Torstaina päivällä tapahtuma oli vielä käynnissä ja paikalla oli jonkin verran kävijöitä. Messualueella oli huomattavissa muutamia selkeitä trendejä. Alkoholittomien tuotteiden määrä Wine, Beer & Spirits -alueella oli silmiinpistävää. Tarjolla oli niin alkoholittomia oluita kuin erilaisia artesaanimiksereitä, -mehuja ja -virvoitusjuomia. Erilaisten kylmien teejuomien ja terveysvesien valikoima oli myös varsin laaja. 

– Alkoholittomat oluet selkeästi kiinnostavat tänä vuonna, kommentoi Brooklyn Breweryn Brand Ambassador Ramses Showlah.

Helppous näkyy juomatuotteiden tarjonnassa

Alkoholittomien tuotteiden lisäksi messuilla korostuivat helppous ja hauskuus. Valmiiksi pullotetut cocktailit, hanadrinkit sekä yksinkertainen reseptiikka olivat nähtävillä useilla eri pisteillä. 

Parhaiten hauskuus pääsi messujen tarjonnassa esiin Påps & Skålin alkoholipitoisten paletojen kohdalla. Paleta on meksikolainen jäädyke, joka muistuttaa mehujäätä, mutta valmistetaan ilman lisäaineita aidoista marjoista ja hedelmistä. Påps & Skålin idea syntyi vuonna 2018 ja tuote lanseerattiin huhtikuussa 2019 Jäätelö & suklaakarnevaaleilla. 

– Baaripuolella näemme ehdottomasti tulevaisuuden tällaiselle tuotteelle. Olemme testailleet tuotteita omassa kesäravintolassamme Nauvossa ja siellä asiakkaat ovat tykänneet tuotteesta todella paljon, kertoo tuotteen kehittäjä Henri Talvitie.  

Alkoholittomista paletoista voi Talvitien mukaan valmistaa niin sanottuja påptailseja tarjoamalla jäädykkeen kuohuviinin kera viinilasista. Myös ravintoloiden kanssa yhteistyössä rakennettavat erikoismaut ovat yksi mahdollisuuksista. 

– Toteutamme yksittäisiä makuja tilauksesta ravintoloille. Jos on visio jostain omasta drinkistä, niin voimme rakentaa yhteistyössä siihen sopivan tuotteen. 

Koronavirus vaikutti kävijämääriin

Kysytyin tuote messuilla taisi olla kuitenkin käsidesi. Tämän vuoden tapahtumaa on varjostanut koronavirus, ja kävijämäärä onkin jäänyt huomattavasti pienemmäksi kuin aiempina vuosina. Vuonna 2018 Gastro Helsinki keräsi Messukeskukseen yli 16 000 kävijää. Keskiviikkona ja torstaina useat messuosastot ammottivat tyhjyyttään, kun osa näytteilleasettajista päätyi perumaan osallistumisensa tapahtumaan viime hetkillä.

Torstaina iltapäivällä hallitus piti tiedotustilaisuuden, jossa pääministeri Sanna Marin ilmoitti muun muassa päätöksestä, jonka mukaan kaikkien yli 500 hengen yleisötilaisuuksien perumista suositellaan toukokuun loppuun asti. Messukeskus tiedotti pian pääministerin ilmoituksen jälkeen, että Gastro-messut suljetaan torstaina jo kello 16 ja perjantain messupäivä perutaan kokonaisuudessaan. Vuoden Kokki - ja Vuoden Tarjoilija -kilpailujen finaalit järjestetään alkuperäisen aikataulun mukaisesti, mutta ilman yleisöä.