Kauden olut – Pilsner

Pilsner on maailman suosituimman oluen, vaalean lagerin kantaisä. Saksalaissyntyinen panimomestari Josef Groll valmisti sitä ensimmäisen kerran vuonna 1842 Plženin kaupungissa nykyisen Tšekin tasavallan länsiosassa.

Pilsner on tyypillisesti kirkas noin 4–5 prosentin vahvuinen olut, jonka väri vaihtelee oljenkeltaisestakullankeltaiseen. Pilsnerit ovat selkeästi humaloituja täysmallasoluita, ja nykyään niitä valmistetaankaikkialla maailmassa.

Pilsnerit, samoin kuin vaaleat lagerit, ovat teknisesti paljon vaikeampia valmistaa kuin esimerkiksi Pale Alet,koska niissä käytettävä hiiva ei jätä olueen makua, vaan muut raaka-aineet eli vesi, mallas ja humala saavatsuuremman merkityksen.

– Se [pilsner] on kaikkein vaikein oluttyyli valmistaa. Siitä löytyvät välittömästi kaikki virhemaut, jos niitä onollakseen. Esimerkiksi vähäkin maitohappo iskee silmille saman tien, sanoo Koskipanimo Oy:npanimomestari Sam Viitaniemi.

PILSNER-NIMI on otettu Böömissä sijaitsevasta Plženin kaupungista, jossa tätä kirkasta ja kullankeltaista olutta valmistettiin ensimmäisen kerran. Juhlallinen päivä oli keskiviikko, viides lokakuuta 1842.

Panimomestari Josef Groll oli oppinut panemaan olutta baijerilaisittain, mikä tarkoitti oluen tekeytymistä viileissä kellareissa.

Oluesta tuli ensimmäinen teollisessa mittakaavassa pantu vaalea lager, Pilsner Urquell, alkuperäinen pilsner. Sen resepti ja maku on pysynyt muuttumattomana jo 175 vuotta. Nykyään Pilsner Urquell on Škodan ohella tunnetuin tšekkiläinen superbrändi.

Alkuperäisestä Pilsner-oluesta voi lukea lisää täältä.

SAKSALAINEN PILS on alkoholipitoisuudeltaan yleensä hieman tšekkiläistä vahvempaa. Klassiset saksalaiset pilsnerit ovat myös tšekkiläisiä verrokkejaan kuivempia, terävämpiä, kevyempiä ja puhdaspiirteisempiä.

Tšekin tasavallassa valmistetuissa pilsnereissä käytetään runsaasti Saaz-humalaa, joka tuottaa olueen kukkaisia ja mausteisia aromeja. Tšekkiläinen pilsner sisältää yleensä sivutuotteenaan hieman diasetyyliä, joka antaa oluelle täyteläisen, voisen maun.

Monet suomalaiset pienpanimot panevat erinomaisia, tyylinmukaisia ja palkittuja pils-oluita.

Hyvänä esimerkkinä Suomen Paras Olut 2016 -kilpailun voittanut Mufloni Pilsner.

– Pilsnerin syvin olemus on maltaan ja humalan tasapainoinen liitto, kiteyttää Beer Hunter'sin pääolutmestari Mika Tuhkanen.

Tasapainoisia ja laadukkaita kotimaisia pilsnereitä panevat Koskipanimon ja Beer Hunter'sin lisäksiainakin Vakka-Suomen Panimo, Bryggeri Helsinki ja Laitilan Wirvoitusjuomatehdas vain muutamia mainitakseni.

RUOKAOLUENA PILSNER on kiitollinen kumppani kalaruoille, kesäisille salaateille ja vaalealle lihalle. Lisäksi se taittaa hyvin aasialaisten ruokien mausteisuutta ja tulisuutta.

Jälkiruokapöydässä pilsneriä kannattaa kokeilla esimerkiksi vaalean suklaan, juustojen sekä hedelmäsalaatin kanssa.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska