Suomessa kisataan sparkling-sarjassa vasta toista kertaa. Viimeksi sarjan voittaja, Loimaan Seurahuoneen Greta Grönholm, ylsi maailmanmestaruuteen ja superfinaalin voittoon asti.

– Kategoria on haastava, ja se varmasti vaikutti myös osallistujamäärään tänä vuonna. Olisi ollut mahtavaa, jos kisaan olisi tullut enemmän osallistujia. Ymmärrän kyllä, että matka Lappiin on pitkä, muttei se matka ole lyhyempi pohjoisesta etelään tuleville kilpailijoille, Grönholm kommentoi.

Sparkling-juomien asiantuntijana Grönholm ohjeisti tuomaristoa hakemaan juomasta potkua, kuplan tärkeyttä unohtamatta. Tuomaristolla ei ollut käytössään pillejä, vaan jokaista juomaa maistettiin suoraan lasista, jotta aromit ja kuplivuus tulivat parhaiten esiin. Grönholm itse hakee juomasta aina täydellistä balanssia juoman ulkonäön, aromin ja maun välille. 

Toukokuun lopussa järjestettyjen kisojen jälkeen rennosta tunnelmasta nautittiin illallisen merkeissä Rovaniemen palkintoja niittäneen Arctic Light Hotellin ravintolassa Arctic Boulevardissa. Illan ohjelmaan kuului finaalipaikkojen julkistaminen ja yhdistyksen perinteiset arpajaiset.

Paalupaikoilta syksyn finaaliin lähtevät Noora Nyrhilä Helsingin Tislaamo - Distillery Barista, Alina Laaksonen Turun Rosterista sekä Jan Lindgren Hyvinkään Medicin Man -baarista.  Yksi finaalipaikan saavuttaneista oli Arctic Boulevardissa työskentelevä rovaniemeläinen Jarno Kallio, joka kisasi SM-karsinnoissa ensimmäistä kertaa.

Kallio summaa päivän olleen täynnä pientä jännitystä, mutta tunnelma oli leppoisa. Lisäksi uusien ihmisien ja vanhojen tuttujen tapaaminen oli mukavaa. Kisoihin Kallion innosti osallistumaan kilpailuvietti ja kotikaupungissa järjestetyt kisat. Lappilaisuus näkyi vahvasti hänen suunnittelemassaan juomassa, jossa Zubrovkan yrttisyys yhdistyi marjojen kautta kuohuvan hedelmällisyyteen. Koristeessa välittyi myös lappilainen luonto, jonka Kallio nostaa yhdeksi suureksi valtiksi työskentelyssään.

– Juomani on tyly, karu ja kaunis, koska semmoisia me täällä Lapissa ollaan.

Uudet tekijät kehiin 

Tänä vuonna 10 vuotta täyttävä FBSK Lappi juhlisti taivaltaan isännöimällä SM-karsintoja ja tutustuttamalla uuden sukupolven yhdistyksen toimintaan. Lapin alaosaston perustajajäseniin kuuluva Lapland Hotelsin Juha Yli-Rahnasto osallistui drinkkikisoihin jo 70:ttä kertaa.

Hän kertoo, että alusta asti Lapin alaosaston toiminnassa mukana ollut kaarti on astumassa sivuun ja antamassa tilaa uusille tekijöille, karsinnat toteutettiinkin pääasiassa nuorten voimin. Tavoitteena on uudistaa toimintaa nuoremman polven avulla, sillä usko tulevaan ja Lapin alituisesti kasvavaan matkailuun on kova.

Yli-Rahnasto toteaa seuraavan talven olevan jo pitkälle varattu ja vinkkaa Lapin menestyksen vaikutusten näkyvän pikkuhiljaa aina vain etelämmässä.

– Suomessa on totuttu siihen, että toimijat tulevat aina etelästä, mutta nyt me tulemmekin pohjoisesta aivan omalla erilaisella konseptillamme.

Yli-Rahnasto ja kisajärjestelyissä mukana ollut Kallio ovat tyytyväisiä päivän kulkuun ja nauttivat onnistuneesta illasta, joka jatkui pikkutunneille asti juhlinnan sekä karaoken merkeissä Oliver´s Cornerissa sekä legendaarisessa Roy Club -yökerhossa.

FBSK Lappi kiittää yhteistyökumppaneitaan tapahtuman järjestämisestä.