Kesäjuomien uudet kujeet – päivitä suosikit sesonkiin sopiviksi

Kotimaisten kasvisten, marjojen ja hedelmien sesonki on huipussaan kesällä. Näitä tuotteita kannattaa hyödyntää drinkkilasissa, kun niiden maku on parhaimmillaan ja hinta alhainen.

Kesä asettaa juomien suunnittelulle omat haasteensa. Kiireisissä terassibaareissa hanajuomat ovat suosiossa ja drinkkienkin on valmistuttava nopeasti. Toisaalta terassittomissa baareissa vietetään hiljaisempaa kautta ja asiakkaita pitäisi pystyä houkuttelemaan sisätiloihin.

Aurinkoa palvomaan ja ystäviä tapaamaan tullut asiakas ei välttämättä jaksa tutustua pitkään drinkkilistaan. Kannattaakin panostaa suosikkijuomien uusiin versioihin, joissa hyödynnetään sesongissa olevia raaka-aineita. Kynnys testata uutta on pienempi, kun taustalla on tuttu drinkki. Esimerkiksi Mojito taipuu pohjoismaiseksi versioksi koivunlehdistä, sitruunasta ja akvaviitista valmistettuna.

Lautaselta lasiin

Kesä on yksi pohjoismaisten ruokaperinteiden huippuhetkistä. Parsakauden alku, ensimmäiset kotimaiset perunat sekä raparperin ilmestyminen kauppoihin ovat kulinaristien vuosikalenterin kohokohtia. Näistä herkuista kannattaakin ottaa kaikki irti myös drinkkejä suunnitellessa.

Kesään kuuluvat erityisesti vehreät ja vihreät maut. Parsan ohella sesongissa ovat kotimaiset avomaankurkut ja herneet, jotka toimivat myös drinkkilasissa. Gin & tonic maistuu aivan erilaiselta maukkaalla avomaankurkulla kuin vetisellä talvikurkulla koristeltuna.

Muista myös holittomat

Alkoholittomia juomia ei sovi unohtaa kesälläkään. Erityisesti helteisinä päivinä nesteytykseen tulisi panostaa. Laadukas alkoholittomien juomien valikoima saattaa ennaltaehkäistä asiakkaiden nestehukkaa: alkoholilla kun on kehoa kuivattava vaikutus. Välijuomana alkoholittoman drinkin nauttiminen ei ole siis yhtään hullumpi idea.

 

SESONGIN ERIKOISUUDET

  • Ulkomaiset sesonkituotteet 
    Vesimeloni, parsa, nektariini, persikka, kirsikka, greippi.
  • Kotimaiset kasvikset ja marjat 
    Raparperi, avomaankurkku, tilli, herne, mansikka, vadelma, hilla, mustaherukka.
  • Luonnonkasvit
    Koivunlehti, syreenin kukka, ahomansikka.

Rhuba Spritz

4 cl katkeroa

2 cl raparperimehua

kuohuviiniä

soodaa

Valmistustapa: rakennus

Lasi: viinilasi

Koriste: raparperia

Sekoita katkero ja raparperimehu viinilasissa. Täytä lasi jäillä. Lisää noin kaksi kolmasosaa kuohuviiniä ja yksi kolmasosa soodaa. Sekoita kevyesti ja koristele raparperilla.

Vihta

4 cl akvaviittia

2 cl koivunlehtisiirappia

2 cl sitruunamehua

top koivunlehti-tonicia

Valmistustapa: ravistus

Lasi: highball

Koriste: koivunlehtiä

Sekoita kaikki raaka-aineet tonicia lukuun ottamatta shakerissa. Lisää jäät ja ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi highball-lasiin, täytä jäillä ja lisää tonic. Sekoita kevyesti. Koristele koivunlehdillä.

Monkero

2 cl giniä

8 cl greippimehua

4 cl mustaherukkamehua (sokeroimaton)

bitter lemonia

Lemonaidia

Valmistustapa: rakennus

Lasi: hillopurkki

Koriste: greippisiivu ja mustaherukoita

Täytä iso hillopurkki jäillä. Mittaa kaikki raaka-aineet lasiin, sekoita kevyesti ja koristele.

Dill & Berry

vesimelonia (5 x 5 cm palanen)

4 vadelmaa

5 oksaa tuoretta tilliä

4 cl jäähdytettyä kamomillateetä

1 cl sokerisiirappia

Valmistustapa: ravistus

Lasi: highball

Koriste: vesimelonisiivu, vadelma ja tuoretta tilliä

Murskaa vesimeloni, vadelmat ja tuore tilli shakerissa. Lisää tee, sokerisiirappi ja jäät. Ravista kylmäksi. Tuplasiivilöi highball-lasiin, täytä jäillä ja koristele.

Julkaistu Shaker-lehdessä 2/2019.