Korona vauhditti teehuoneen uudistumista: Teahouse of Wehmais on nyt Teahouse & Bistro

Kotimaanmatkailun helmiä ovat pienet, joskus liki salaiset kohteet maaseudulla. Juvalla kannattaa ottaa suunta Teahouse of Wehmaisiin, joka on pian kymmenen vuotta virkistänyt janoisia kulkijoita. Tänä kesänä teehuone yllättää uudella tyylillä.

Teesommelier Anna Grotenfelt-Paunonen oli suunnitellut teehuoneen uudistusta syksyyn 2020, kymmenvuotisjuhlien ajankohtaan. Koronasulun aikana ajatukset alkoivat kuitenkin kypsyä etuajassa ja teehuone avautui kesäkuussa uusien toimintamahdollisuuksien puitteissa aivan uudenlaisena.

Yksi uneton yö ratkaisi lopulta yrittäjän piinan. Anna Grotenfelt-Paunonen oivalsi, miten teehuone parhaiten sopeutuu koronan jälkeiseen aikaan.

– Vaihdoimme kaupan ja teehuoneen paikkaa, joten nyt meillä on iso yhtenäinen ravintolasali. Deli & Deco levittäytyy pikkuhuoneisiin talon toisessa päässä, Grotenfelt-Paunonen kertoo.

Isoon saliin asiakkaat voivat asettua mukavan väljästi, ja sen hoitaminen on henkilökunnalle helpompaa kuin pienten erillisten huoneiden. Muutos toteutettiin pikavauhtia, päätöksestä avaukseen oli aikaa seitsemän viikkoa. Remontin tekivät ravintolan työntekijät, ja yrittäjä saattoi onnitella itseään voidessaan työllistää henkilökuntaa myös koronasulun aikana.

Teetä ruoan parina

Iso muutos on myös teehuoneen ruokalistan uudistus. Aiemmin iltapäiväteehen keskittynyt tarjonta vaihtui reilusti matkalaisille suunnatuksi bistrolistaksi.

Pari vuotta sitten teesommelieriksi valmistunut Grotenfelt-Paunonen on vahvistanut osaamistaan sittemmin myös kokin tutkinnolla. Samalla on entisestään vahvistunut näkemys siitä, että teehuoneen ytimessä ovat paikalliset maut.

– Meille oli luontevaa luopua englantilaisen teehuoneen statuksesta monestakin syystä. Teen maailma on laaja; jos olisimme jatkaneet englantilaisena teehuoneena, olisin kokenut sen rajoittavana. Nyt voimme lisäksi aidosti keskittyä lähitilojen upeisiin raaka-aineisiin.

Teahouse & Bistron ruokalistalta voi poimia kolmen ruokalajin menun tai yksittäisiä annoksia. Jos emäntä saa suositella ruoat ja juomat, hän pyrkii siihen, että tee on aina läsnä joko lautasella tai lasissa.

– Ruoan ja teen parittaminen on aina sydämenasiani, ja se on uuden konseptin ytimessä.

Vierailullamme juuri ennen uudistuneen teehuoneen avajaisia pääsimme valkoisen teen makuun talon signature-cocktailiksi muodostuneen White Summer Nightin myötä. Cocktailia tarjoillessaan Grotenfelt-Paunonen korosti hänelle tärkeää seikkaa: teen pitää aina maistua, se ei saa jäädä taustalle.

Alkuruoan pariksi Grotenfelt-Paunonen valitsi kevyesti hapatetun oolongin. Oman tilan lihasta isoäidin reseptillä valmistettu graavinauta, luomu-uppomuna ja salaatti lähiseudun kasviksista  ja tyylikkäästi viinilasista tarjoiltu Dongding-oolong muodostivat tasapainoisen kokonaisuuden.

– Miksi tarjoilen teen viinilasista? Syy on visuaalinen ja psykologinen, yritän saada ihmiset suhtautumaan avoimemmin teehen. Lasin myötä syntyy ihan erilainen assosiaatio kuin teekupin, ja se nostaa teen arvoa.

Pääruoassa tee tulikin lautasella: saimaalaisen kuhan upea vaahtokastike uhkui vihreän teen, rosmariinin ja sitruunan aromeita.

Jälkiruokana oli vierailupäivänämme mutakakkua ja itse tehtyä vaniljajäätelöä. Jälleen kevyesti hapetettu oolong parina, tällä kerralla omenalla ja sitruksella maustettu aromikas tapaus, josta maistajasta riippuen saattoi aistia myös ruusua, orkideaa, jopa kieloa. Eleganttia!

Teemestariksi

Anna Grotenfelt-Paunonen on jatkuvan kehittämisen polulla. Jos teehuone nyt hetkeksi onkin valmis, hän itse ei ole.

– Teesommelierin opinnot avasivat uusia ajatusmaailmoja. Aion seuraavaksi suorittaa teemestarin tutkinnon. Haluan oppia lisää teestä, maailma on todella laaja.

Englantilaisuus alkoi olla rajoite myös teen suhteen. Isoäidin iltateestä alkunsa saanut perheen teeperinne muuntuu Grotenfelt-Paunosen opintojen ja intohimon myötä yhä kansainvälisemmäksi. Itämaiset maut, etunenässä oolong, ovat Grotenfelt-Paunosen intohimo, mutta hän tuntee teelaatuja laajasti ja haluaa tuoda suomalaisille lisää tietämystä aiheesta.

– Yksitoikkoisuuden tilalle tarjoan tilanteeseen, mielentilaan ja mielihaluihin sopivia teevaihtoehtoja.

Grotenfelt-Paunosen huolella kuratoima teevalikoima Deli & Decon puolella lienee Suomen laajimpia.

Entä skonssit ja muut kello viiden herkut? Myös niitä saa edelleen, ja ruusuterassi odottaa yhä kävijöitä. Kaikkea hyvää ei siis myllätty kerralla uusiksi.

 

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.