Kesäiset klassiko-oluet tuovat turvaa

Kesäiset klassikko-oluet ovat asiakkaan turvasatama. Kansainväliset klassikot ovat oman tyylinsä kiintotähtiä, jotka antavat vertailukohdan myös kotimaisten pienpanimoiden tuoreemmille tulkinnoille.

Klassikon ominaisuuksiin kuuluu, että se on turvallinen mutta ei koskaan tylsä valinta olutlasiin. Klassikko edustaa omaa tyyliään mahdollisimman hyvin, joskaan ei aina täydellisesti, sillä ajan saatossa eri tyylien kriteerit jossain määrin muuttuvat. Klassikko-olut on yleensä myös maultaan tunnistettava, eli siinä on joku yksilöllinen ominaisuus, mikä tekee oluesta alati mielenkiintoisen.

Klassikkoon voi aina palata tietäen, että se on turvallinen valinta. Se on myös oivallinen tapa kalibroida makuaisti aikana, jolloin panimot puskevat kiihtyvällä tahdilla uutuuksia markkinoille.

Viimeistään koronapandemia nosti turvallisuuden tunteen yhdeksi keskeisimmistä arkielämän tukipilareista, ja alkoholitoimijoiden on kyettävä vastaamaan tähän tarpeeseen. Vuosikymmeniä pinnalla pysyneet klassikot ovat yksi vastaus, sillä tuttuun olutklassikkoon voi luottaa kuin vanhaan ystävään.

Kaksi tietä kunniaan

Mikä sitten tekee oluesta klassikon? Yksi ilmeinen määre on aika, sillä klassikon tulee kestää aikaa. Toisin sanoen klassikko ei ole pelkkä ohimenevä trendiolut, vaan aina ajankohtainen tyylinsä tunnustettu edustaja. Aito klassikko pysyy tuotannossa vuodesta ja vuosikymmenestä toiseen, vaikka trendit ympärillä vaihtuvat. Laatu on aina muotia.

Klassikon status ansaitaan siis ennen kaikkea suosion kestävyydellä taistelussa aikaa ja trendejä vastaan.

Mutta klassikkous voi syntyä myös innovaatioista. Standardeja asettamalla, uutta luomalla tai käänteentekevällä pioneerityöllä yksittäisestä oluesta voi kasvaa koko maailman tuntema klassikko.

Tästä esimerkkejä ovat muiden muassa Pilsner Urquell, joka tunnetaan maailman ensimmäisenä kirkkaan kultaisena lagerina sekä Carlsberg, joka onnistui ensimmäisenä eristämään ja vakioimaan lagereiden valmistuksessa käytettävän hiivan.

Sävyjen kirjo tuo rikkautta

Vaikka olutmaailman klassikkoja on vaikea ylittää teknisesti tai laadullisesti, haastajia tarvitaan aina. Klassikot tarjoavat vertailupohjan ja sparraajan kotimaisille pienpanimoille, jotka kyseenalaistavat pinttyneitä tapoja ja lokerointia, ja siinä samalla esittävät toinen toistaan persoonallisempia tulkintoja klassisista oluttyyleistä.

Sitä paitsi olut jos mikä on elintarvikkeena aito lähituote ja paikallisia yhteisöjä koolle kutsuva voima. Jokainen meistä on huomannut, että olut maistuu aina sitä paremmalta mitä lähempänä panimoa se juodaan.

Omasta oluesta myös osataan olla ylpeitä. Syystäkin.

Tätä nykyä jo kymmeniä suomalaisten panimoiden parhaita tuotteita voidaan hyvällä syyllä kutsua kotimaisiksi klassikoiksi.

Ammattilainen ei koskaan tarjoa asiakkaalleen päiväysvanhaa bitteriä tai IPA:a”

Vaalea lager pitää pintansa

Arviolta 90 prosenttia maailmalla juodusta oluesta on massatuotettua vaaleaa lageria, joka maistuu kaikkialla lähes identtiselle. Ani harva kuluttaja erottaa toisistaan esimerkiksi hollantilaisen Heinekenin, australialaisen Fostersin tai thaimaalaisen Singhan pelkän maun perusteella.

Syitä vaalean lagerin suosioon on useita, mutta turvallisuus on tässäkin yksi tärkeimmistä. Kun asiakas tilaa missä tahansa minkä tahansa teollisen lagerin, hän tietää jo etukäteen, että lasiin kaatuu kevyt ja raikas janonsammuttaja. Lisäarvoa tuo, että paikallinen olut on useimmissa maissa paljon puhtaampi ja turvallisempi vaihtoehto kuin juomavesi.

Lagerit käyvät kylmässä, jolloin hiiva työskentelee hitaasti jättäen olueen vain hyvin vähän käymisaromeita. Kullankeltaiset, viljaiset ja maltillisesti humaloidut lagerit on tehty kirjaimellisesti koko maailman makuun.

Pilsner, oluiden aatelinen

Pilsner on vaalean lagerin kantaisä. Saksalaissyntyinen panimomestari Joseph Groll valmisti sitä ensimmäisen kerran vuonna 1842 Plženin kaupungissa nykyisen Tšekin tasavallan länsiosassa.

Sanotaan, että tšekit keksivät pilsnerin, mutta saksalaiset kehittivät sen huippuunsa. Kun panimomestareilta kysyy pilsnerin määritelmää, suoran vastauksen asemesta kuulee yleensä ympäripyöreää runoilua siitä, kuinka pilsner on humalan ja maltaan armoitettu liitto tai että pilsnerissä on kaikki tarpeellinen, mutta ei mitään turhaa.

Siitä ollaan kuitenkin yksimielisiä, että pilsner on ohramaltaasta valmistettu ja rapsakasti humaloitu täysmallasolut. Sen kriteereihin kuuluu absoluuttinen puhtaus, mikä tekee valmistuksesta erittäin vaativaa. Panimomestareille pilsnerin paneminen on todellinen taitolaji, ja onnistuminen mitataan yksinomaan suhteessa maailmanluokan klassikoihin.

Samettinen hefeweizen ja sitruksinen witbier

Oikein kaadettu, kauniin samea ja paksun vaahtokukan kruunaama hefeweizen on lähes täydellinen kesäjuoma. Tyypillistä hefeweizeneille on banaaninen aromi. Suutuntumaltaan hefeweizenit ovat paksuja ja poreilevan hiilihappoisia.

Sana hefe tarkoittaa hiivaa ja weizen vehnää. Hiiva lisätään olueen pullotusvaiheessa, mistä syystä pulloon muodostuu sakkaa. Hefeweizenit tarjotaan pitkistä noin pintin vetoisista laseista, jotka tyypillisesti ovat keskiosasta kaikkein kapeimmillaan, laajenevat suuaukkoa kohti mentäessä ja taas hiukan sulkeutuvat.

Hefeweizenin kaataminen lasiin kysyy kärsivällisyyttä ja taitoa. Monen ammattilaisen mielestä oikeaoppinen kaato kestää noin kaksi minuuttia. Tämä antaa mahdollisuuden asiakkaan aktivointiin, joten hefeweizenin kohdalla asiakasta voi neuvoa ja ohjeistaa täyttämään lasi pöydässä itse.

Yksi hyvä tapa on kaataa kolmannes pullon sisällöstä varovasti lasin sisäpintaa pitkin niin, että lasiin ei muodostu juurikaan vaahtoa. Pullo ei saa koskettaa lasin reunaa ja sakan tulee pysyä kaatovaiheessa pullon pohjalla. Tämän jälkeen pulloa pyöräytetään kevyesti, jotta sinne jäänyt hiivasakka sekoittuu tasaisesti. Vasta sitten lasi täytetään, jolloin juoman väristä tulee tasaisen samea ja pinnalle muodostuu lasin suuaukkoon asti ulottuva vaahtokruunu.

Valko-olut eli witbier tulee Belgiasta. Olut on kevyt, runsaan hiilihappoinen, sitrushedelmäinen ja mausteinen, mikä tulee oluen maustamiseen käytetyistä appelsiininkuorista ja korianterista. Tarjoiltaessa kannattaa huomioida pullon pohjalle kertynyt hiivasakka, sillä myös witbier jatkaa kypsymistä pullossa.

Paras lasi witbierin tarjoiluun on oluen oma brändilasi tai tulppaaninmallinen yleislasi.

Hedelmää ja katkeroiden tanssia

Bitter tai English Pale Ale on luultavasti heti teen jälkeen kaikkein brittiläisin juoma. Bittereiden alkoholipitoisuus vaihtelee alle neljästä tilavuusprosentista noin kuuteen. Vahvimpia bittereitä kutsutaan nimellä Extra Special Bitter (ESB).

Bitterit ovat luonteeltaan hedelmäisiä ja katkeria. Usein miedoimmissa bittereissä humalointi on hallitsevampaa kuin vahvemmissa versioissa, joissa taas keksimäinen maltaisuus ja jopa marmeladimainen hedelmäisyys korostuvat.

Makujen kirjo on hyvin laaja, kukkaisen kevyestä maltaisen täyteläiseen. Helposti juotava ja hedelmäinen bitter on vivahteikas ympärivuotinen makunautinto, joka muuttaa muotoaan vuoden- ja jopa vuorokaudenaikojen mukaan. Ruokapöydässä bitter rakastaa rasvaisia ruokia.

India Pale Ale eli IPA on niin ikään brittiläistä syntyperää, mutta tänä päivänä IPA-sana assosioituu 2000-luvun olutvallankumoukseen ja amerikkalaisiin humalapommeihin.

Modernit IPA:t ovat täynnä eri humalalajikkeiden aromien kirjoa, ja hedelmäisten aromien tanssi kitalaessa jatkuu pitkälle jälkimakuun. IPA on rohkea, suorastaan uhkarohkea, röyhkeän itsevarma ja arrogantti pöytäseuralainen. Humalan kättely on tiukka, voimakas puristus, joka tuntuu suun lisäksi luissa ja ytimissä.

Bitterit ja IPA:t ovat parhaimmillaan tuoreina. Ammattilainen ei koskaan tarjoa asiakkaalleen päiväysvanhaa bitteriä tai IPA:a. Hän päinvastoin varoittaa, mikäli päiväys on tulossa vastaan tulevien viikkojen aikana.

Julkaistu Shakerissa 2/20.

Tilaa lehti!

Carlsberg ja Original Lapland Lager

Carlsberg on helposti lähestyttävä, kullankeltainen, hennon maltainen ja ruohoisen humalainen lager, yksi maailman tunnetuimmista olutmerkeistä. Se on ansainnut paikkansa klassikkojen joukossa etenkin hiivainnovaatioidensa ansiosta.

Tornion Panimon Original Lapland Lager on valmistettu samalla reseptillä kuin alkuperäinen Lapin Kulta vuodelta 1963. Valmistusta on ollut valvomassa reseptin kehittänyt 83-vuotias panimomestari Leo Andelin ja tuloksena on kevyt ja puhdas lager, jossa maltaiden ja humalien suhde on täydellisen tasapainoinen. Andelinin mukaan tänä päivänä maltaiden ja humalien laatu on tasaisempaa ja parempaa kuin 1960-luvulla.

Kokeile myös: Olarin Panimo Märichello, Fat Lizard Rip Tickler, Kukko Helles ja Sonnisaari Hyöky.

 

Bitburger Premium Pils ja Plevnan Vaalea Pils

Bitburger Brauerei perustettiin vuonna 1817 lähelle Luxemburgin rajaa, ja panimo noudattaa edelleen pilkuntarkasti Reinheitsgebotin periaatteita. Oljenkeltaisen oluen aromeista löytyy tuoretta ohramallasta, humalien tuomaa vastaleikattua ruohoa ja kevyttä hunajaisuutta.

Plevnan Vaalean Pilsin lähtökohtana on vuonna 1994 lanseerattu Boris Orlon kehittämä Plevnan Vaalea. Vuosien varrella oluen humalapitoisuutta on lisätty ”Orlon hengessä” ja Saaz-humala on saanut antaa tilaa Northern Brewer ja Hellertau Tradition -lajikkeille. Lopputulos on kullankeltainen, kuiva, raikas, viljainen ja hennon ruohoinen olut, jossa humalankatkerot kutittelevat kitalakea pitkään. Plevnan panimomestari Sam Viitaniemen mukaan pilsin tulee olla ehdottomasti suodatettu, sanovat muut mitä tahansa.

Kokeile myös: Bryggeri Pils, Mufloni Pilsner, Kukko Pils, Keisari Pils ja Mallaskoski Craft Pils.

 

Weihenstephaner Hefe-Weissbier ja Keisari Elowehnä

Weihenstephaner Hefe-Weissbier on tyylinsä ikoninen maamerkki maailman vanhimmalta panimolta. Raikas ja helposti juotava, kauniin hedelmäinen, banaaninen, pehmeän vehnäinen ja yrttisen hilloinen vehnäolut.

Keisari Elowehnä on samea, keskitäyteläinen, banaaninen, kuivahko ja kevyesti hedelmäinen olut, jossa on aistittavissa myös raikasta sitruksisuutta ja hentoa mausteisuutta.

Kokeile myös: Bryggeri Weizen, Kiiski Vaahtopää, Teerenpeli Vauhtiveikko, Honkavuori Heili, Linden Hefe ja Mallaskuu Wehnä.

 

Hoegaarden ja Piper Wit

Hoegaarden on saanut nimensä Flanderin Brabantissa sijaitsevalta noin 7 000 asukkaan Hoegaardenin kunnalta, jonne perustettiin panimo vuonna 1964. Vaaleankeltainen ja samea Hoegaarden Witbier on kevyt ja kuohkea, lempeän hapokas ja raikkaan sitruksinen tyylinsä klassikko.

Piper Wit on kesäisen raikas ja helposti juotava valko-olut, jonka aromipaletissa sitrushedelmät saavat tilaa loistaa. Olutta on maustettu appelsiinilla, korianterilla ja pomeranssilla. Elegantti ja vivahteikas, mutta samalla helposti lähestyttävä tulkinta witbierista.

Kokeile myös: RPS Dandelion Dreams, Maistila Det Var Det ja Iso-Kallan Savo Witbier.

 

London Pride ja Kukko Bitter

London Pridea on valmistettu Thames-joen rannalla Lontoon Chiswickissa jo vuodesta 1958. Tämä eläkeikää lähestyvä klassikko on maultaan pehmeän maltainen, tasapainoinen ja raikkaan hedelmäinen. Sen rikas humalaisuus on peräisin brittiläisistä Target-, Challenger-, Northdown- ja Goldings-lajikkeista. London Pride on toistuvasti palkittu merkittävissä olutkilpailuissa eri puolilla maailmaa. Vuonna 1979 se valittiin Ison-Britannian parhaaksi olueksi (Supreme Champion Beer of Britain).

Kukko Bitter kunnioittaa brittiläisiä esikuviaan, mutta seisoo rohkeasti omilla jaloillaan, eikä vähääkään kalpene vertailussa yhdenkään tyylinsä edustajan rinnalla. Sen valmistuksessa on käytetty ainoastaan englantilaisia mallas- ja humalalajikkeita. Lopputulos on kuivahko ja helposti juotava, yrttisen hedelmäinen ja hennon kukkainen bitter.

Kokeile myös: Hopping Brewsters Hurricane, Olutmylly Tallipoika ja Bock’s Pale Ale.

 

Sierra Nevada Torpedo ja Maku IPA

Vuonna 1979 perustetun kalifornialaisen Sierra Nevadan Torpedo Extra IPA on oman tyylilajinsa johtotähti ja kansainvälinen klassikko, jonka korkea alkoholipitoisuus, mallasrunko ja humalointi kulkevat sopuisasti käsi kädessä. Makuprofiilista löytyy runsasta hedelmäisyyttä, suuta hyväilevää pihkaisuutta ja yrttisyyttä.

Maku IPA on kuusivuotias kotimainen IPA-klassikko, jonka reseptiin on vuosien varrella lisätty vain gluteenia pilkkovaa entsyymiä, mikä ilahduttaa kaikkia keliakiaa sairastavia. Katkeropitoisuus on viidenneksen verrokkiaan suurempi, mutta edelleen juotavuus ja tasapaino ovat kohdillaan. Toffeista maltaisuutta, kypsää hedelmäisyyttä, männynneulasia ja pihkaa, sekä sopivan raju humalan puraisu. Nautinnollinen olut ilman turhia kikkailuja.

Kokeile myös: Fat Lizard Arctic Fuel IPA, Donut Island Frisco Disco, Mufloni CCCCC IPA, Mathildedalin Teijo IPA ja Mallassepät Naantalin Eeppinen IPA.