Pääsiäisestä lähtien Porvoossa cocktailien ystäviä hemmotelleen Kliffa & Klubin takaa löytyvät Jokikadulla sijaitsevan terassiravintola Kivan yrittäjät Jessica Lindroos, Aaro Tukiainen, Juho Tanska ja Tony Klemets.

– Kivan jälkeen päätimme, ettemme tee vuoteen mitään. Suunnitelmat kuitenkin muuttuivat, kun tämä tila vapautui marraskuussa. Jo tuolloin oli selvää, ettemme lähde ruokapuolelle enää, onhan Porvoossa sillä saralla niin paljon hyviä paikkoja ja kiinnostavia konsepteja. Kaupunkiin tarvitaan silti muutakin ravintolakulttuuria, ja halusimme tuoda tänne jotain uutta, Lindroos ja Tukiainen kertovat.

Kaupungin tasokas ravintolatarjonta on muokannut kuluttajatottumuksia ja tasoittanut tietä uudenlaiselle baarikonseptillekin. 1800-luvun lopulta peräisin olevassa rakennuksessa sijaitseva liiketila muokattiin helmikuussa alkaneen remontin myötä viihtyisäksi sadan asiakkaan cocktailbaariksi ja persoonalliseksi yökerhoksi.

– Koimme, että kaupunki on valmis tämänkaltaiselle konseptille. Nykyään asiakkaat valitsevat mieluummin lasin hyvää viiniä kuin pullollisen huonoa. Myös pienpanimo-oluiden suosio on kasvanut ja viime kesänä Kivan terassilla meni mukavasti jo esimerkiksi Napue Tonicia, kertoo Tukiainen.

Porvoon innoittamia cocktaileja

Kliffan simppelit cocktailit noudattavat klassista tyyliä. Pääosassa ovat tuoreet raaka-aineet ja itsetehdyt komponentit, kuten siirapit. Inspiraation lähteenä on ollut Porvoo, ja listalta löytyy esimerkiksi runebergintortun makuinen juoma. Kokeilunhalua porvoolaisilta ei ole puuttunut, ja porukassa testaillaan usein erilaisia juomia. Cocktailit kiinnostavat arkisinkin.

– Tarjoilemme tarkoituksella helppoja makuja ensimmäisellä listalla. Mukana on esimerksi Kliffa Mule ja erilaisia spritz-henkisiä juomia. Niiden vastapainoksi olemme tehneet esimerkiksi oman versiomme Old Fashionista. Vastaanotto on ollut niin hyvää, että seuraavalla listalla voi hyvin mennä jo askeleen pidemmälle, kertoo baarikonsultti Ramses Showlah.

Viikonloppuisin auki olevan Klubin eli 175-paikkaisen yökerhon puolella on käytössä oma lyhyempi cocktaillista, jolta löytyy perinteisempiä yökerhojuomia – nekin laadukkaista raaka-aineista tehtyinä.

Cocktailien lisäksi viinit ovat isossa roolissa. Tarjonta koostuu biodynaamisista tuotteista ja naturalviineistä.

– Biodynaamiset viinit olivat selvä valinta, sillä niitä tarjoilemme Kivassakin. Naturalviinejä sen sijaan pohdimme pidempään, sillä ne jakavat mielipiteitä ja ovat monelle vielä tuntemattomia, Lindroos sanoo.

Toimivaksi osoittautunut kombo

Asiakkaiden ikähaitari on laaja. Kliffa & Klubi on onnistunut houkuttelemaan paikalle myös varttuneempaa asiakaskuntaa, joille ei ole Porvoosta löytynyt sopivaa paikkaa kolmeen vuoteen.

Cocktailbaarin ja yökerhon yhdistelmä on osoittautunut hyväksi ratkaisuksi, sillä se houkuttelee asiakkaita paikalle normaalia yökerhoa aikaisemmin. Klubi täyttyykin nopeasti heti avaamisen jälkeen.

– Monet tulevat tänne aloittelemaan ja varmistavat samalla, että mahtuvat yökerhon puolelle. Tässä on sekin hyvä puoli, että halutessaan voi välillä tulla istuskelemaan Kliffan puolelle, Tukiainen kertoo.