Jokainen opetuskerta aloitettiin hajuaistin verryttelyllä - WSET–koulutuksesta viinitietäjäksi

Englantilainen Wine & Spirit Education Trust on järjestänyt alkoholialan koulutusta jo vuodesta 1969 lähtien. Kiinnostus koulutusta kohtaan kasvoi myös Iso-Britannian ulkopuolella hiljalleen. Nykyään WSET tarjoaa koulutusta yli 70 maassa 19 eri kielellä. Globaalisti eniten opiskelijoita oli viime vuonna Kiinassa, joka ylsi jopa 24 prosenttiin kaikista opiskelijoista.

Alkuajan kolme eri kurssia on laajentunut nykyiseen yhdeksään. Kurssit voi suorittaa peräjälkeen alan alkeista diplomiin. Diplomin suoritus tarjoaa hyvän pohjan Master of wine –oppiarvon opiskeluun. Suuri osa maailman arvostetuimmista viiniasiantuntijoista on jossain vaiheessa uraansa opiskellut myös WSET:nkirjoilla. Aasian markkinoiden hurja kasvuvauhti on siivittänyt myös parin kurssin keskittymistä erityisesti sakeen.

WSET toimii yhteistyössä paikallisten kouluttajien kanssa eri maissa. Koulu tarjoaa joustavia vaihtoehtoja suorittamiseen. Kurssin voi suorittaa joko intensiivisessä viikonlopussa tai kolmen kuukauden aikana kerta viikkoon jaettujen oppituntien parissa.

Kävin viime vuonna perustavaa laatua olevan WSET2 –koulutuksen. Tavoitteenani oli verestää viinitietouttani ja oppia uutta, kuin myös kehittää alan sanastoani saksaksi ja verkostoitua alan ammattilaisiin. Kurssi oli mielenkiintoinen ja sopivan haastava sveitsinsaksaksi.

Jokainen opetuskerta aloitettiin hajuaistin verryttelyllä. Synteettisiä aromeja oli 12 kupissa, mistä niitä sai nuuhkia ja tunnistaa. Yllättävää, kuinka arvuutteluksi tututkin tuoksut helposti päätyvät. Kakkostasolla tutustuttiin suurimpiin rypälelajeihin maailmassa, niiden viljelyalueisiin ja tyypillisiin piirteisiin. Noin puolet opetusajasta maisteltiin viinejä ohjatusti. Mikä parasta, me ahkerat oppilaat saimme ottaa pullonjämät mukaan jatkaaksemme opiskeluavielä kotona.

Opettajamme Zurichin hotellikoulussa, Belvoir Parkissa, olivat kaikki erittäin kokeneita ja palkittujakin viinimaistereita ja –maistelijoita Sveitsistä. He kävivät rennosti opetusmateriaalia läpi värittäen teoriaa välillä tarinoillaan.

Alkoholivastuullisuuskin sisältyy oppisuunnitelmaan. Sitä enemmän opetuksessa tosin välittyi vastuullisuuden tarve luonnosta viininviljelyssä. Biodynaamisyys, luonnonmukaisuus ja lisäaineettomuus ovat useiden ammattilaisten mielestä oikea kehityssuunta tulevaisuudessa. Ilmastonmuutoksen haasteista viininviljelyssä olemme saaneet jo lehdistä viime vuosina lukeakin, kuten Burgundin myrskyt ja rankkasateet, Sveitsin pakkasyöt loppukeväästä tai juuri tällä hetkellä vedenpuute Etelä-Afrikassa.

Kurssin suorittamisen sinetöi 50 monivalintakysymystä käsittävä lopputentti englanniksi. Olin tyytyväinen kurssiini, joskin päätin että kolmostason kurssin sisältö menee itselleni hieman liian tekniseksi ja syvälliseksi. Kolmostasoa varten opiskelijan odotetaan tekevän läksyjä kotonakin jo aivan eri määriä kuin kakkostasolla. Nelostaso onkin jo sitten aivan oma koulunsa, alan ammattilaisille tai sellaiseksi aikoville. Aivan ilmaisia kurssit eivät ole, mutta kansainvälinen tunnettuus yhdistettynä kattaviin tieto-taitoihin ja ammatilliseen verkostoon voi maksaa itsensä nopeastikin takaisin. Suomessa WSET:nyhteistyökumppanina toimii ravintolakoulu Perho.

www.wsetglobal.com

www.perho.fi

Harri Keko toimii ammattilaisena Zurichissa. Aiempina kausina hän on edustanut Helsingin ohella Kööpenhaminan, Lontoon ja Pietarin ravintoloissa.

Sulje mainos Tilaa Shaker