Raskaimmin korona on kurittanut kaikista toimialoista juuri ravintola-alaa, vieläpä erityisesti baareja. Toivoa sopii, että hallituksen valmistelema ravintoloille suoraan suunnattu tuki olisi pantu täytäntöön kesään mennessä – Business Finlandin kehittämistuista kun ei ole baarialaa auttaamaan.

Korona vaikuttaa myös tämän lehden ilmestymiseen: pistämme paukut syksyn lehtiin ja tarjoilemme vuoden toisen Shakerin sähköisessä muodossa. Näin pysyt kartalla, vaikka työpaikkasi ovet olisi suljettu.

Lomautetuille on hankala jaella yleispäteviä ohjeita, mutta omaa lomautusjaksoani odotellessa olen tehnyt seuraavaa: poistanut sosiaalisen median ilmoitukset ja merkkiäänet puhelimestani sekä asettanut aikarajat niiden käytölle. Maksanut joogasovelluksen jäsenyyden kesän yli. Vaihtanut huonekasveihin mullat ja selannut avoimen yliopiston tarjonnan läpi. Tarkistanut, että työttömyyskassan jäsenyys on ajan tasalla.

Työskentelin itse baarissa monta vuotta kuulumatta kassaan. Luotin siihen, että töitä riittää tekevälle. Mikäli olet työsuhteessa mutta et kuulu kassaan, kannattaa sellaiseen liittyä; puolen vuoden jäsenyys oikeuttaa ansiopäivärahaan. Liittymällä nyt voi suojata toimeentulonsa, jos lomautus osuisi joulun tienoille.

Monen Shakerin sivuille kirjoittaneen tavoin uskon, että vaikka koronan sosiaaliset ja taloudelliset vaikutukset ovat murskaavia, voimme oppia poikkeusoloista. Joudumme punnitsemaan arvomaailmaamme, tarkastelemaan ammatillista osaamistamme ja liiketoimintamme resilienssiä – sekä pitämään puoliamme, jos ylitsemme ollaan kävelemässä. Prosessi on rankka, mutta ehkä sen tuloksena moni meistä myöhemmin huomaa, että vuoden 2020 seuraukset poikivat myös hyvää.

Maaret Launis

toimituspäällikkö