Kolme tärppiä Craft Beer Helsinkiin

Rautatientorilla jatkuvat käsityöoluiden juhlat, kun kolmatta kertaa järjestettävä Craft Beer Helsinki -käsityöolutfestivaali on tuonut tarjolle 33 eri pienpanimoa sekä mielenkiintoisen kattauksen craft-siidereitä.

Festivaalin ensimmäisenä päivänä epävakainen sää ei häirinnyt olutkansaa, vaan alue täyttyi jo parin tunnin kuluttua avaamisesta ja portille alkoi muodostua pientä jonoa.

Panimoiden hanarivistöissä oli jälleen laaja kirjo uutuuksia mutta myös hyviksi havaittuja vanhoja tuttavuuksia. Esimerkiksi happamien oluiden paneminen tuntuu olevan kunnia-asia vähän panimolle kuin panimolle.

Ensimmäistä kertaa oluita voi ostaa myös mukaan, sillä uloskäynnin viereen on avattu myyntipiste, jonka hyllyiltä löytyy reilut 60 erilaista pullo- tai tölkkiolutta.

JOKAISELLA PIENPANIMOLLA tulisi mielestäni olla helposti tunnistettava oma tyyli, joka kantaa läpi koko tuoteportfolion siitä huolimatta, että välillä tehtäisiin rohkeitakin kokeiluja ja uusia aluevaltauksia.

Hyviksi havaitut uutuusoluet usein vakiinnuttavat paikkansa tuotannossa ja parhaassa tapauksessa löytävät paikkansa kunkin panimon runkovalikoimasta. Toisaalta uutuudet kertovat myös siitä, kuinka intensiivisesti panimot seuraavat aikaansa ja oluttrendejä. Toisin sanoen uutuudet antavat viitteitä kehityksestä eli siitä mihin suuntaan yksittäiset panimot ovat menossa.

Tästä syystä päätin poimia tärppeihin yhdistelmiä, joissa on yksi uutuusolut ja sen verrokkina jo paikkansa vakiinnuttanut klassikko-olut samalta panimolta. Kannattaa siis testata ainakin nämä kolme makuparia.

MAKU BREWINGIN Seitsemän veljestä -sarjan uusin olut Juhani on tyyliltään West Coast IPA ja sen nimi viittaa Aleksis Kiven veljeskatraan lisäksi Makun olutmestari Juhani Repoon.

Suutuntumaltaan Juhani on täyteläinen ja harteikas, miellyttävän tasapainoinen, kesäinen ja kukkainen tyylinsä edustaja. Oluen jykevä humalointi pääsee täyteen loistoonsa loppua kohti mentäessä.

Oluen pariksi ja verrokiksi sopii mainiosti perusvalikoiman IPA, joka on ollut tuotannossa jo vuodesta 2014 lähtien. Samana vuonna Maku IPA voitti oman sarjansa hopeaa Suomen Paras Olut -kilpailussa.

Oluiden eron huomaa heti. Väriltään IPA on selvästi Juhania tummempi ja suutuntumaltaan maltaisempi. Siinä missä perus-IPA kosiskelee brittityyliä, Juhani West Coast IPA on rohkeasti amerikkalainen. Rinnakkain maisteltaessa eri painotukset korostuvat, mutta samalla niitä nivoo yhteen Maku Brewingin talon tyyli: Ronski humalointi iskee täydellä voimallaan hieman jälkijättöisesti ja molemmat oluet herättävät takuulla tunteita jo sellaisenaan.

FAT LIZARD on niittänyt mainetta ennen kaikkea jenkkityylisten IPA-oluiden taitajana, mutta nyt panimo on lähtenyt mukaan myös hapanolutbuumiin. Hieman yllättäen liskot ovat tuoneet Craft Beer Helsinkiin vain yhden perinteisen India Pale Alen ja sen rinnalle kolme hapanolutta: kaksi saisonia ja gosen.

Festivaaleilla Fat Lizard esittelee myös uuden konseptinsa, Lab Series -valmistuserät, joiden kautta yleisö pääsee tutustumaan valtavirrasta poikkeaviin ja kokeileviin oluttyyleihin. Oletusarvoisesti Lab Series -oluet ovat yhden panon kertaeriä, eivätkä välttämättä enää palaa tuotantoon.

Siispä verrokkeina pöytään tulee Lab Series n:o 4 eli Old School IPA ja vakiovalikoimasta California Pale Ale.

Molemmista välittyy Fat Lizardin oma tyyli, eli kompleksisuudestaan huolimatta oluet ovat tuoreita, virheettömiä, helposti juotavia ja suunmyötäisiä.

California Pale Alen esikuvat löytyvät 1980-luvulta ja Sierra Nevadan tyylisistä jenkkipanimoista. Oluesta löytyy mallasrunkoa ja humalaa, mutta kumpikaan ei pääse dominoimaan kokonaisuutta.

Old School IPA puolestaan on rehellisesti katkera IPA, ja innoitusta on haettu trendikkäiden hedelmäpommien asemasta katkeruudesta ja perinteisestä IPA-tyylistä.

Rinnakkain maisteltaessa oluista muodostuu aromien tanssia, jota runsaat humalakatkerot rytmittävät.

BREWDOGIN Punk IPA edustaa modernien klassikko-oluiden tunnetuinta kärkeä. Kukkainen, greipin ja trooppisten hedelmäaromien värittämä olut sopii jo sellaisenaan kesäisten päivien virkistäjäksi.

Makupariksi valitsen viime vuonna markkinoille tulleen Tangerine Session IPA:n, joka ei sellaisenaan kuulu omiin suosikkeihini, mutta täydentää mainiosti Punkin makumaailmaa verigreipin ja veriappelsiinin aromeillaan.

Rinnakkain nautittaessa näistä oluista muodostuu enemmän kuin osiensa summa, kesäinen mehumaisen raikas janonsammuttaja, jossa on kuitenkin panimolle ominaista punk-luonnetta vaikka muille jakaa.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska