Alun perin Amerikasta lähtenyt ajatus kännykättömistä tilaisuuksista on leviämässä vauhdilla myös Pariisiin.
Alun perin Amerikasta lähtenyt ajatus kännykättömistä tilaisuuksista on leviämässä vauhdilla myös Pariisiin.

Kännyköille porttikielto yritystilaisuuksiin

Kännyköiden vastainen suuntaus laajenee Ranskassa. Ilmiö lähti liikkeelle teattereista ja konserttisaleista, nyt puhelin ja läppäri ovat saamassa lähtöpassit myös yritysten tilaisuuksista.

Kännykkäkielto sai alkunsa teattereista ja konserttisaleista, joissa esiintyjät kyllästyivät siihen, ettei yleisö enää katso lavalle ja taputa käsiään, vaan tuijottaa oman puhelimensa ruutua. Viime syksynä kännykät kiellettiin kouluissa ja yliopiston professorit alkoivat järjestää vanhan ajan luentoja, joissa vain muistiinpanojen kirjoittaminen käsin on sallittua. Nyt Ranskassa on alettu järjestää myös kännykättömiä yritystilaisuuksia. Kännykät kerätään ovella sinetöityihin pusseihin, jotka avataan vasta tilaisuuden päätyttyä.

Ajatus lähti Amerikasta

Ajatus kännykän kyseenalaistamisesta on tullut Ranskaan amerikkalaisten artistien mukana. Jo viime vuonna kuusikymmentä lippunsa maksanutta katsojaa heitettiin kylmästi ulos kalifornialaisen A Perfect Cercle rock -yhtyeen Pariisin konsertista, koska he olivat kuvanneet kielloista huolimatta esitystä puhelimillaan. Ajatus oli Euroopassa vielä sen verran uusi, että yleisö ei ottanut kuvauskieltoa vakavasti. Nyt myös ranskalaiset muusikot ja lavakoomikot ovat alkaneet kieltää puhelimien räpläämisen esitystensä aikana.

– Tähän asti on uskottu internetissä kiertävien klippien tuovan mainosta esitykselle. Nyt on kuitenkin herätty huomaamaan, että konserttitaltiointien leviäminen sosiaalisessa mediassa latistaa kaikki katsojille varatut yllätykset, koska suuri osa on nähnyt ne jo värisevältä YouTube-klipiltä puuroisen äänentoiston saattelemana, sanoo pariisilaisen Radical Production -yhtiön johtaja Christophe Davy.

Konserttitaltiointien leviäminen sosiaalisessa mediassa latistaa kaikki katsojille varatut yllätykset.

Radical Production oli ensimmäinen konsertin järjestäjä, joka toteutti kännykkäkiellon Ranskassa. Kyseessä oli amerikkalaisartisti Jack Whiten tämänvuotinen Euroopan kiertue. Kännykkäkiellosta mainittiin erikseen pääsylipuissa.

– Kokemus oli ennen kaikkea positiivinen. Yleisö oppi uudelleen kiinnittämään huomio­ta siihen, mitä lavalla tapahtui, Davy kertoo.

Kuvaamisesta vastasi kiertueen virallinen valokuvaaja, jonka kuvia saattoi ladata muistoksi artistin nettisivulta.

– Kännyköiden vuoksi olemme itse asiassa unohtaneet, miten konsertissa ollaan. Ilman puhelinta tunnelma tiivistyy, artisti aistii katsojat ja keikka onnistuu paremmin. Tästä on siis etua kaikille.

Juhlapuhuja saa enemmän huomiota

Sama mikä pätee konsertteihin, pätee pariisilaisen Slow Events -konsulttitoimiston toimitusjohtaja Thibaul Robinin mukaan myös yritystilaisuuksiin.

– Ohjelman järjestäjät ja juhlapuhujat ovat tyytyväisiä saadessaan kuulijoiden jakamattoman huomion. Myös kuulijat yllättyvät siitä, miten hienoa on seurata, mitä estradilla tapahtuu ilman, että puhelin koko ajan keskeyttää.

– Aluksi tilaisuuden osanottajat ovat ajatuksesta kauhuissaan, mutta vähitellen idea menee läpi ja kaikki ovat tyytyväisiä. Illan aikana tosin yksi jos toinenkin hamuilee refleksinomaisesti puhelintaan tarkistaakseen jonkin asian netistä, Robin kertoo.

Puhelimet laitetaan ovella sinetöityihin pusseihin, jotka avataan vasta tilaisuuden päätyttyä. Illan järjestäjä voi vuokrata pussit ja laitteiston, joille tulee hintaa noin kaksi euroa per pussukka.
Puhelimet laitetaan ovella sinetöityihin pusseihin, jotka avataan vasta tilaisuuden päätyttyä. Illan järjestäjä voi vuokrata pussit ja laitteiston, joille tulee hintaa noin kaksi euroa per pussukka.

Lisäkuluja järjestäjille

Koska puhelinten kerääminen numeroituihin lokeroihin narikkaan on osoittautunut aikaa vieväksi ja monimutkaiseksi, konsertin järjestäjille on nyt tarjolla kauppojen varashälytintä muistuttavalla systeemillä suljettavia pusseja. Konserttiyleisö saa näin kännykkänsä mukaan saliin, mutta sinetöidyssä tupessa, joka avataan varta vasten kehitetyllä laitteella vasta esityksen päätyttyä.

Radical Production pelkäsi sinetöityjen kännykkäpussien hidastavan konserttisaliin pääsyä. Kaikki sujui kuitenkin nopeasti. Pussit jaettiin jo jonossa oleville ja ne sinetöitiin turvatarkastuksen jälkeen. Vastaavasti konserttisalista poistuessa pussi avattiin ja kukin saattoi heittää tyhjän tupen niille varattuun koriin. Pussien käytöstä koituu tilaisuuden järjestäjälle kuitenkin lisäkuluja, jotka näkyvät sen kokonaisbudjetissa.

Pussit on kehittänyt amerikkalainen Yondr. Samainen yritys vuokraa niitä kännykättömien tilaisuuksien järjestäjille myös Euroopassa. Taksa laitteistoineen maksaa noin kaksi euroa per pussi. Yondr:n perustaja Graham Dugoni halusi kehittää systeemin, joka asettaa katsojat tasa-arvoiseen asemaan. Kun jokaisen puhelin on pussissa, kukaan ei uhmaa kieltoa. Samalla vältytään ikäviltä välikohtauksilta ja siltä, että rikkuri joudutaan poistamaan salista.

– Vaikka 500 katsojaa käyttäytyisi hyvin, kukin ottaisi vain pari kuvaa ja lähettäisi yhden tekstiviestin, siitä aiheutuva häiriö rikkoo tilaisuuden intensiteetin ja latauksen. Kun kännykkäkielto koskee kaikkia, se on helpompi hyväksyä, Dugoni kertoo. Hän korostaa, että jos tilaisuuden osanottajalle tulee pakottava tarve soittaa illanvieton aikana esimerkiksi lastenhoitajalle, hän voi poistua salista ja avauttaa kännykkäpussinsa.

Loistohotelli tarjoaa kuvalehtiä

Illanvietosta ilman puhelinta ovat eniten innostuneet multimedia- ja tietotekniikka-alalla työskentelevät 25–30-vuotiaat. Siis ihmiset, joiden työhön kuuluu sosiaalisessa mediassa seikkaileminen sekä puhelimen ja tietokoneen räplääminen. Samaiselle ostovoimaiselle asiakaskunnalle on nopeasti syntynyt muutakin tarjontaa. Hotellit ja kylpylät tarjoavat "katkaisuhoitoa" asiakkaille, jotka haluavat jättää puhelimen ja läppärin kassakaappiin. Vichy Spa menee jopa niin pitkälle, että on korvannut hotellihuoneen television rauhoittavalla musiikilla. Pariisilainen loistohotelli Westin puolestaan lupaa asiakkailleen ruudun sijaan kuvalehtiä, jotka kuuluvat vaatimattomaan liki viidensadan euron vuorokausihintaan.

Viikko ilman kännykkää

Tipaton tammikuu ei ole ottanut tuulta alleen viinimaassa Ranskassa. Sen sijaan moni työssään kännykkää ja läppäriä käyttävä harkitsee lomallaan katkaisuhoitoa kaikesta tietotekniikasta.

Ranskalainen psykoterpeutti Delphine Debronde suosittelee näin aluksi viikon kännykkätaukoa, jonka aikana käyttäjä voi tarkkailla puhelinriippuvuuttaan.

– Riippuvuus voi olla täysin käytännön läheistä, mikä ilmenee esimerkiksi haluna tarkistaa aukioloaika tai aikataulu netistä. Emotionaalinen riippuvuus puolestaan ilmenee tarpeena tietää missä ystävä tai elinkumppani kulloinkin liikkuu, jolloin omaa kännykkäsuhdettaan kannattaisi kyseenalaistaa, Debronde neuvoo.

Hän kertoo jatkuvan tulevien viestien tarkistelun pitävän aivot aktiivivaihteella. Jatkuvat ärsykkeet ajavat keskushermoston ylivirittyneeseen tilaan, mikä lisää stressiä ja kuormittaa muistia. Silti harva lähtee enää edes kuntosalille tai juoksulenkille ilman puhelinta.

Kännykätön viikko tai edes päivä silloin tällöin tekee Debronden mielestä pelkkää hyvää. Amerikkalainen kivennäisvesimerkki pisti paremmaksi tarjoamalla satatuhatta dollaria sille, joka pystyy olemaan kokonaisen vuoden ilman kännykkää.