Kesäjuomia kieltolain hengessä

Long Drink -juomien suosio kasvaa kohisten. Vakka-Suomen Panimo katsoi historiaan ja löysi innoittajan uudelle lonkerosarjalleen kieltolaista ja 1920-luvun salakapakkakulttuurista.

Kieltolaki 1919–1932 kielsi lähes kaikkien yli kaksi tilavuusprosenttia käsittävien alkoholijuomien valmistuksen myynnin, kuljetuksen, varastoinnin ja maahantuonnin. Ainoastaan Valtion alkoholiliike sai valmistaa, tuoda maahan ja myydä alkoholia esimerkiksi lääkinnällisiin ja tieteellisiin tarkoituksiin sekä kirkkoviiniksi.

Kieltolain vuodet eivät kuitenkaan tehneet kansalaisista raittiita, päinvastoin. Kieltolain seurauksena suomalaisten juomatottumukset kääntyivät väkevien juomien suuntaan, sillä alkoholia sai laista huolimatta suhteellisen helposti ja pirtun salakuljetus kasvoi tuottavaksi liiketoiminnaksi.

Laillisen väylän alkoholijuomien ostamiseen tarjosi hieman yllättäen apteekkilaitos, koska alkoholia voitiin määrätä reseptillä esimerkiksi ruoansulatushäiriöiden hoitoon. Muun muassa samppanjaa ja konjakkia oli mahdollista saada reseptillä, ihan vaan lääkkeeksi.

KIELTOLAIN AIKAAN salakapakat kukoistivat etenkin Helsingin työläiskaupunginosissa Rööperissä ja Sörkassa. Kahviloissakin pirtua myytiin tiskin alta. Kova tee ja Pommacilla laimennettu tisle tekivät kauppansa.

Vuonna 1931 järjestetyn kansanäänestyksen tuloksena Suomen hallitukselle tuli kiire kumota kieltolaki yleisen mielipiteen ja valtion heikon taloudellisen tilanteen johdosta. Ensimmäiset 58 valtion omistamaa pitkäripaista avattiin 5. huhtikuuta 1932 kello 10. Tästä tulee kieltolain loppua symboloiva tunnettu numerosarja 543210.

TÄNÄ VUONNA TULI kuluneeksi 85 vuotta kieltolain päättymisestä, minkä kunniaksi Vakka-Suomen Panimo toi markkinoille kolme tuotetta käsittävän Kieltolaki-sarjan, jossa kaivattua potkua juomille antaa pirtun asemesta puhdas viljaviina tai kotimainen Helsinki Dry Gin.

– Helsinki Distilling Company oli luonnollinen valinta kumppaniksi, sillä olemme tehneet heidän kanssaan hyvää yhteistyötä jo pitkään. Esimerkiksi Helsinki Long Drink pullotetaan alihankintana meillä, perustelee ginivalintaa Vakka-Suomen panimon myyntipäällikkö Janne Mikkola.

Kova tee hakee makunsa ginin ja teen lisäksi inkivääristä ja sitruunasta. Kova omena puolestaan on kotimaisen omenamehun ja ginin raikas liitto, nykyaikainen tulkinta klassisesta Pommacin ja virolaisen pirtun yhdistelmästä.

Sarjan täydentävä kolmas juoma, Kaffeplörö on moderni versio samannimisestä kieltolain aikaan suositusta pirtulla vahvistetusta kahvijuomasta. Uusi Kaffeplörö on kuitenkin hiilihapotettu, terästetty maustamattomalla viinalla ja tehty nautittavaksi kylmänä.

– Kaffeplörön alkoholiksi valikoitui viljaviina siitä syystä, että gin olisi peittänyt alleen kahvin aromit, Mikkola selittää.

LONG DRINK -JUOMAT ovat juuri nyt kovassa nosteessa. Janne Mikkola uskoo, että viimeistään kesä tuo kotimaisten pienpanimoiden ja -tislaamojen persoonalliset lonkerot koko terassikansan huulille. Maun lisäksi nostalginen tarina on myyntivaltti.

– Kovan teen tai omenan nauttiminen kieltolain hengessä tuo hauskaa fiilistä, se on ilman muuta lisäarvo.

Mikkolan mukaan myös olutpuolella kehityssuuntana on siirtyminen humalapommeista hedelmäisempiin makuihin, jopa aidosti hedelmillä maustettuihin oluisiin.

– Jos on hyvällä greipillä tai sitruunalla maustettu olut, niin se varmasti maistuu. Maustetut oluet tulevat

ottamaan ison askeleen eteenpäin, pelkkä humalointi ei enää riitä.

KEVÄÄN JUHLAKAUSI pääsee vauhtiin, kun vappuaattona painetaan ylioppilaslakki päähän ja pukeudutaan aivan liian kevyesti. Jos seuraavaan päivään on selvitty ilman flunssaa, irrottelu on lupa aloittaa heti aamusta. Tunnelman kohottajaksi sekä sielun ja ruumiin lämmittäjäksi Mikkola suosittelee Kieltolaki-sarjan pyhää kolminaisuutta.

– Aattona Kova tee ja Kova omena muodostavat lujan rungon, ja seuraavana aamuna Kaffeplöröllä pääsee hyvin liikkeelle. Juomat sopivat erinomaisesti myös vapun piknikperinteeseen.

Juhlakalenterissa vappua seuraavat äitienpäivä, helluntai, koulujen päättäjäiset, lakkiaiset ja juhannus. Päivien pidetessä lämmetessä tunnelmaan istuvat parhaiten puhtaat maut suoraan luonnosta. Raikasta pilsner-olutta voi maustaa vaikkapa nokkosella.

– Eikä pidä unohtaa siideriä, joka on monipuolinen kesäjuoma. Tänä vuonna mansikkakausikin avataan jo toukokuussa, kun tuomme markkinoille Cat Cat -duon 25-vuotisjuhlan kunniaksi kuivan mansikkasiiderin, Janne Mikkola vinkkaa.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska