Kännykkäkielto sai alkunsa teattereista ja konserttisaleista, joissa esiintyjät kyllästyivät siihen, ettei yleisö enää katso lavalle ja taputa käsiään, vaan tuijottaa oman puhelimensa ruutua. Viime syksynä kännykät kiellettiin kouluissa ja yliopiston professorit alkoivat järjestää vanhan ajan luentoja, joissa vain muistiinpanojen kirjoittaminen käsin on sallittua. Nyt Ranskassa on alettu järjestää myös kännykättömiä yritystilaisuuksia. Kännykät kerätään ovella sinetöityihin pusseihin, jotka avataan vasta tilaisuuden päätyttyä.
Ajatus lähti Amerikasta
Ajatus kännykän kyseenalaistamisesta on tullut Ranskaan amerikkalaisten artistien mukana. Jo viime vuonna kuusikymmentä lippunsa maksanutta katsojaa heitettiin kylmästi ulos kalifornialaisen A Perfect Cercle rock -yhtyeen Pariisin konsertista, koska he olivat kuvanneet kielloista huolimatta esitystä puhelimillaan. Ajatus oli Euroopassa vielä sen verran uusi, että yleisö ei ottanut kuvauskieltoa vakavasti. Nyt myös ranskalaiset muusikot ja lavakoomikot ovat alkaneet kieltää puhelimien räpläämisen esitystensä aikana.
– Tähän asti on uskottu internetissä kiertävien klippien tuovan mainosta esitykselle. Nyt on kuitenkin herätty huomaamaan, että konserttitaltiointien leviäminen sosiaalisessa mediassa latistaa kaikki katsojille varatut yllätykset, koska suuri osa on nähnyt ne jo värisevältä YouTube-klipiltä puuroisen äänentoiston saattelemana, sanoo pariisilaisen Radical Production -yhtiön johtaja Christophe Davy.
Konserttitaltiointien leviäminen sosiaalisessa mediassa latistaa kaikki katsojille varatut yllätykset.
Radical Production oli ensimmäinen konsertin järjestäjä, joka toteutti kännykkäkiellon Ranskassa. Kyseessä oli amerikkalaisartisti Jack Whiten tämänvuotinen Euroopan kiertue. Kännykkäkiellosta mainittiin erikseen pääsylipuissa.
– Kokemus oli ennen kaikkea positiivinen. Yleisö oppi uudelleen kiinnittämään huomiota siihen, mitä lavalla tapahtui, Davy kertoo.
Kuvaamisesta vastasi kiertueen virallinen valokuvaaja, jonka kuvia saattoi ladata muistoksi artistin nettisivulta.
– Kännyköiden vuoksi olemme itse asiassa unohtaneet, miten konsertissa ollaan. Ilman puhelinta tunnelma tiivistyy, artisti aistii katsojat ja keikka onnistuu paremmin. Tästä on siis etua kaikille.
Juhlapuhuja saa enemmän huomiota
Sama mikä pätee konsertteihin, pätee pariisilaisen Slow Events -konsulttitoimiston toimitusjohtaja Thibaul Robinin mukaan myös yritystilaisuuksiin.
– Ohjelman järjestäjät ja juhlapuhujat ovat tyytyväisiä saadessaan kuulijoiden jakamattoman huomion. Myös kuulijat yllättyvät siitä, miten hienoa on seurata, mitä estradilla tapahtuu ilman, että puhelin koko ajan keskeyttää.
– Aluksi tilaisuuden osanottajat ovat ajatuksesta kauhuissaan, mutta vähitellen idea menee läpi ja kaikki ovat tyytyväisiä. Illan aikana tosin yksi jos toinenkin hamuilee refleksinomaisesti puhelintaan tarkistaakseen jonkin asian netistä, Robin kertoo.