Kuuluisat kuppilat: Bar Basso, Milano

Vuodesta 1947 Bar Basso on vetänyt ihmisiä kaikilta aloilta aperitiiville Milanon hieman syrjäiselle Via Pliniolle. Itse asiassa Bar Basso toi aperitivo- ja cocktailkulttuurin kaiken kansan pariin eksklusiivisista luksushotelleista.

Tuohon aikaan italialaisbaarin tarjonta perustui viiniin, olueen ja vermutteihin. Harry’s baarissa Venetsiassa aiemmin työskennellyt Mirko Stocchetto antoi viimeisen silauksen 60-luvulla. Tarjoilulasit teetettiin Venetsian lasinpuhaltajilla, tukusta kun ei sopivia Italiassa löytynyt.

Vuonna 1972 Mirkolle kävi kuuluisa vahinko. Negronia väsätessään hän kaatoi ginin sijasta Camparin ja vermouth rosson kumppaniksi proseccoa. Siitä syntyikin nykyään maailmankuulu Negroni Sbagliato. Kävin nauttimassa sellaisen tässä eräänä lauantaina. Sisustukseltaan 60-luvulle jäänyt perinteikäs korttelikapakka oli melkoisen täynnä keskiyön jälkeen. Sisätiloista puolet vie tupakoitsijoille sallittu alue, kulmassa kassatarjoilija ja baarin takana pari baarimestaria. Vitriinissä cocktailkilpailupalkintoja ja todella vanhoja limited edition –viinapulloja. Asiakaskunta oli sekalaista ja janoista. Pari hipsteriporukkaa, ehkä jonkun synttärit, lisäksi iäkkäämpiä pariskuntia, varmaankin naapureita digestiivillä illallisen jälkeen. Negroni Sbagliatoja ja gin toniceja valmistui baarista kuin liukuhihnalta.

Milanon kaupungin turismi on ottanut myös Negroni Sbagliaton ikonikseen, Risotto Milanesen, Duomon ja Juventuksen tähtipelaajien ohella.

Kun Milanoon asti on Camparia nauttimaan lähtenyt, kannattaa käydä myös Duomon kupeessa sijaitsevassa Camparinossa, minkä Davide Campari perusti Vittorio Emanuele II Galleriaan jo 1915. Baari oli ensimmäinen Italiassa, johon rakennettiin sodapistooli, joka johti jäisen kylmää sodavettä kellarin kylmähuoneesta. Vuonna 1943 baari vahingoittui liittoutuneiden ilmahyökkäyksessä ja uusi omistaja avasi paikkaan Caffè Mianin. Erinäisten vaiheiden jälkeen Camparino palasi gallerian kulmaan 2012. Pystybaarissa kelpaa kulttuurin lomassa käydä reilulla americanolla, kyytipojaksi baaritiskillä suolaisia cocktail-paloja, kuten Milanossa aina. Täälläkin vitriinistä voi ihailla Camparin taide-etikettejä sekä  muita limited edition –pullotuksia. Asiakaskunta koostuu turisteista ympäri maailman. Huomioi, että baari sulkee iltaisin jo kello 21.

Modernimpaan makuun suosittelen Nottingham forest –baaria, joka löytyy myös maailman 50 parhaan baarin listalta. Pääbaarimestari Dario Comini sekoittaa tikitunnelmaa, miksologiaa, molekyylejä, koeputkia ja pieniä kylpyammeastioita menestykseensä. Varaudu jonottamaan ja odottamaan, sillä tämä paikka on täynnä.