Kun palo baarityöhön sammuu – miten rakentaa motivaatio uudelleen?

Pikkujoulukausi on vuoden rankinta aikaa ravintola-alalla ja motivaation löytäminen pitkiin työpäiviin saattaa olla haasteellista. Näillä vinkeillä ennaltaehkäiset ja selätät motivaation loppumisen.

Urani ravintola-alalla kesti seitsemän vuotta – tuona aikana ehdin palvelemaan asiakkaita niin Michelin-tähditetyissä fine dining -ravintoloissa, arvostetun hotellin aulabaarissa, Ylläksellä sijainneessa jäähotellissa, yökerhossa kuin täysverisessä cocktailbaarissakin. Rakastin työtäni päättömästi, kunnes seinä tuli vastaan vuoden 2016 loppupuolella. Yötyö alkoi yksinkertaisesti painaa niin itseäni kuin ihmissuhteitani, enkä saanut enää samanlaisia kiksejä baarihommista kuin aikaisemmin.

Olin siitä onnekkaassa tilanteessa, että baarimestarin työn ohella olin hiljalleen alkanut hoitaa baarimme some- kanavia ja valokuvaamaan drinkkilistan tuotteita. Aikoinaan tarjoilijaopintojen lopputyön dokumentoinnista puhjennut valokuvausinnostus ja drinkkiblogin kirjoittaminen kantoivat hedelmää ja nykyisin olen sisällöntuotantoon ja valokuvaukseen keskittynyt yrittäjä.

Polku on kuitenkin paikoin ollut kivinen, mutta siitä on selvitty seuraavien ohjeiden avulla.

Ennaltaehkäise loppuunpalamista

Tämän haluaisin sanoa kaikille aloitteleville baarimestareille: vaikka ala kuinka veisi mennessään, pidä kiinni vanhoista ystävistäsi, harrastuksistasi ja rutiineista. Ne ovat arvokkaita monella tavalla. Alan ulkopuoliset ystävät tarjoavat tervettä perspektiiviä, kun Martinin sulaveden määrä alkaa vaikuttaa maailman keskipisteeltä tai oluttuoppia tilaava asiakas mäntiltä.

Baarialan ammattilaisten kesken keskustellessa tulee helposti keskityttyä asioihin, joilla ei ole asiakkaille loppupeleissä mitään merkitystä. Tämän huomaa parhaiten puhumalla samoista asioista muiden kavereiden kanssa. On oikeasti tärkeää ymmärtää, ettei pöydässäsi istuva asiakas välttämättä edes tiedä mitä on Mezcal, saatika ymmärrä listalta löytyvää sokerisiirappiin viittaavaa simple-termiä.

Olet baarimestarina myös rikkaampi, kun pystyt ammentamaan inspiraatiota alan ulkopuolelta. Oli harrastuksesi sitten luonteeltaan liikunnallista, luovaa tai jotain ihan muuta, se auttaa sinua sekä palautumaan rankasta työstä että löytämään uusia ideoita.

Vaikka ala kuinka veisi mennessään, pidä kiinni vanhoista ystävistäsi, harrastuksistasi ja rutiineista.

Etene rauhassa

Toinen vinkki aloittelevalle baarimestarille: pääbaarimestarin tai ravintolapäällikön pesti heti uran alussa ei välttämättä palvele sinua tai työnantajaasi pitkällä aikavälillä. Rakenna urapolkuasi rauhassa ja määrätietoisesti. Korkean aseman mukana tulee nimittäin myös vastuuta ja paineita. Jos niiden kantamiseen ei ole takana tarpeeksi kilometrejä, saattaa seinä tulla vastaan nopeastikin.

Hinku päästä suunnittelemaan omia juomia on kuitenkin monella nuorella kova, mutta ainoa tie siihen ei ole pääbaarimestarin pesti. Itse perustin urani alkuvaiheessa blogin, jossa fiilistelin omia juomakokeilujani.

Etsi vaihtoehtoja talon sisältä

Jos se seinä sitten jossain vaiheessa tulee vastaan, älä luovuta. Puhu esimiehesi kanssa, mielellään jo kun ensimmäiset motivaatio-ongelmat ilmestyvät. Avoimessa työyhteisössä tulisi pystyä nostamaan esiin omia tuntemuksia muulloinkin kuin kehityskeskustelussa. Se ei ole merkki heikkoudesta vaan sitoutumisesta ja osoittaa esimiehellesi, että olet kiinnostunut kehittämään itseäsi

Laura Hujanen on baarimestari, valokuvaaja ja sisällöntuottaja, jonka sydän sykkii sesongeille ja asiakaspalvelulle.