Jami Järvinen: Uran ei ole pakko olla jatkuvasti nousujohteinen

PRO2019-voittaja Jami Järvisen pitkän uran salaisuus on baarimestariyhdistyksen tarjoama verkosto ja kulloiseenkin elämäntilanteeseen parhaiten sopineiden työtehtävien valitseminen, mikä on mahdollistanut myös perhe-elämän. Nyt hän toteuttaa itseään Chihuahua Julepin yrittäjänä.

PRO2019-voittaja ja yrittäjä Jami Järvinen kertoo elävänsä tällä hetkellä unelmaansa: hän tekee sitä mistä pitää ja itse luomillaan ehdoilla. Järvisen ja hänen avovaimonsa Minna Kettusen visio kiinnostavasta baarikonseptista näki päivänvalon viime elokuussa, kun agavepohjaisiin alkoholeihin erikoistunut Chihuahua Julep avasi ovensa. Työtä oman baarin eteen oli tehty jo useiden vuosien ajan, ja vihdoin löytyi sopiva liiketila Helsingin Erottajankadulta.

– Jotta kuluttajat lähtevät kotoa, on tehtävänämme luoda konsepteja, jotka ovat kiinnostavampia kuin Netflix. Tavoitteenamme Julepissa on, että jokainen juoma on kokemus, eikä pelkkä drinkki. Nykyään cocktail saattaa maksaa saman verran kuin ravintola-annos, joten haluamme tarjota signaturejuomiemme kohdalla muutakin kuin juoman. Se voi olla jokin syötävä tai muu yllätyksellinen elementti, jota ei juomissa ole Suomessa totuttu näkemään, Järvinen kertoo.

Poikkeavia elementtejä ovat myös kännyköiden käytön kieltäminen sekä se, ettei baarin hyllyltä löydy yhtään giniä.

– Agavepohjaiset alkoholit eivät ole kaikille asiakkaille tuttuja entuudestaan, mutta moni on yllättynyt positiivisesti niitä maistettuaan. Harva on enää sen jälkeen kaivannut giniä. Cocktaillistan pitää olla sellainen, että se on riittävän helppo ihmiselle, joka ei ole juonut cocktaileja. Toisaalta nyansseja on oltava niin paljon, että juomat maistuvat myös cocktailharrastajille.

Tavoitteenamme Julepissa on, että jokainen juoma on kokemus, eikä pelkkä drinkki.”

Chihuahua Julepin ovet ovat auki päivittäin oli arki tai pyhä. Ainoa poikkeus on heinäkuu, jolloin koko henkilökunta lomailee.

– Tavoitteenamme on saada pitkäaikaista asiakaskuntaa. Tässä auttaa se, ettei asiakkaiden tarvitse koskaan arpoa onko baari mahdollisesti auki vai ei. Meille pääsee silloinkin, kun muut paikat ovat kiinni.

Jo 25 vuotta erilaisissa baareissa työskennellyt Järvinen viihtyy yrittäjänäkin edelleen baaritiskin takana. Yhdeksi syyksi hän nostaa baarimestariyhdistykseen kuulumisen.

– En usko, että olisin ilman FBSK:ta ravistanut näin kauan. Omasta yhteisöstä on aina löytynyt ihmisiä, jotka ovat olleet alalla pidempään ja joiden ansiosta olen ymmärtänyt, että baarimestarin ammatti voi olla uravalinta, eikä tarvitse välttämättä lähteä muihin hommiin. On sääli, että monet baarimestarit lähtevät alalta juuri siinä vaiheessa, kun alkeet on opeteltu ja voitaisiin olla luovia.

Järvinen muistuttaa, ettei ravintola-alan rytmi suinkaan sovi kaikille. Työntekijöiden tulee myös pitää huolta jaksamisestaan. Yksi keino on valita työtehtävät elämäntilanteen mukaan.

– Yksi alalla vallitseva tabu on, että uran tulisi olla koko ajan nousujohteinen. Itse olen siirtynyt vetovastuusta takaisin riviin siinä vaiheessa, kun elämäntilanne tai jaksaminen on sitä vaatinut. Kun fiilis on taas hyvä, olen palannut vastuuhommiin. Olen aina haaveillut omasta baarista. Tiesin kuitenkin, että sen aika on vasta sitten, kun poika on riittävän vanha. Sitä ennen hakeuduin 16 vuotta sellaisiin töihin, jotka mahdollistivat paremmin työn ja perhe-elämän yhdistämisen.

Monimuotoisuudestaan huolimatta urakehityksen olisi kuitenkin hyvä olla jatkumo, joka vie ammatillista osaamista eteenpäin.

– Vaikka ravintoloilla ei tuntuisikaan olevan enää mitään annettavaa, ei tarvitse kuitenkaan vaihtaa alaa. Siinä vaiheessa on jo riittävän taitava tekemään omaa juttuansa ja voi mennä pankkiin liiketoimintasuunnitelman kanssa, Järvinen vinkkaa.

 

 

Kuka?

  • Yrittäjä, Chihuahua Julep, Helsinki
  • Aloittanut alalla: 1994
  • Aiempia työpaikkoja: Roster Helsinki, Huutokonttori Kanttiini, Nightclub Lady Moon
  • Harrastukset: cocktailarkeologia, elokuvat, uinti ja racketball, laadukkaat cocktailit, tyylikkäät väkevät alkoholit (tällä hetkellä etenkin rommi ja mezcal), luonnossa kävely

Noche De Rabanos

2 cl Derrumbes Michoacan Mezcalia

(paahdetulla valkosuklaalla rasvapesty)

2 cl Bertina Cloudberry Elderflower -likööriä

10 cl karpalo-cordialia (kotitekoinen)

1 cl sitruunaa

2 dash Dr Elmegirab Spanish Bitters

Valmistustapa: Ravista. Koristele punaherukoilla ja karpalolastulla.

”Chihuahua Julepin ensimmäisen listan suosituin juomasekoitus ja palkittu BCA:ssa 2018 Suomen parhaana signature-cocktailina.”

 

Sailors Crusta

4 cl Angostura 7 yo

1 bl Luxardo Marachino

1 bl Grand Marnier

1 bl sokerisiirappia

1 bl sitruunaa

dash Caz Reagan Orange Bitter

dash Dr Elmegirab Spanish Bitters

Valmistustapa: Rollaa. Koristele sitruunan kuorella ja sokerilla.

”Crusta on Suomessa hivenen unohdettu juomaryhmä. Klassikoiden aatelistoa.”

 

Xmas Flip

4 cl Bulleit Rye (pomeranssi-infuusioitu)

3 cl piparkakkusiirappia (kotitekoinen)

3 cl Malmgård Porter

puolikas keltuainen

Valmistustapa: Ravista. Koristele

piparkakkutaikinalla.

”Flip jossa on käytetty olutta, kuten Flipeissä alunperinkin. Mukavan cocktail­arkeologinen näkökulma.”

Sulje mainos Tilaa Shaker