Juho Viita: ”Meillä suomalaisilla on vielä kehitettävää vieraanvaraisuudessa”

Juho Viita on seurannut ilolla Tampereen juomakulttuurin kehitystä. Pienpanimoiden ja persoonallisten baarien lisääntyminen on vienyt asiakkaiden kokeilunhalua eteenpäin.

Asiakaspalvelijoina tamperelaiset baarimestarit ovat Viidan mukaan rentoja mutta ujoja.

– Maltillisuus ja asiakkaille tilan antaminen on tyypillistä. Mielestäni baarimestarit voisivat rohkeammin lähteä mukaan asiakkaiden keskusteluun, jos siihen on jotain annettavaa.

Viita palvelee mielellään pieniä ryhmiä, joiden kanssa pääsee parhaimmillaan bondaamaan.

– Kaverillisuus on minulle se juttu. Toisaalta käyttäydyn kotonakin eri tavalla ystävien ja isoäidin seurassa, ja sopeutan myös palveluani asiakas­ryhmien mukaan.

Hotellin baarissa työskentely onkin kehittänyt Viidan ihmistuntemusta. Kun asiakkaita on kokousasiakkaista lapsiperheisiin, on osattava vaihtaa roolia jopa lennossa. Vaihtelevassa ympäristössä toimiminen vaatii läsnäoloa.

– Haluaisin nähdä asiakaspalvelijoilla enemmän tilanteen herruutta ja asiakkaiden tarpeiden ennakointia. Kun asiakaspalvelija pitää langat käsissään, on tilanne johdonmukainen.

Viita puhuukin mieluummin vieraanvaraisuus- kuin horeca-alasta. Oivallus syntyi aikoinaan restonomiopintojen alussa koulutuspäällikkö Ilkka Säterin tervetuliaissanoista: “Onneksi olkoon, olette valinneet ammatiksi vieraanvaraisuuden”.

– Siitä on muodostunut itselleni tietynlainen motto. Vieraanvaraisuuttahan meidän ammatin harjoittaminen parhaimmillaan on.

 

Työpaikka: Paja Bar, Sokos Hotel Torni Tampere

Aloittanut alalla: vuonna 2007 Ruutanan Shellillä

Aiempia työpaikkoja: muun muassa Night People Group, työskennellyt lisäksi viisi vuotta tarjoilijana Scandic Hotels -ketjussa 

Harrastuksia: frisbeegolf ja lumilautailu

Ruska

  • 3 cl Jaloviinaa
  • 1,5 cl Lignell&Piispanen lakkalikööriä
  • 1 cl Capitano Bitteriä
  • 3 cl karpalomehua
  • 0,5 cl sokerisiirappia

Koriste: öljyt appelsiinin kuoresta

Valmistustapa: hämmentäminen

Lasi: Nick&Nora

Julkaistu Shaker-lehdessä 3/2020.

Sulje mainos Tilaa Shaker