Kaupunkilaispoika pakeni teknofestareita maaseudun rauhaan

Suljimme ravintolan Zürichissä järjestettävän, maailman suurimman Street parade -teknofestarin ajaksi ja vietimme henkilökunnan virkistyspäivää luonnonhelmassa.

Elokuun alussa Zürichissä järjestetään Street parade, ehkä maailman suurin vuorokauden kestävä teknomusiikkijuhla. Jopa miljoona kävijää tulvii keskustaan juhlimaan puolialastomana helteessä hullutellen. Kuten uskoa voi, meteli on kova ja ylilyöntejäkin hauskanpidossa päihteiden kanssa sattuu. Olen ehtinyt jo miettiä millaiset hullut päivät huumeiden myyjillä tuolloin onkaan. Selkeästi lyhyin ja intensiivisin myyntisesonki mitä osaan kuvitella.

Me olemme perinteisesti sulkeneet ravintolan tuona lauantaina henkilökunnan virkistyspäivän merkeissä ja paenneet keskustan hullunmyllystä luonnonhelmaan. Tänä kesänä vierailimme Gut Rheinau -maatilalla, mikä oli kaupunkilaispojalle sen verran mielenkiintoista, että siitä pitää kertoa muillekin. Ammattimaisilla ja informatiivisilla kotisivuilla pääsee kuvien kautta tunnelmaan, vaikkei saksan kieli taipuisikaan.

Zürichin kantonin pohjoisreunalla, kivenheiton päässä Rein-joesta sijaitseva suuri ja laajalle levittäytynyt maatila yllätti minut monipuolisuudellaan ja bisnesmallillaan. Seitsemän toiminnanjohtajan yhdessä johtama tila on erittäin monipuolinen. Mahdollisen vuosittaisen satovaihteluriskin hajottamiseksi heillä on erilaisia vilja-, kasvis-, kukka-, hedelmä- ja viinirypäleviljelmiä laajahkolla alueella. Lajidiversiteetti ja vuosittaiset viljelypalstojen vaihdot parantavat satoa ja auttavat säilyttämään maaperän laadukkaana.

He pitävät myös lehmiä, sikoja, vuohia ja kanoja, mikä mahdollistaa monenmoiset tuotteet. Pieni leipomo paistaa leivät ja pullat maatilan omaan puotiin ja kahvilaan sekä jakeluasiakkaille kaupunkiin ja ravintoloihin. Useammalla nuorehkon johtajatiimin jäsenellä on maisterin paperit, ja he ovat erittäin kiinnostuneita toimintapuitteiden kehittämiseen kestävällä tavalla. Yksi Demeter-sertifioidun tilan avainaiheita tällä hetkellä on ravinteista köyhtyneen maaperän rikastaminen esimerkiksi kompostoimalla. Asiaa meille esitellyt David Jacobsen suositteli kiinnostuneille David R. Montgomeryn Dirt: The erosion of civilizations -kirjaa.

Useammalla nuorehkon johtajatiimin jäsenellä on maisterinpaperit ja he ovat erittäin kiinnostuneita toimintapuitteiden kehittämiseen kestävällä tavalla."

Tila työllistää ja kouluttaa eri sosiaaliprojektien kautta yhteensä lähes 20 palkollista. Verkostointi eri säätiöiden, yhdistysten sekä muiden toimijoiden kanssa vaikuttaakin voittoisalle toiminnalle erittäin tärkeältä. Useampi asiantuntija ehtiikin huomattavasti enemmän kuin perinteisesti kuvittelemani maatilanisäntä-malli, missä usein uurastetaan yksin kituuttaen routaisessa maassa. Yksi projekti on kehittää jakelutoimintaa maatilatorin kanssa laajemmalle Zürichin alueella. Jo nyt heidän kotikaupungissaan on aina auki oleva itsepalvelumyymälä. Valikoima koostuu 250 tärkeimmästä peruselintarvikkeesta.

Hävikistä heidän keittiönsä valmistaa ruokaa lähialueen toimistoihin, päiväkotiin, palvelukotiin ja myös yksityisille sopimusasiakkaille. Tilalla järjestetään kiertokäyntien lisäksi silloin tällöin erilaisia tapahtumia, kuten esimerkiksi marraskuussa suosittu Metzgete, eli teurastusillallinen, jolloin pöytään tarjoillaan mitä erilaisempia lihatuotteita sorkasta saparoon.

Lehmiä seuratessamme opin, että ne eivät tykkää koskettelusta ruokaillessaan. 55 eri rotuista lehmää asustelevat parin sonnin kanssa, jotka huolehtivat luonnollisesta lisääntymisestä. Vastavasikoineet lehmät olivat eri tallissa vasikoidensa kanssa.  Joukkoon oli ujutettu myös pari vierasta vasikkaa, koska maitoa riittää niillekin. Seinillä oli isot itsepalveluharjat lehmille hierontaa ja siistiytymistä varten. Osa lehmistä pääsee  kesälaitumille reilun sadan kilometrin päähän alpeille 1 700 metrin korkeuteen. Niittymaidosta valmistetaan berniläistä alppijuustoa ja muita tuotteita.

Lähes koko vierailun ajan meitä vahti tilan kissa. Myös lapset kiersivät innolla kanssamme. Huomionarvoista oli, että heillä ei ollut kännyköitä. Toisaalta leutona kesäpäivänä ei heillä ollut kenkiäkään, saati paljon muutakaan vaatetta. Viiniä emme päässeet

maistamaan, sillä puodille ei ole annettu alkoholimyyntilupaa. Perusteluna on 400 metrin päässä sijaitseva psykiatrinen sairaala, jonka avopotilaat saattaisivat saada liian luovia ideoita viinin siivittämänä. Ostimme puodista leipää, makkaraa, juustoa ja vihanneksia seuraavalle jokiristeilylle ja täytyy sanoa, että tuotteet maistuivat erityisen hyville.

Suomessa pääkaupunkiseudulla ainakin hieno Malmgårdin kartano ja tila Sipoossa esittelee toimintaansa mielellään seurueille kesäaikaan, suosittelen kokemuksesta.

Kirjoittaja toimii ravintola-ammattilaisena Zürichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.