Kokeile akvaviittia ja olutta

Nykyään on trendikästä parittaa erilaisia alkoholeja keskenään tai vaikka ruoan kanssa. Akvaviitti, Suomessa perinteisesti snapsiksi koettu juoma, sopii mausteisen makunsa ja monipuolisen luonteensa takia niin oluen kuin erilaisen ruoankin takia yhdisteltäväksi.

Akvaviitissa maistuvat vaihtelevasti tilli ja kumina, jotka tekevät juomasta erilaisen ja mielenkiintoisen myös paritettavaksi muiden alkoholien tai juomien kera. Usein akvaviitin annetaan levätä hieman tammitynnyrissä, joten juoman makuun tulee vaniljaisia ja mausteisia aromeja. Akvaviitissä saatetaan käyttää tynnyröintiin sekä sherry- että portviinitynnyreitä tai sitten aivan uusia tammitynnyreitä. Näin vaikka kyse on samasta juomakategoriasta, akvaviitin luonne saattaa olla hyvinkin erilainen tuotteesta toiseen.

Ravintola-asiakkaille pidetyissä tastingeissa kannatta nykyään esitellä erilaisten juomien yhdistelyä, koska se kiinnostaa nyt kaikkia. Akvaviitti voi hyvin käyttää asiakastastingiin vaikka oluen kanssa, kuten viskejä usein maistatetaan.

Skånelainen Snälleröds-akvaviitti on pehmeän lakritsaista ja karamellista, siksi sen makuihin käy hyvin hedelmäisen tuhti ja tumma belgialainen luostari-ale. Tanskalainen Aalborgin Jubilæums- akvaviitti on maultaan usein mausteisempaa ja aromiltaan tillisempää, ja siinä tuntuu myös tammitynnyrin mausteisia vivahteita. Tämä akvaviitti toimiinkin erinomaisesti perinteisen tanskalaisen lager-oluen kanssa, ja jos siihen yhdistää vielä katkaravuilla tai lohella päällystetyn tanskalaisen voileivän, tulos on täydellinen. Mielenkiintoisesti meripihkalla maustettu Aalborg Nordguld Akvavit on maultaan hyvin metsäinen ja monimuotoinen ja sen kanssa kannattaa maistaa belgialaista witbieriä. Molemmissa juomissa on korianteria ja näin ne tukevat toisiaan kauniisti.

Norjalainen Linie-akvaviitti on kuuluisa siitä, että sitä kuljetetaan edelleen laivalla maailman ympäri. Tämän akvaviitin kanssa kannattaa testata saksalaisia pils-oluita, joissa oluen rapsakka humalointi tuo esiin akvaviitista hienovaraisempia aromeja. Kaksi kertaa tynnyröity Linie Double Cask Akvavit on taas voimakkaan karamellinen ja mausteinen juoma, joka sopii hyvin vaikka paahteisten stouttien ja portereiden kanssa. Erinomaista se on myös mustan teen ja maustekakun kera.

Suomessakin valmistetaan taas akvaviititia. Fiskarsilainen Ägräs Distillery tekee akvaviittia, joka on maustettu suomalaisilla villiyrteillä kuten väinönputkella. Tuote on maultaan raikas ja koska siinä ei ole käytetty akvaviitille tyypillistä tilliä ollenkaan, maku on erilainen kuin muiden pohjoismaalaisten akvaviittien. Suomalainen akvaviitti sopii hyvin pehmeiden kaurastouttien tai tummien lagereiden kera sekä cocktaileihin. 

Podcastit aiheesta

Akvaviittitastingin yhdistelmät vinkkasi Jani-Pekka Hiltunen Vingruppenilta.  https://soundcloud.com/aniko-lehtinen/akvavitjani-pekkahiltunenwav

Ägräs Distilleryn Brand Ambassador Eetu Topo kertoo suomalaisesta akvaviitista. https://soundcloud.com/aniko-lehtinen/agras_distillerywav

Anikó Lehtinen on vapaa olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.