Kauden olut – Craft lager

Mikäpä sopisi loppukesän pimeneviin iltoihin paremmin kuin raikas ja elegantti käsityölager. Nykypäivänä vaalea käsityönä pantu lager on olut, joka sopii yhtä lailla nautiskeluun, saunaolueksi ja ruokapöytään.

VAALEAT LAGERIT on mielletty isojen panimojättien latteiksi massatuotteeksi, joissa parhaimmillaankin maistuu enintään mallastettu ohra katkeropitoisuuden laskiessa vitsin tasolle. Pieteetillä pantu käsityölager on kuitenkin mainettaan parempi olut, jota on viimein alettu kunnioittaa myös olutharrastajien keskuudessa.

Erinomaisena esimerkkinä arvostuksesta on äskettäin käyty Suomen Paras Olut -kilpailu, jossa vaalea lager putsasi koko pöydän. Pienpanimobuumin myötä monet intohimoiset oluentekijät ovat alkaneet panna tätä klassista oluttyyliä ja tehdä siitä yhä monipuolisempia tulkintoja.  

STADIN PANIMO on useita palkintoja voittanut kokeellinen mikropanimo, jonka panos vaalean lagerin renessanssiin on kiistaton. 18 toimintavuotensa aikana se on valmistanut yli 600 erilaista olutta useilla kymmenillä eri maltailla ja viljatuotteilla sekä yli sadalla humalalajikkeella. Panimo tunnetaan runsaasti aromihumaloiduista käsityöoluistaan.

Vuonna 2014 Stadin Panimon ruokakauppavahvuinen American Lager voitti Suomen Paras Olut -kilpailun, mikä oli stoutien ja porttereiden hallitsemassa kilpailussa ennen kuulumatonta. Craft lager nousi kertaheitolla myös vannoutuneiden olutharrastajien huulille.

Seuraavana vuonna Stadin South Pacific Lager voitti oman sarjansa ja tänä vuonna sen "isoveli", Pacific India Pale Lager, sijoittui sarjassaan hopealle.

Perinteisesti aromihumaloinnissa humala lisätään vierteeseen keiton loppuvaiheessa. StaPan erikoisuutena ovat panimossa käytettävät aromihumalakävyt, jotka kuumavierrehumaloidaan hopback-astiassa ennen pääkäymistä. Näin oluisiin saadaan normaaliin aromihumalointiin verrattuna enemmän humalan aromia ja tuoksua.

Panimon varatoimitusjohtaja Arto Leinonen toteaa, että tärkeintä oluen valmistuksessa ovat ensiluokkaiset raaka-aineet.

– Tämän lisäksi tapamme toimia eri tuotantovaiheissa on aivan erilainen, kuin mitä oppikirjoissa sanotaan. Ne ovat juuri niitä asioita, millä Stadin Panimo erottautuu kilpailijoistaan, Leinonen lisää.

Mikäli lagerin makuprofiiliin halutaan hedelmäisyyttä, sitä voidaan saada nimenomaan aromihumaloinnilla, ja se Stadin Panimolla osataan. Tyypillisesti australialaiset ja uusiseelantilaiset humalalajikkeet antavat enemmän hedelmäisiä aromeja kuin eurooppalaiset tai yhdysvaltalaiset humalat.

Arto Leinonen on syystäkin ylpeä lageroluistaan.

– Stadin Panimo tekee Suomen parhaita lagereita, se on monta kertaa nähty.

TAMPERELAINEN PLEVNA edustaa niin ikään kotimaista huippuosaamista, mitä tulee lagereiden panemiseen. Panimomestari Sam Viitaniemen näkemys vaaleasta lagerista edustaa perinteisempää koulukuntaa.

– Mielestäni erittäin puhdas lager, jossa vesi, mallas ja humala maistuvat kaikki yhdessä,on yksi parhaita oluita. Siinä ei saisi olla mitään ihme hedelmäisyyksiä, niitä löytyy ihan riittävästi IPA- ja APA-oluista.

Viitaniemi painottaa, että lagerin tekemisessä maltti on valttia ja prosessin puhtauteen täytyy kiinnittää tavallistakin enemmän huomiota. Ja jos hyvän hiivan sattuu löytämään, siitä kannattaa pitää tiukasti kiinni.  

– Vaalea lager on kaikkein herkin oluttyyli. Siitä löytyvät välittömästi kaikki virhemaut, jos niitä on ollakseen. Esimerkiksi vähäkin maitohappo iskee silmille saman tien.

Panemistaan lagereista Viitaniemi nostaa Plevnan Pils -oluen ylitse muiden. Mestarin sanojen mukaan kyseessä on "ylivertainen käyttöolut".

RUOKAOLUENA CRAFT LAGER löytää paikkansa muiden muassa kalaruokien, salaattien ja grilliherkkujen tai cheddarjuuston kyytipoikana. Monikäyttöinen lager taittaa mukavasti myös ruoan tulisuutta.

Craft lager kaadetaan vinosti kallellaan olevan lasin sisäpintaa pitkin. Lasin ollessa hieman yli puolillaan se nostetaan pystyyn, jolloin oluen pinnalle saadaan kahden sormen paksuinen vaahtokukka. Pilseissä vaahto saa olla runsaampi, sillä se korostaa entisestään humalan aromia ja katkeruutta.

Käsityölagereiden maailmaan ja makujen kirjoon tutustuakseen kannattaa hankkia muutamia ruokakauppavahvuisia oluita sekä jokunen pullo vahvempia lagereita Alkon valikoimista.

Peter Tammenheimo on olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska