Hyvillä fiiliksillä MM-kisalavalle

Suomea marraskuisissa MM-kisoissa Kiinassa edustavat Alina Laaksonen ja Miika Mehtiö ovat valmistautuneet huolella ja hioneet suoritustaan tavoitteenaan varmuus lavalla h-hetken koittaessa.

Bartenders Choice -sarjassa kilpaileva Alina Laaksonen on kuivaharjoitellut kisasuoritustaan lähes päivittäin sen jälkeen, kun hän suunnitteli juomansa elokuussa. Apunaan hänellä oli tuolloin Greta Grönholm ja Markus Sillanpää, molemmat kisakonkareita ja aiempien vuosien maailmanmestareita.

– Sain sponsorituotteekseni rommin, mikä oli hyvä, sillä SM-kisajuomanikin oli rommipohjainen. Muuten juoma meni kyllä uusiksi. Siinä missä finaalijuomani oli marjaisa, on MM-kisoihin suunnittelemassani cocktailissa greippiä. Kisassa ei ole käytössä yhtään katkeroa, joten tuon juomaan katkeruutta greippisiirapilla ja -liköörillä, Laaksonen kertoo.

Baiju on Kiinassa lähes kansallisjuoman asemaan noussut durrasta valmistettu alkoholi, ja Laaksonen harkitsi sen käyttämistä kunnioittaakseen kisojen isäntämaata.

– Monella tulee olemaan sitä drinkissään ja mekin testailimme, olisiko sitä voinut käyttää edes baarilusikallisen. Totesimme kuitenkin porukalla, että juoma toimi paremmin ilman sitä.

Jäät ovat toisinaan aiheuttaneet päänvaivaa kisaajille. Tällä kertaa tarjolla on isompia ja pienempiä jäitä.

– Itse haluan pienempiä, sillä kisadrinkkini sekä kaipaa että kestää sulavettä. Isommilla jäillä on vaarana, ettei sulavettä ole tarpeeksi ja juoma jää maultaan liian vahvaksi.

Koristeiden kanssa ei kannata tänä vuonna kikkailla liikaa, sillä ne pitää saada valmiiksi 15 minuutissa. Koristeet jäävät sellaisiksi kuin kilpailija on ne tuossa ajassa saanut, sillä yliaikaa ei hyväksytä.

– Koristeeni on nätti ja IBA-tyylinen, mutta riittävän simppeli tehdä. Suomalaisuutta juomassani edustaa lähituottajiini kuuluvan Mimiksen talviyrtti. Lisäksi käytän heinää. Yrtti on onneksi kestävä, mutta niitä pitää silti ottaa reippaasti mukaan.

Vapaat kädet lasin ja juomatyylin suhteen

Laaksosen sarja poikkeaa muista muun muassa siinä, ettei juoman tyyliä ole määritelty. Lisäksi kilpailijat saavat valita minkä tahansa kisassa tarjolla olevasta lasimallista, kun muissa sarjoissa vaihtoehtoja on kaksi.

– Bartender’s Choicessa on selkeästi vapaammat kädet. Voimme käyttää esimerkiksi aluslautasta ja juoma voi olla vaikkapa sour-, jälkiruoka- tai long drink -tyylinen. Toisaalta vapaus myös tuo haasteita, koska pitää miettiä tarkkaan, mitä kannattaa tehdä ja mitä ei. Sarja on haastava tuomaristolle, sillä he saavat 12–14 makumaailmaltaan aivan erilaista juomaa, Laaksonen pohtii.

Laaksonen oli Tallinnassa seuraamassa kisoja, jotta tietäisi, mitä Kiinassa on odotettavissa.

– Oli mielenkiintoista nähdä, kuinka paljon kisaajat jännittivät suorituksensa aikana. Tärkeintä onkin säilyttää rentous lavalla ja pitää pää kasassa.

Varmuuden takaamiseksi Laaksonen on nauhoittanut seitsemän minuutin pätkän, jossa hän käy kisasuorituksensa läpi kohta kohdalta.

– Vaikka en ole ennen pitänyt juoksemisesta, olen nyt aloittanut lenkkeilyn, sillä se tekee hyvää sekä päälle että kropalle. Lenkin aikana kuuntelen tuota äänitystä, jotta se iskostuisi selkäytimeen. Uskon, että siitä on apua, jos pasmat meinaa mennä sekaisin.

Valmistautuminen kisapaikalla ratkaisee

Flairissa kisaava Miika Mehtiö on jo konkari MM-kisalavalla. Tuleva kisa on hänelle neljäs. Vuonna 2013 Mehtiö jäi niukasti finaalin ulkopuolelle oltuaan seitsemäs. Kööpenhaminassa 2017 Mehtiö nappasi pronssia ollen ensimmäinen suomalainen palkintopallilla flairtendingissä.

Arctic Blue Ginin global brand ambassadorin tehtävät ovat pitäneet Mehtiön kiireisenä, ja kisoihin hän on tänä vuonna ehtinyt työreissujen takia osallistua ainoastaan keväällä. Tuolloin hän oli Baltic Cupin ykkönen ja kolmas Las Vegasin World Championship -kisassa, joka on isoin flair-kisa Jenkeissä.

– Koska nyt ei ole kisoja alla, on tärkeintä saada päälle sellainen fiilis, että on kiva mennä lavalle. Viimeinen valmistautuminen on onnistumisen kannalta tärkein. Itselleni on muodostunut tavaksi laittaa kuulokkeet korville, jolloin voin sulkea muun ympäriltä ja keskittyä tulevaan suoritukseen, Mehtiö kertoo.

MM-kisat 4.–8.11.

 

Alina Laaksonen.
Alina Laaksonen.
Miika Mehtiö.
Miika Mehtiö.

Julkaistu Shaker-lehdessä 4/2019.

Sulje mainos Tilaa Shaker