Kesä tulee, oletko valmis?

Nyt on aika virittää tuotevalikoima ja terassi valmiiksi kesää varten. Näillä vinkeillä saat kesäsesongista enemmän irti.

Säällä on suuri vaikutus kesän myynteihin etenkin terasseilla ja pelkästään kesäisin auki olevissa ravintoloissa. Säähän emme voi valitettavasti itse vaikuttaa, mutta moniin muihin myyntiä edistäviin asioihin kyllä.

Tuotevalikoima on hyvä päivittää jo toukokuussa kesäisemmäksi. Ole uskollinen ravintolan tyylille ja konseptille, vaikka sesonki vaihtuukin. On tärkeää tuntea asiakkaansa ja valita heitä kiinnostavia tuotteita.

– Esimerkiksi yhteistyö paikallisten pienpanimoiden kanssa on kannatettavaa, sillä paikallisuus on myyntivaltti. Jos tarjoilet grilliruokaa, mieti viinit sitä kautta. Myös erilaiset kannujuomat, kuten boolit ja punchit, ovat hyviä vaihtoehtoja terassijuomiksi, Jani-Pekka Hiltunen vinkkaa.

Alkoholittomiin vaihtoehtoihin kannattaa myös satsata, sillä kesäisin moni on liikkeellä autolla tai haluaa muuten nauttia auringosta ilman promilleja. Alkoholittomien tuotteiden kysyntä on muutenkin kasvussa.

– Tätä ryhmää ei pidä väheksyä, myös heille pitää tarjota elämyksiä. Alkoholittomien siidereiden ja oluiden laatu on kehittynyt huimasti.

Panosta visuaaliseen ilmeeseen

Terassin sisustus on hyvä miettiä huolella, sillä visuaalisuus on yksi osa onnistunutta asiakaskokemusta. Ravintolan sisustustyyliä kannattaa mukailla myös ulkotiloissa, jolloin kokonaisuus on yhtenäinen.

– Aiemmin Helsingissä toimineen Meccan terassi oli tästä hyvä esimerkki beduiinitelttoineen ja istumatyynyineen. Myös A21 Decadesin parkkiruutuun tekemä terassi erottui hyvin.

Tyylikäs sisustus on mahdollista toteuttaa myös pienemmällä budjetilla, jos kädentaitoja löytyy itseltä tai henkilökunnalta. Esimerkiksi kuormalavoista voi rakentaa seinät tai kalusteiden rungot. Ne ovat paitsi halpoja myös helppoja liikuttaa. Toinen hyvä materiaali on painekyllästetty kestopuu.

– Kun rakenteet tekee pienemmällä rahalla, voi sisustukseen käyttää enemmän. Toki pienelle terassille voi ostaa kalusteet vaikkapa Ikeasta. Esimerkiksi viltit ja lämmittimet ovat tärkeä panostus, sillä niiden ansiosta ihmiset viihtyvät terassilla pidempään, Hiltunen sanoo.

 

Terassivinkit

  • Tarkista paikallisilta rakennusviranomaisilta, millaisen terassin kaupungin säännöt sallivat.
  • Rakenna oma myyntipiste, jos käytössä on isompi terassi. Näin nopeutat myyntiä.
  • Valitse tuotteita, jotka ovat nopeita myydä. Esimerkiksi jäillä täytetyssä coolerissa säilytettävät piccoloviinit ovat hyvä vaihtoehto – säästät viinin mittaamiseen käytetyn ajan ja minimoit hävikkiä.
  • Laadi terassille oma kesäinen ruokalista. Tarjoa esimerkiksi salaatteja, burgereita tai grillattua lihaa kuten ribsejä. Myös jaettavat annokset toimivat. Tämä lisää myyntiä ja ihmiset viihtyvät terassilla pidempään.
  • Varaudu säävaihteluihin esimerkiksi motorisoidulla markiisilla, lämmittimillä ja huovilla. Näin saat asiakkaat viihtymään ulkona pidempään.
  • Tuo terassille ohjelmaa, kuten dj tai trubaduuri. Muutenkin musiikin soittaminen kannattaa, sillä se luo viihtyisää tunnelmaa.
  • Palkkaa hyvissä ajoin ennen terassikauden alkua lisää työntekijöitä. Alimiehitys näkyy nopeasti myynnissä.
  • Haluatko helppoa lisämyyntiä? Myy vesipulloja. Näin terassille ei tarvitse rakentaa erillistä vesipistettä.

 

”Talon lonkero”

2 cl — giniä

8 cl — mehua*

8 cl — Spritea

8 cl — Bitter Lemonia

Rakenna juoma isoon lasiin ja tarjoile jäiden kera. Tästä juomasta voit helposti tehdä myös kannuja tai booleja.

*Mehua vaihtamalla voit tarjota uusia makuja asiakkaillesi. Kokeile esimerkiksi karpaloa, greippiä, passionhedelmää ja mangoa.

Karibia cooler

4 cl — maustettu alkoholia*

4 cl — kookosvettä

2 cl — omenasiirappia

2 cl — limemehua

Spritea

Ravista Spritea lukuun ottamatta kaikki aineet jäiden kanssa käsiravistimessa ja siivilöi pitkään lasiin (voit käyttää myös kookospähkinänkuoria tai hillopurkkeja). Pidennä juoma Spritella ja koristele omenansiivuilla.

* Alkoholia vaihtamalla voit tarjota uusia makuja asiakkaillesi. Kokeile esimerkiksi Stolichnaya Salted Caramelia, Plantation Pineapplea ja Absolut Wild Teata.

Spritseri-kannu

4 cl — vodkaa

4 cl — makusiirappia*

1 piccolopullo — kuivaa kuohuviiniä

1 tölkki — tonicvettä

Rakenna suoraan kannuun ja tarjoile jäiden kanssa pienistä viinilaseista.

*Siirappia vaihtamalla voit tarjota uusia makuja asiakkaillesi. Kokeile esimerkiksi mansikkaa, persikkaa ja omenaa.

Kesän juomatärpit

VIINIT

Roseeviini kuuluu kesään, ja se sopii nautittavaksi sellaisenaan tai esimerkiksi salaatin kanssa. Myös frizzantet ovat loistavia kesäviinejä. Kevyet, raikkaat ja hapokkaat italialaiset viinit sopivat seurusteluun ja maistuvat kala- ja äyriäisruokien kanssa. Kesä on myös maustettujen kuohuviinien aikaa, ja ne toimivat sekä terassilla että sisällä baarissa.

Kokeile näitä: Onbrina Prosecco Frizzante, Château Ksara Sunset Rosé 2015, Le Petit Balthazar Cinsault Rosé 2015, Fresita, Aviva Gold ja Aviva Rose.

VÄKEVÄT

Pakkaskylmä snapsi viilentää kuumalla säällä. Perinteisten tuotteiden, kuten Minttuviinan lisäksi kannattaa kokeilla erikoisempiakin vaihtoehtoja.

Kokeile näitä: Helsinki Distillingin Puolukka-Gin-likööri, Fireball ja Vana Tallinn.

 

 

 

OLUET

Kesä on olutsesonkia, joten valikoimaan kannattaa panostaa. Silloin toimivat erityisesti kevyet ja raikkaat oluet, joita on helppo nauttia terassilla kaveriporukassa tai grilliruoan kera. Klassiset maissipohjaiset Corona ja Sol ovat ehdottomia kesäoluita, mutta kannattaa kokeilla myös muita raikkaampia oluita.

Kokeile näitä:  Maku Brewingin IPA, Suomenlinnan panimon Sparre Pale Ale ja Keisarin Elowehnä.