Kuppilat kuntoon karanteenin jäljiltä

Pari viikkoa on vierähtänyt siitä, kun ravintolat saivat avata Sveitsissä. Tässä hieman esimakua siitä, mitä voi odottaa, kun ravintolat ensi viikolla saavat Suomessa avata.

Asiakaspaikkojen väljentyminen vie suuren osan liikevaihdosta, eikä henkilökuntaa tarvitse kuin sen välttämättömimmän. Toisaalta ihmiset tuntuvat viihtyvän paremmin ja rentoutuvan, kun ympärillä on tilaa ja tunnelma rauhallinen. Moni tilaa lasin jos toisenkin, mutta pussailua tai intiimiä tanssia en ole vielä todistanut.  Ravintolat ja baarit saavat olla auki keskiyöhön, joten yökerhot pitävät vielä ovensa kiinni.

Normaalistikin Zurichissa suljetaan lähes kaikki baarit viikolla ennen keskiyötä, mutta aikaisemmin sulkeminen viikonloppuna on herättänyt baarinpitäjissä närää, etenkin kun naapurin elintarvikekioskit saavat olla auki aaamuyöhön. Täällähän kioskeista saa kaikki väkijuomat ja monesta vielä mietoja kannabistuotteitakin.

Hyvän sään salliessa ihmisiä on liikenteessä todella paljon kaupoissa, puistoissa ja promenadeilla. Etenkin puutarhaliikkeissä on jonoa, mutta moni tuntuu tarvitsevan pikimmiten myös uuden käsilaukun tms. koska Louis Vuittonillekin on jopa kymmenien metrien jono. Luksusta?

Desinfiointi on ahkeraa, ja kannattaakin miettiä, miten ruoka- ja juomalistat, ruokavälineet, mausteet jne. voi sujuvasti mutta kustannustehokkaasti hoitaa. Omat kotisivut ja muut digitaaliset ratkaisut ovat muodissa. Varausjärjestelmä helpottaa varausten hallitsemista, sillä nyt ravintoloitsija toivoo saavansa rajoitetut asiakaspaikat täytettyä joka ilta vähintään kahteen kertaan. Asiakkaat ovat näissä olosuhteissa ymmärtäväisiä aikarajoitusten suhteen. Kotisivuihin kannattaa panostaa, sillä se edistää myös take away –myyntiä. Vaikka periaatteessa vastustaisikin sosiaalista mediaa tai digitalisaatiota, kannattaa mielestäni viestiä ajoissa aukioloajoistaan ja ylipäätään huudella eri tavoin mahdollisille asiakkailleen siitä, että ravintola palvelee jälleen.

Täytyy myöntää, että pieni osa minussa jännitti töihin palaamista terveydellisistä syistä, vaikkei minulla ole mitään bakteerifobiaa. Bar Bassossa otamme riskit tosissamme ja pyrimme turvaamaan kaikkien terveyden. Parin ensimmäisen päivän jälkeen olin jopa neuroottisempi, koska riskipisteitä vain on niin monia. Kanssakäyminen tuttujen kollegojen kanssa voi olla myös alkuun haastavaa, koska heidän suhtautumisensa asiaan vaihtelevat laidasta laitaan.

Vapaapäivänä ehdin itse tukemaan ravintoloita ja seuraamaan millaisia, ratkaisuja muut ovat tehneet. Kävi ilmi, että olemme ottaneet määräykset vakavimmin ja joissain baareissa ei juuri eroa vanhaan ole. Tulevaisuus näyttää, mikä konsepti on toimivin, mutta toisaalta muiden vähäiset toimenpiteet rauhoittivat minua. Hygieniatasoa voi toki hyödyntää markkinoinnissa, ja eräs kanta-asiakkaamme, joka sattuu olemaan yliopistollisen sairaalan epidemologian osaston ylilääkäri, kehui toimintaamme ja kertoi mainitsevansa meidät seuraavassa tv-haastattelussaan.

Ensimmäisten päivien alku oli hiljaisempaa, sen jälkeen loppuviikon illat ovat olleet täydempiä, ja etenkin ensimmäisenä karanteenin jälkeisenä viikonloppuna kaupungin baarit olivat ääriään myöten täynnä jopa siten, että useimbien eteen muodostui jonoja jo alkuillasta, kahden metrin etäisyyksillä toki. Täällä yksi sääntö on, että jos asiakaspaikat eivät ole kahden metrin päässä toisistaan, paikat on eristettävä väliseinällä tai sermillä. Olen nähnyt jopa suihkuverhoja ja väliseiniä, joihin voi printata juoma- ja ruokalistat tai ripustaa vaikkapa taidetta. Eräs ranskalainen vintage-tyylisesti sisustettu ravintola on eristänyt paikkoja vanhoilla ikkunoilla. Sai sellaisen vaikutelman, että ne olisivat olleet ravintolassa aina. Tuplakattaus tarkoittaa myös, että henkilökunnalla on aika kiire hetken aikaa kuudelta ja uudestaan kahdeksalta. Misaaminen kannattaa aina.

Jos asiakaspaikat eivät ole kahden metrin päässä toisistaan, paikat on eristettävä väliseinällä tai sermillä."

Zurich, kuten moni muukin kaupunki, on lieventänyt terassisäädöksiä lokakuuhun asti. Jos ravintolalla oli jo terassilupa, hän saa nyt laajentaa terassinsa kadulle tai mihin vain, missä tilaa asiakaspaikoille läheisyydestä löytyy. Saa nähdä, koska mielensäpahoittajat saavat tulvan aikaiseksi mielipidekirjoituksillaan.

Lounasaika on toistaiseksi vain varjo normaalista. Moni kansainvälinen yhtiö on tehnyt jo periaatepäätöksiä etätyön jatkamisesta jopa vuoden loppuun. Osassa toimistoista saa esimerkiksi olla paikan päällä kerrallaan noin 30 prosenttia työntekijöistä, mikä vaikuttaa ihmisten liikkumiseen. Onkin järkevää miettiä, kannattaako lounasta järjestää lainkaan. Havaintojeni mukaan taasen sunnuntaina on enemmän ihmisiä ulkoilemassa, joten voisi olla hyvä, jos sunnuntaiulkoilijoille olisi runsaammin palveluita tarjolla. Joo joo, henkilökunta maksaa enemmän, mutta toisaalta hekin ovat olleet pari kuukautta tyhjän päällä, joten muutama euro sinne tai tänne ei kenties tuntune tässä tilanteessa.

Gesundheit!

Kirjoittaja toimii ammattilaisena Zurichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.