Jo perinteeksi muodostunut Dyyni Service Fest järjestettiin Kalajoella 6.–8. elokuuta. Tapahtumaa on vuosien aikana ollut Ravintola Dyynin lisäksi mahdollistamassa useita sponsoreita ja järjestäjiä, tänä vuonna toista kertaa pääsponsorina sekä kanssajärjestäjänä toimi Solera Finland.

Tapahtuma starttasi sunnuntaina Stoli Inspired Cocktail -kilpailulla, johon oli Facebookissa julkaistujen kuvallisten reseptiikkojen perusteella valikoitunut kuusi kilpailijaa. Kilpailijoiden tehtävänä oli ollut luoda tuunattu Stoli-muuli, jonka lisäksi itse kisassa valmistettiin myös perinteinen muuli.

– Cocktaileissa on aina haettu luovuutta oman juoman muodossa ja tarkkuutta perinteisen muulin kautta. Ikinä ei tulisi unohtaa arkisen juoman merkitystä oman inspiraatiojuoman kustannuksella, toteaa Stoli Brand Ambassador Kim Rantanen, joka on ollut järjestäjän roolissa yhdessä Robert Alnitin kanssa jo useamman vuoden.

Tiukan kisan voiton vei Anna Stiina Junttila Oulun 1Barista The Milk Maid’s Mule -juomalla, jonka konseptiin oli haettu inspiraatiota Suomi 100 -teemasta ja maalaisromantiikasta. Juomassa vodkaan ja inkivääriin yhdistyy perinteinen suomalainen jugurtti.

Maanantaina oli vuorossa itse päätapahtuma eli Dyyni Flair Derby, joka on yksi suurimmista flair-tapahtumista Suomessa. Kilpailun idea sai alkunsa vuonna 2004 silloisten työkavereiden, nykyisten ravintoloitsijoiden, Pekka Paurolan ja Teemu Knuutilan ajatuksesta kerätä Suomen silloiset flairaajat yhteen ja järjestää flair-kilpailu Pohjois-Suomessa. Ensimmäisenä vuonna voiton nappasi kotiinsa Mika ”Pappa” Räisänen.

Ravintola Dyynin Knuutila kertookin, että alkuperäinen idea oli paitsi järjestää vakavasti otettava ulkoilmakisa, myös pitää hauskaa ammattilaisten kesken.

– Mikään tapahtuma ei tietenkään synny itsestään ja ainahan uuden kehittäminen vaatii tiettyjä ponnisteluja. Vuosi vuodelta järjestäminen on kuitenkin helpottunut, koska yhteistyökumppanit, järjestäjät ja kilpailijat ovat rakentaneet tätä yhdessä meidän kanssa jo vuosia, hän kiittelee.

Tapahtuma onkin vuosien varrella kehittynyt nopeasti jo useamman päivän mittaiseksi. Tänä vuonna flair-tuomaristossa istui Kim Rantasen ja Miika Mehtiön lisäksi alan arvostettu legenda Tom Dyer, joka on yksi European Bartender Schoolin omistajista.

Jälleen kerran tapahtuma houkutteli paikalle runsaasti kilpailijoita niin Suomesta kuin ulkomailta. Ensikertaa flair-kisaan osallistunut sekä parhaiten amatöörisarjassa sijoittunut oululainen Henna Järvinen kehui kannustavaa ilmapiiriä.

– Kaikki ottivat avosylin vastaan uuden heittäjän. Tapahtumasta jäi käteen treeni-intoa ja uusia kavereita!

Järvinen aikoo osallistua kisaan ensi vuonna uudestaan ja toivoo, että yhä useammat tulisivat lomailemaan Kalajoelle, jotta kisoille saataisiin entistä enemmän katsojia.

Kisassa useana vuonna tuomaroinut Paurola toteaa tämän olleen tasokkain kisa Dyyni Flair Derbyn historiassa.

– Vastaavaa tasoa ei ole Suomessa ennen nähty.

Kansainvälinen Flairtending -kattojärjestö World Flair Assosiation (WFA) hyväksyi Dyyni Flair Derbyn viralliseen kisaohjelmaansa vuonna 2014. Siitä lähtien Kalajoella on noudatettu WFA:n sääntöjä. Suorituksia arvioidaan muun muassa teknisen monipuolisuuden, omaperäisyyden sekä koreografian osalta.

Paurola muistuttaa baarimestarintaidoilla olevan myös merkitystä.

– Kisaajat ovat ensisijaisesti baarimestareita, eivät jonglöörejä.

WFA:n sääntöuudistuksen jälkeen myös drinkillä on enemmän painoarvoa kuin aikaisemmin.

Alexander Shtifanov, yksi maailman kärkinimistä, vei voiton tämänvuotisessa flairskabassa Nico Välimäen sijoittuessa toiseksi.  Venäjältä kotoisin oleva flairaaja kehuu kisan tasoa ja tuomarilinjaa, mutta toteaa osanottajamäärän olevan pieni verrattuna kansainvälisiin tapahtumiin, joissa kilpailijoiden määrä nousee helposti jopa 50 henkilöön.

Ammatikseen kansainvälisellä tasolla jo kuusi vuotta kilpailleen Shtifanovin houkutteli Suomeen pääasiassa hyvä rahapalkinto, joka alkaa kuulemma olla maailmalla harvinaista.

– Kilpailujen järjestäjät ovat alkaneet pienentää palkintosummia, mikä on saanut meidät ammatikseen kilpailevat punnitsemaan tarkkaan, mihin tapahtumiin osallistumme.

Suomessa harva osaa ajatella, että maailman kärkinimet eivät flairaa muun työn ohella tai harrastuksena, vaan elanto saattaa koostua nimenomaan palkintorahoista.

Shtifanov nautti myös muiden kilpailijoiden kanssa vietetystä ajasta eri aktiviteettien parissa, sillä mahdollisuus rentoutua ammattitovereiden kanssa on harvinaista alalla.

Tapahtumaa jatkettiin kolmantena päivänä perinteisen golf-turnauksen lisäksi keittiöväelle suunnatulla leikkimielisellä pallogrilli-kokkisodalla. Kilpailu toteutettiin dyynien kupeessa sijaitsevassa Beach Bar Surffarissa yhteistyössä Chipstersin kanssa. Grillausta seuratessaan yleisö sai nauttia myös Rantasen luotsaaman Soleran viinitorin antimista.

Kokkisodan mestaruuden vei Oulussa ravintola Rokassa työskentelevä Reija Parkkila hyödyntämällä kaikkia annettuja raaka-aineita, jotka löytyivät kilpailijoille jaetuista mysteeriboxeista.

– Kilpailujen ja hauskanpidon lisäksi suunnitelmissa olisi tulevaisuudessa tuoda tapahtumaan myös enemmän vakavampaa sisältöä esimerkiksi masterclass-tyylisten koulutusten, workshoppien, maistatuksien ja alan asiantuntijoiden luentojen muodossa, Knuutila paljastaa.

Myös Rantasen mielestä tapahtuman monipuolistaminen ja vuosittainen uudistaminen on tärkeää, sillä ihmisten kiinnostusta tapahtumaa kohtaan on pidettävä yllä. Pääasia molempien mielestä on kuitenkin säilyttää kaikessa tekemisessä hauskuus sekä ihmisten viihdyttäminen.

Tarkoituksena on siis kehittää tapahtuman sisältöä, jotta se houkuttelisi paikalle yhä enemmän alan yrityksiä ympäri Suomea viettämään henkilökunnan virkistyspäiviä sekä verkostoitumaan muiden alan ammattilaisten kanssa. Tapahtuman järjestämisessä Knuutilaa motivoi yksinkertaisesti rakkaus alaa kohtaan.

– On mahtavaa saada alalla toimivia hyviä tyyppejä kaikkialta Suomesta Kalajoelle viihtymään yhdessä. Tässä mittakaavassa toteutettuja ammattilaisille suunnattuja tapahtumia ei muita Suomesta löydy.

Kalajoen Service Fest järjestetään ensi vuonna taas elokuussa.