Kauden olut – Trappist

Oluesta ei koskaan tullut jumalten juomaa, mutta munkit ottivat sen omakseen. Aito luostarin muurien kätköissä pantu trappist-olut sopii täydellisesti alkukevään aurinkoisiin mutta tuulisiin päiviin. Trappist toimii yhtä lailla lämmittävänä nautiskelujuomana kuin täsmäparina etenkin mausteisten liharuokien kanssa.

TRAPPIST ON LUOSTARIOLUTTA, jota pannaan munkkien valvonnassa benediktiiniläisten trappistiluostareiden tiloissa. Trappistit ovat katolisen kirkon latinalaiseen riitukseen kuuluva sääntökunta, joka sai alkunsa vuonna 1664, kun sen silloiset perustajat kokivat sisterssiläisjärjestön valtavirran lipsuvan liian vapaamieliseen elämään.

Nimensä sääntökunta otti ranskalaiselta Trappen kaupungilta. Nykyään maailmassa on 170 trappistiluostaria, mutta ainoastaan yhdellätoista on lupa valmistaa nimisuojattua olutta. Trappistipanimoiden tuotto käytetään luostareiden ylläpitoon ja sosiaalityöhön.

Trappist-olutta valmistavista luostaripanimoista viisi sijaitsee Belgiassa, kaksi Alankomaissa ja muut Itävallassa, Ranskassa, Italiassa ja Yhdysvalloissa.

Makuprofiililtaan trappistioluet ovat usein täyteläisiä tai keskitäyteläisiä ja voimakkaan hedelmäisiä sekä tummempaa päätä kohti mentäessä myös suklaamaisia. Pullotusvaiheessa hiiva jätetään olueen, mikä saa aikaan toisen käymisen. Trappistit sietävät ikäännytystä erittän hyvin.

KAUPALLISTEN OLUIDEN lisäksi jotkut luostarit panevat kirkollisiin juhlapäiviin sekä munkkien päivittäiseen käyttöön tarkoitettuja oluita, joita ulkopuoliset pääsevat maistamaan vain ani harvoin, jos koskaan.

Osa luostareista valmistaa myös elintarvikkeita kuten juustoja.

Useimmilla panimoilla kaupallisia trappist-oluita on vähintään kolmea eri laatua: vaalea (blond), tumma (dubbel) ja edellisiä vahvempi (tripel).

Suomessa tunnetuimpia trappistipanimoita ovat Chimay, Westmalle, Rochefort ja De Koningshoeven (La Trappe).

Panimoista ikonisin on Belgian Länsi-Flanderissa lähellä Ranskan rajaa sijaitsevan Westvleteren, jonka oluiden mainetta on korkean laadun lisäksi pönkittänyt niiden vaikea saatavuus. Virallisesti Westvleteren-olutta saa ostaa ainoastaan suoraan panimolta ja sillä ehdolla, ettei sitä myydä eteenpäin.

Westvleterin vuosituotanto (4 750 hl) on panimon suosioon nähden minimaalinen. Se on ainoastaan neljä kertaa suurempi kuin päivittäinen oluenkulutus Suomessa. Suositut oluita arvostelevat verkkosivustot, kuten Beeradvocate.com ja Ratebeer.com listaavat Westvleteren 12:n maailman parhaaksi olueksi.

RUOKAPÖYDÄSSÄ hedelmäisen täyteläinen trappist istuu erityisesti liharuokien ja voimakkaiden juustojen seuraan, mutta niitä voi helposti yhdistää raakamakkaroiden, maustettujen kanaruokien tai vaikkapa suklaisten jälkiruokien kumppaniksi.

Ravintoloissa trappistit tarjotaan aina panimon omasta nimikkolasista, trappistimaljasta. Kotioloissa lasiksi sopii myös laakea pokaalimallinen, mutta ehdottomasti jalallinen olutlasi.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska