Hotellibisnes kuumenee – pääkaupunkiseudun kapasiteetti kasvaa neljänneksen

Helsingin hotellihuoneiden määrä kasvaa tänä ja ensi vuonna yli 2 500 huoneen verran. Moxy ja Ruby tuovat tuulahduksen maailmalta, kotimaista kädenjälkeä ovat Art-hotellin ja SSA Groupin uutuudet. Kongressivieraat kaipaavat lisää kapasiteettia, mutta täyttyvätkö huoneet hiljaisina aikoina? Riskin hotellin kannattavuudesta kantaa viime kädessä operaattori.

Scandic Rautatieasema ja Sokos Hotel Tripla Pasilassa kattavat uudesta huonekapasiteetista yhteensä lähes tuhat huonetta. Lisäksi Siltasaareen, Hakaniemeen ja Jätkäsaareen on suunnitteilla useampi uusi hotelli. Lentoaseman ympäristö sai lisää huoneita, kun Sokos Flamingo Span laajennusosa avautui helmikuussa. Lisäksi Primehotels tuo alueelle Marriott by Courtyard -hotellin. Base Mansku -työnimeä kantava uudenlainen hotellikonsepti avautuu niin ikään ensi vuonna Helsingin Ruskeasuolle. Jakamiseen perustuva hotellikonsepti tuo markkinoille 440 uutta huonetta.

– Toimialan tunnusluvut ovat tällä hetkellä lupaavat. Vapaa-ajan matkustus täydentää liikematkustuksen hiljaisia ajankohtia ja päinvastoin. Käyttöaste on Helsingissä noin 76 prosenttia ja keskihinta 106 euroa yöltä, kertoo Nordic Hotel Consultingin Jan-Erik Lagerström.

Toimialan tunnusluvut ovat tällä hetkellä lupaavat.

Lagerströmin mukaan bisnekseen on tulossa lisää pelureita sekä kotimaasta että ulkomailta. Perinteisesti Suomessa on ollut muutama iso toimija.

– Sekä kansainvälisillä hotellioperaattoreilla että sijoittajilla on herännyt kiinnostus Suomen hotellimarkkinoita kohtaan, mikä tuo piristystä markkinoille. Helsingissä on edelleen kausiluontoisia ajankohtia, jolloin tarjonta ei vastaa kysyntään. Ennusteet kertovat, että kysyntä ja tarjonta kohtaavat aikaisintaan vuonna 2022.

Moxy ja Marriott markkinoille

Suomen ensimmäinen Marriott-hotelli avautui Helsingin Katajanokan vankilahotelliin viime vuoden marraskuussa.

– Hotelli Katajanokka liitettiin Marriottin Tribute Portfolio -brändiin, joka soveltuu hotellin luonteeseen mainiosti. Brändin alla on vahvan identiteetin omaavia hotelleja, kertoo Primehotelsin toimitusjohtaja Tomi Peitsalo.

Marriottilla on kolmisenkymmentä erilaista hotellibrändiä. Brändit poikkeavat toisistaan monilla tavoin.

– Suurimmat yhtenäistävät tekijät ketjun eri brändeillä on turvallisuusstandardit ja kaupalliset tekijät kuten kanta-asiakkuusohjelma, sanoo Peitsalo.

Primehotelsin tavoitteena on lisätä toiminnassa olevien hotellien määrä viidestä vähintään kymmeneen kolmen–viiden vuoden sisällä.

Rakennamme hauskan ja hyvätasoisen keskustahotellin.”

– Yhtiö sai viime vuonna partneriksi muun muassa amerikkalaisen pääomasijoittajan, joka osaltaan mahdollistaa nopean kasvun.

Primehotels tuo Suomeen myös Marriottin Moxy-konseptin. 

– Moxy avautuu Siltasaareen rakentuvaan Lyyra-kompleksiin tämän hetkisen arvion mukaan vuonna 2022. Me olemme kuitenkin tässä hotellioperaattorin asemassa, eli aikataulu ei ole yksin meidän käsissä.

Peitsalon mukaan Moxy on nuorekas, milleniaaleille suunnattu hotellibrändi, joka yhdistää tyylillä toteutetut yhteisölliset tilat ja kompaktit huoneet. Moxy sopii parhaiten urbaaniin ympäristöön, missä on mahdollisuus hyödyntää julkisen liikenteen yhteyksiä ja paikallisia palveluja. Lyyran Moxyyn on suunniteltu noin 170 hotellihuonetta.

Riski operaattorilla

Sekä Jätkäsaareen että Hakaniemeen syntyy useita uusia hotelleja. Jätkäsaaren WoodCityyn nouseva hotelli on rakennusvaiheessa, mutta hotellin operaattoria ole vielä julkaistu. Primehotels avaa Jätkäsaareen Art-taidehotellissa noin 170 huonetta näillä näkymin ensi vuonna.

– Jätkäsaareen on suunnitteilla myös monitoimikeskus, mihin kaavaillaan hotellia. Alue urbanisoituu, ja sinne tarvitaan lisää majoitustilaa. Olemme olleet alustavissa keskusteluissa mukana, mutta tämä hanke on vielä meidän osalta alkuvaiheessa. Menestymisen edellytykset pitää kuitenkin tutkia tarkkaan, kuten missä tahansa lokaatiossa. Operaattori kantaa viime kädessä riskin liiketoiminnan kannattavuudesta, sanoo Peitsalo.

Fredrikinkadun ja Eerikinkadun kulmassa sijaitseva Rakennusmestarien talo uudistetaan hotelliksi, ja operaattoriksi valikoitui Primehotels. Kiinteistön uudistamisen ja modernisoinnin arvioidaan kestävän noin kaksi vuotta.

– Kaupalliset ratkaisut, hotellin brändi ja nimi päätetään hieman myöhäisemmässä vaiheessa, kertoo Peitsalo.

Lentokentälle lisää huoneita

Sokos Hotels Flamingo Span laajennusosa avautui helmikuussa. Hotelli on avauksen jälkeen Suomen suurin 541 huoneellaan.

– Avauksen yhteydessä lanseeraamme myös shuttle-bussin lentoasemalle. Bussi kulkee useita kertoja tunnissa lentoaikatauluja mukaillen, kertoo Sokos Hotelsin toimitusjohtajan Jarkko Härmälä.

Primehotelsin Marriott by Courtyard avautuu lentoaseman kupeeseen tämän hetkisen ennusteen mukaan ensi vuonna. Uudisrakennukseen valmistuu 206 hotellihuonetta.

Peitsalo on tyytyväinen siitä, että hotelliliiketoiminta monipuolistuu.

– Se on bisneksen kannalta pelkästään positiivista. 

Uusia kotimaisia pelureita

Yksi uusista pelureista hotellimarkkinoilla on sekä rakennusliike että kiinteistö- ja majoitusalan toimija SSA Group, joka yhdistää majoitus- ja toimistotilat samaan rakennukseen Helsingin Ruskeasuolla. SSA Base -nimikkeellä kulkevasta konseptista voi kuka tahansa ostaa hotellihuoneen, käyttää sitä itse tai vuokrata edelleen, silloin kun ei tarvitse sitä itse.

Kyseessä ei ole hotelli, jossa voi myös työskennellä, vaan toimistotalo ja hotelli, jonka käyttötarkoitus muuttuu aamuin illoin.

– SSA Base on uudenlainen konsepti, joka yhdistää yritysten toimintaympäristön ja hotellin samoihin tiloihin. Base-rakennus toimii päivällä toimistotalona ja yöllä hotellitoiminnassa. Kyseessä ei ole hotelli, jossa voi myös työskennellä, vaan toimistotalo ja hotelli, jonka käyttötarkoitus muuttuu aamuin illoin. Tietotyötä tekevät yritykset voivat siirtää toimitilansa baseen. Tulemme operoimaan toimintaa itse, kertoo SSA Groupin toimitusjohtaja Tommi Saari.

440 huonetta käsittävä hybridihotelli avautuu kesäkuussa 2020.

– Maailmassa on miljoonia hotellihuoneita, jotka ovat päivisin ilman käyttöä, monet ympäri vuorokauden. Samaan aikaan miljoonat toimistot ovat tyhjillään iltaisin, öisin ja viikonloppuisin. Onko meillä varaa pitää kiinteistöjämme tyhjäkäynnillä, kysyy Saari.

Sörnäisten Kansan taloon valmistuu ensi vuonna hotelli, joka pitää sisällään vajaa kaksisataa huonetta. Kiinteistön omistaa pohjoismainen kiinteistösijoittaja NREP. Saman toimijan käsissä on myös Katajanokalle, Keskon entiseen pääkonttoriin kaavailtu hotelli. Näiden hotellien operaattoria ei ole vielä julkaistu.

Uusi ulkomainen peluri

Lisäksi Helsingin Unioninkadulle valmistuu 117 huonetta käsittävä hotelli.

– Kiinteistössä on parhaillaan purkutyöt käynnissä. Rakennamme hauskan ja hyvätasoisen keskustahotellin, joka avautuu ensi vuoden tammikuussa, kertoo Kasperi Saari.

Saksalainen hotellikonsepti Ruby Hotels avaa ensimmäisen pohjoismaisen hotellinsa Kruununhakaan. Hotelli noudattaa ryhmän muiden hotellien tavoin Lean Luxyry -filosofiaa ja se on suunniteltu avattavaksi alkuvuodesta 2021. Pohjoismaiden ensimmäiseen Ruby-hotelliin tulee 142 huonetta, baari ja sauna.

– Se on myös ensimmäinen hotellimme, josta löytyy sauna. Annoimme suomalaisen perinteen vakuuttaa meidät, sanoo Rubyn perustaja ja toimitusjohtaja Michael Struck.

Hakaniemeen on tarkoitus nousta lähitulevaisuudessa Arthur Buchardtin 400 huoneen luomus. Hanke on kuitenkin vielä suunnitteluasteella.

HELSINGIN HOTELLIT 2018

  • Hotellien lukumäärä 63.
  • Huoneiden lukumäärä 9 380.
  • Käyttöaste 76 prosenttia.
  • Muutos edelliseen vuoteen 3 %-yksikköä.
  • Keskihinta 118,70 euroa.