Kevätdrinkeistä löytyy juhlapyhien makuja

Valon lisääntyessä kuluttajien makupaletti kevenee: mieli tekisi jo terassille, vaikka lämpömittarin lukemat eivät sitä vielä sallisikaan. Tällöin kannattaa drinkkilistallakin panostaa juomiin, jotka kutkuttelevat kesää haikailevan mieltä, mutta sopivat silti viimeisiin pakkaspäiviin.

Makupaletin keveneminen kevään edetessä näkyy myös Alkon myyntitilastoissa. Vuoden 2018 raportista selviää, että viinien osalta tammi–maaliskuussa myynti painottui punaviinien puolelle. Huhtikuussa valko- ja punaviinien myynti oli tasoittunut, ja toukokuussa valkoviiniä myytiin jo enemmän kuin punaviiniä.

Myös kuohuviiniä myydään tilastojen mukaan kevään aikana yhä enemmän. Varsinkin alkuvuoden terveysintoilujen ja tipattomien jälkeen kuohuviinin myynti lähti vuonna 2018 selkeään nousuun huhtikuussa. Tämä kannattaa ottaa huomioon myös drinkkilistaa suunnitellessa: kuohuviinipohjaiset juomat sopivat erityisesti kevään juhlapäivien kuten äitienpäivän juhlistamiseen.

Talven viimeiset maut käyttöön

Vaikka juuresten sesonki ei suoranaisesti olekaan keväällä, ovat ne niitä harvoja kotimaisia raaka-aineita, joita on tarjolla kohtuuhintaan tähän aikaan vuodesta. Juurekset kuuluvatkin olennaisesti talviseen makumaailmaan, ja siltaa kevään puolelle voi rakentaa käyttämällä juuresosaston raikkaampaa puolta eli esimerkiksi porkkanaa pyreenä tai mehuna.

Kun loppukevään herkut, kuten raparperi ja parsa antavat vielä odottaa itseään, kannattaa hyödyntää eksoottisten hedelmien sesonkia. Raikkaat ja maukkaat mangot, ananakset ja papaijat sopivat hyvin kevääseen jo väripalettinsa puolesta.

Villiyrttisesonki puhkeaa kevään etenemisestä riippuen maalis–huhtikuun aikana. Villiyrttien keräämisestä voi parhaimmillaan rakentaa henkilökunnalle virkistävän ja yhteishenkeä nostattavan päivän, mutta on muistettava, että itse kerätessä on aina oltava myös tietotaitoa aiheesta. Suomen luonnosta löytyy syötävien kasvien lisäksi nimittäin satoja myrkyllisiä lajikkeita. Puhelimeen saa onneksi ladattua käteviä kasvien tunnistusoppaita, ja villiyrttien tunnistukseen on tarjolla myös ohjattuja kursseja.

Ota kaikki irti juhlapyhistä

Kevääseen kuuluvat oleellisesti perinteiset juhlapyhät, joista monet muistetaan nimikkoherkuistaan. Laskiaispullat, pasha, mämmi ja muut klassikot taipuvat pienellä mielikuvituksella myös nestemäisiksi versioiksi ja tarjoavat asiakkaalle uudenlaisen näkökulman tuttuihin makuihin.

Hyvällä suunnittelulla ja etukäteen valmistautumalla näistä juhlapyhistä saa enemmän irti myös myynnillisesti. Esimerkiksi viikon ajan myynnissä oleva juhlapyhän nimikkodrinkki saattaa houkutella drinkki-intoilijoita kotisohvalta baaritiskille.

 

Sesongin erikoisuudet

Eksoottiset hedelmät

Passion, ananas, papaija ja mango.

Sitrushedelmät

Verigreippi, sitruuna, appelsiini ja alkukeväästä veriappelsiini.

Villiyrtit

Nokkosen ja voikukan sesonki alkaa loppukeväästä.

Laskiaispulla

1 cl amaretto-likööriä

3 cl vodkaa

2 cl vadelmapyreetä

1 cl kardemummasiirappia

2 cl kermaa

 

Valmistustapa: ravistus

Lasi: cocktail

Koriste: pullasiivu ja pakastekuivattua vadelmaa

Sekoita kaikki raaka-aineet shakerissa. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi cocktail-lasiin ja koristele pullasiivulla sekä pakastekuivatulla vadelmalla.

Pääsiäispupu

12 cl sahramilla maustettua

ananaspyreetä

3 bs rahkaa

6 cl rosee-vermuttia

 

Valmistustapa: rakentaminen

Lasi: highball

Koriste: ananaksen lehtiä ja pala tuoretta ananasta

Sekoita kaikki raaka-aineet highballlasissa. Lisää jäämurskaa ja sekoita hyvin. Täytä lasi kukkuroilleen jäämurskalla, lisää paperipilli. Koristele ananaksen lehdillä ja tuoreella ananaksella.

Nokkonen

2 cl giniä

2 cl sitruunamehua

2 cl nokkossiirappia

kuohuviiniä

 

Valmistustapa: ravistus

Lasi: kuohuviinilasi

Koriste: ei koristetta

Sekoita kaikki raaka-aineet paitsi kuohuviini. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi kuohuviinilasiin ja toppaa kuohuviinillä.

 

Nokkossiirappi

3 rkl kuivattua nokkosrouhetta

150 ml vettä

150 ml sokeria

Kiehauta vesi. Mittaa suljettavaan astiaan sokeri ja nokkosrouhe. Kaada päälle kiehuva vesi ja sekoita, kunnes sokeri on liuennut kokonaan. Anna maustua yön yli viileässä. Siivilöi siirappi ja säilytä kylmässä.

Porkkana & Passion

4 cl ruisviskiä

4 cl porkkanamehua

1 passionhedelmä

2 bs hunajasiirappia

1 valkuainen

 

Valmistus: ravistus

Lasi: OTR

Koriste: puolikas passionhedelmä ja lusikka

Sekoita kaikki raaka-aineet shakerissa. Kuivaravista, lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi OTR-lasiin, täytä jäillä ja koristele passionhedelmän puolikkaalla. Tarjoa oheen myös lusikka passionhedelmän nauttimiseen.

Vinkki!

Sirottele passionhedelmän päälle kidesokeria ja paahda se kaasupolttimella rapeaksi tuomaan uudenlaista tekstuuria koristeeseen.