useasti , mutta Sling pysyy. Sekoitus pysyy myös kaikkien itseään kunnioittavien baarimestareiden päässä ikuisena testikysymyksenä ympäri maailman, koska se sisältää tuskallisen montaa raaka-ainetta, mitä harvassa muussa reseptissä ylipäätään käytetään.

Nykyään Long Bar sijaitsee viihtyisän palmupihan vieressä toisessa kerroksessa. Hotellin asiakaskunnalle on rauhoitettu toinen baari biljardipöytineen, joskin se on vuokrattavissa erilaisia tilaisuuksia varten. Me turistit vaellamme suoraan kadulta Long Baariin nykyään.

Baari lienee enemmän tai vähemmän täynnä aina, ja varmaan 90 prosenttia vieraista tilaa Gin Slingin, ellei useammankin. Hintava drinkki on hedelmäinen ja makea, mutta ei siinä mitään vikaa ollut. Disneylandiin pääsisi kolmen drinkin hinnalla. Ihmisvirtaa on hauska katsella, imeä tunnelmaa ja kuvitella olevansa joku herrasmies koloniaan tutustumassa, kaukana kotoa. Naposteltavaksi pöydästä löytyy iso säkki maapähkinöitä kuorineen, mitä mutustellessa saa tai jopa ehkä pitää heitellä kuoret lattialle. Baariruokaa voi myös tilata. Slingejä löytyy listalta nykyään jo kuusi erilaista, ja jos nämä tuntuvat liian hedelmäisiltä, voi aina tilata gin & tonicin rikkomatta tyyliä. Vuodenaikojen mukaan nimetyt slingit jatkavat mainiosti alkuperäisen perinnettä.

Vuoteen 2012 asti hotellissa sijaitsi museokin, mutta ei enää. Tunnelmaa voi viedä kotiin alakerran souvenir–kaupasta, mistä löytyy ihan kelpo kamaa.

Jos nostalgia ei iske, Singaporestahan löytyy kyllä menoa lähes joka makuun. Maailman parhaiden baarien joukossa keikkuu muun muassa 28 Hongkong street, mikä sijaitsee huomaamattomana muuten rauhallisella kadulla. Pitkulainen baari oli tupaten täynnä ja juoman tilaaminen kesti kauan, koska mestareilla piti kiirettä sheikata kaikki juomat täydellisyyttä hipoen. Toimintaa oli tosin kiva seurata, ja heillä näytti olevan aidosti todella hauskaa töissä. Kun vihdoin sain palvelua, neiti pahoitteli vilpittömästi ja hoiti minua siitä lähtien kovinkin hyvin.

Lähellä  Rafflesia sijaitsee uudehko National Gallery Singapore. Sisältä löytyy useampikin ravintola, kuten myös katolta Smoke & Mirrors terassibaari. Cocktailit ovat mainioita ja näköala kohti Singaporen tunnetuimpia maamerkkejä on ainutlaatuinen.

Näköala on ehkä kalleinta myös CE LA VI –loungessa Marina Bay Sandsin katolla. Spontaanisti tilasin Stella –tuopin janooni, eikä se maksanut kuin vajaa 20 euroa. Kun tietää että on kalliissa paikassa, kannattaa tilata kalliimpaa kuin normaalisti tilaisi, koska se ei suhteessa ole niin kalliista.

www.raffles.com

www.28hks.com

www.smokeandmirrors.com.sg

sg.celavi.com

Harri Keko toimii ammattilaisena Zurichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa. Vapaa-aikanaan hän on valmis matkustamaan pitkiäkin matkoja poikkeuksellisen hyvän ruoan ja juoman perässä.