Ihan PRO - Leena-Maija Komulainen

PRO2016-baarimestariksi valitun Helsingin Bar Lilla e:ssä työskentelevän Jarkko Issukan lisäksi patsaasta kisasivat oululaisen Jumprun Leena-Maija Komulainen ja Helsingissä sijaitsevassa 100Dogsissa työskentelevä Jere Vihervaara.

Oululaisessa Jumprussa holvimestarin tittelillä työskentelevä Leena-Maija Komulainen on siitä onnellisessa asemassa, että pystyy nykyisen toimenkuvansa kautta jakamaan tietoa ja opastamaan nuorempia kollegojaan juomakulttuurin maailmaan.

– On tärkeää lähteä riittävän simppeleistä asioista ja muistaa, että jokaisella on oma tahti kehityksessä. Kannustan henkilökuntaa kokeilemaan erilaisia juttuja, kunhan se tehdään asiakkaiden ehdoilla.

Komulainen pitää työssään myös siitä, että hän tekee ravintolapäällikkönä omistajan kanssa tiivistä yhteistyötä ja oppii samalla paljon baarin pyörittämisestä. Hän on myös saanut melko vapaat kädet toteuttaa omia visioitaan.

Luonnontieteissä etevä Komulainen haaveili nuorempana eläinlääkärin urasta, mutta ravintola-ala ja cocktailmaailma veivät mukanaan. Hän aloitti marraskuussa 2002 plokkarina Jumprussa ja seuraavana kesänä matka jatkui tiskin taakse. Urasuunnitelmien muuttumista Komulainen ei ole katunut.

– Työkaverini olivat erittäin osaavia ja opettivat minulle kaikki perusasiat. Tapasin noihin aikoihin nykyisen mieheni, joka on innokas cocktailharrastaja. Se kasvatti myös omaa innostustani ja aloin lukea FBSK:n aktiivijäsentestiin, jonka sitten voitin.

Hostmanshipin, pöytiintarjoilun ja persoonalliset cocktailit hän oppi työskennellessään Kulumassa, joka eli siihen aikaan loistokauttaan. Oluthuone Leskisessä puolestaan aukeni kokonaan uusi maailma.

– Meillä oli Kulumassa tosi hyvä tiimi. Minulla oli kova hinku oppia uutta ja paikka oli täydellinen siihen hetkeen. Siellä opin myös, että työporukalla on iso merkitys. Leskisessä puolestaan opin paljon oluista ja huomasin, ettei homma voi olla pelkkiä drinkkejä.

Cocktailit ovat silti edelleen Komulaisen sydäntä lähellä ja niitä hän pääsee tekemään työpaikan lisäksi myös kisalavoilla, joilla hän on edelleen tuttu näky. Kisoissa häntä kiehtoo itsensä ylittämisen ja jännityksen voittamisen jälkeen tuleva euforinen olo. Ne ovat myös oiva tilaisuus oppia uutta.

– On hienoa voittaa ja sitä toki tavoitellaan, mutta ei se ole kuitenkaan tärkein asia. Kaikista kisoista jää loputa lopputuloksesta huolimatta hyvä fiilis.

Uusia juomia kehitellessään Komulainen miettii ensin päässään makupareja ennen kokeilemista. Ideoita hän hakee esimerkiksi keittiöpuolelta. Raaka-aineista greipit ovat korvanneet lähes kokonaan limen, ja marjat miellyttävät eksoottisia hedelmiä enemmän.

– Olen löytänyt itsekin marjametsän ja innostus on vain kasvanut sitä kautta. Yksi loistava makupari on suomalainen mustikka ja basilika. Kyseistä yhdistelmää testailin aikoinaan jo nuorten baarimestareiden kisaa varten. Greippiä rakastan yli kaiken. Se toimii monen jutun kanssa ja kuoresta saa hyviä, aromaattisia koristeita.

 

 

LEENA KOMULAINEN 
Aloittanut alalla  vuonna 2002.

Harrastukset:  golf, lukeminen ja  lenkkeily.

"Juomat sisältävät suosikkimakujani ja raaka-aineita, joiden kautta ilmaisen itseäni ja teen omaa juttuani. Vaikka greippi on jokaisessa juomassa vahvasti läsnä, ei se näyttele yhdessäkään juomassa pääroolia, vaan tyytyy tärkeään ja kokonaisuutta tukevaan sivurooliin."

Lust

2 cl Hennessy VSOP

2 cl Chambord

dash tuorepuristettua  verigreippimehua

4 bsp punaherukoita

3 bsp itse tehtyä mustikka-sitruunaruoho-siirappia

Valmistustapa: ravistus

Koriste: sitruunaruohon pätkä, jonka  sisällä mustikoita ja punaherukoita.

Pride

2 cl Sailor Jerry

2 cl Cuarenta Y tres

4 cl tuorepuristettua  verigreippimehua

pala verigreipin kuorta

pari tippaa   Angostura Bitters

n. 2 bsp  hunajaa

pala inkivääriä

Valmistustapa: ravistus

Koriste: verigreipinkuorta.

Jealousy

3 cl Napue

1 cl Midori

3 cl tuorepuristettua greippimehua

1,5–2 cl  itse tehtyä

               humala-greippi-siirappia

Valmistustapa: ravistus

Koriste: greipinkuoriraastetta ja rosmariinia.