Hyvä Tuomas -palkinto on Suomen merkittävin olutalan vaikuttajille jaettava tunnustus. Se myönnetään vuosittain yhdelle tai kahdelle ansioituneelle henkilölle. Uudet Tuomaat nimittää Tuomaiden neuvosto eli palkinnon aiemmin saaneet.

Vuoden 2019 Hyvät Tuomaat ovat helsinkiläiset pitkän linjan oluttoimittaja ja -harrastaja Jussi Rokka sekä olut- ja ruokatoimittaja Mariaana Nelimarkka. Valitsijat kiittävät heitä kumpaakin hyvästä journalistisesta otteesta, joka on samaan aikaan tarkka ja avoin uudelle. Ennen tätä vuotta palkinnon on saanut 26 miestä ja kaksi naista.

Tämän vuoden palkinto kertookin ennen kaikkea korkeatasoisen ja luotettavan olutjournalismin arvostuksesta aikana, jolloin moni verkkojulkaisu ja painettu media syytää ulos journalismin kaapuun verhottua mainosmateriaalia. Valitsijoiden mukaan palkinto tulee myös pitkästä työstä suomalaisen olutkulttuurin hyväksi.

Harrastuksesta ammatiksi

Jussi Rokan olutharrastus ammattimaistui, kun Helsingin Sanomat alkoi julkaista verkkoliitettä 1990-luvun puolivälissä. Toimittajan työnsä ohella Rokka alkoi pitää verkossa Oluthelsinki-nimistä osiota, joka oli oikeastaan blogi ennen kuin blogeista puhuttiin. Samalla mies tutustui suomalaisen olutjournalismin voimahahmoihin Unto Tikkaseen, Kari Ylänteeseen ja Mikko Montoseen. Heidän kauttaan syntyivät kontaktit moniin maailmanluokan tekijöihin kuten Michael Jacksoniin ja Garrett Oliveriin.

Rokan mukaan palkinto tuli yllätyksenä.

– Kun katson tällä nimityksellä palkittujen listaa, niin varsin nöyränä siihen joukkoon liityn. Tuntuu mukavalta jakaa palkinto Mariaana Nelimarkan kanssa, sillä hän on tehnyt kovasti töitä ruoka- ja juomakulttuurin parissa, Rokka sanoo.

Palkinnon merkityksestä mies toteaa, että sen avulla voidaan edistää asiallista suhtautumista olueen.

Olut on ollut vuosituhansien ajan oleellinen osa ihmislajin kulttuuria, mikä välillä kuohunnassa näyttää unohtuvan."

– Olut on ollut vuosituhansien ajan oleellinen osa ihmislajin kulttuuria, mikä välillä kuohunnassa näyttää unohtuvan.

Sanansaattajaksi Rokka ei nimityksestään huolimatta aio ryhtyä.

– Jatkan oluen parissa entiseen malliin. Koen olevani journalisti, en niinkään evankelista.

Journalisti henkeen ja vereen

Mariaana Nelimarkka sanoo kiinnostuneensa oluesta 1990-luvun alussa. Myöhemmin kiinnostus kasvoi harrastukseksi, kun Prahassa asunut ja matkaoppaana työskennellyt nuori nainen pääsi tutustumaan tšekkiläisiin panimoihin. Toimittajan ura urkeni 2008 nykyisen Ruokatiedon uutispalvelussa. OlutPosti-lehden päätoimittajana Nelimarkka toimi 2013–17.

Tätä nykyä Nelimarkka työskentelee vapaana toimittajana kirjoittaen useisiin julkaisuihin ruoka- ja juomakulttuurin ilmiöistä. Nelimarkka tunnetaan lisäksi eri olutkilpailujen tuomaristoista ja hänet on urallaan valittu myös vuoden ruokatoimittajaksi Suomessa.

– Työssäni olen painottanut nimenomaan journalistista lähestymistapaa, ja on hienoa, että se on pantu merkille. Arvostan myös suuresti Jussi Rokan tapaa kirjoittaa oluesta, on hienoa tulla valituksi yhdessä hänen kanssaan, Nelimarkka tuumaa.

Vanhojen Tuomaiden joukko edustaa varsin monipuolisesti panimoalaa. Hyvän Tuomaan palkinnon on voinut saada myös yksittäisestä merkkiteosta, sitkeydestä tai elämäntyöstä. Nelimarkan kohdalla kysymys lienee keskimmäisestä.

– Koen, että valintoja ei ole tehty aivan kevein perustein, eivätkä ne liity niin sanotusti päivänpolitiikkaan. Voi olla mukavan raikas tuulahdus saada joukkoon pitkästä aikaa nainen, joka on vielä täysillä työelämässä mukana.

– On hienoa, että ainakin yhtenä päivänä vuodessa oluesta puhutaan pelkästään kauniisti, Nelimarkka toteaa tyytyväisenä.