Juomatrendeissä korostuvat nyt hauskuus ja paikallisuus

Erityisesti juhlakaudella baaritiskillä kuulee toistuvasti kysymyksen ”Haluaisin jotain hyvää, mitä suosittelet?”. Kiireisenä iltana suosituksissa voi nojautua ajankohtaisiin trendeihin ja suosittuihin vaihtoehtoihin – näin asiakkaan valintaprosessi helpottuu.

Piña colada on jälleen ajankohtainen.

Alkuvuodesta tehdyt trendiraportit toteutettiin varsin erilaiseen maailmanaikaan. Tässä kolme edelleen ajankohtaista trendiä loppuvuodelle:

Käytännölliset highball-juomat

Ikisuosikkien kuten Gin & Tonicin ja Cuba Libren lisäksi highball-perheeseen kuuluvat muun muassa Paloma ja Americano. Viime vuosina lisääntyneiden craft mixereiden ansiosta myös uusien juomareseptien laatimiseen on loputon määrä vaihtoehtoja. Highball-juomissa voi nähdä myös käytännöllisen hyödyn: pidempää drinkkiä tulee siemailtua kauemmin, jolloin baaritiskillä ei tarvitse ravata yhtenään.

Hauskuuden tavoittelu näkyy retrodrinkkien paluuna

Alkon trendiraportin mukaan kansainvälisesti on vahvistumassa trendi, jossa haetaan nautintoa ja sosiaalista fiilistelyä visuaalisesti näyttävien juomien avulla. Sosiaalinen media näyttelee tässä suurta roolia, kun jokapäiväisistä juoma- ja ruokavalinnoista on tullut oman arvomaailman peilejä. Näyttävät retrodrinkit sopivat tähän trendiin loistavasti. Maailmalla uusia versioita on luotu muun muassa Piña Coladasta, Harvey Wallbangeristä ja Grasshopperista. Suomessa nostalgiannälkää voi tyydyttää luomalla moderneja twistejä esimerkiksi Ville Vallattoman ja Kelkan tyylisistä juomista.

Paikallisuus puhuttaa edelleen

Kuluttajien valintoihin vaikuttavat useat trendit ja ilmiöt, joista tänä vuonna pinnalla ovat olleet muun muassa tiedostava alkoholinkäyttö, ilmastokriisin heijastuminen kulutusvalintoihin sekä aitouden ja tarinoiden korostuminen. Paikalliset tuotteet kuten pienpanimo-oluet, marja- ja hedelmäviinit sekä kotimaiset tisleet vastaavat moniin näistä ilmiöistä. Koronakriisi on osaltaan tuonut toivottua valokeilaa kotimaan matkailulle ja Suomessa valmistetuille tuotteille.

Lähteet: Alkon trendiraportti 2020, Altian trendiennuste vuodelle 2020, BarChick trendiennuste vuodelle 2020

Julkaistu Shaker-lehden 3/2020 Juhlaekstrassa.

Tilaa Shaker!