Hopping Brewsters Thunder Chief on Suomen Paras Olut 2017

Amerikkalaistyylinen Thunder Chief hurmasi Suomen Paras Olut -kilpailun tuomariston. Tulokset julkistettiin näyttävässä gaalajuhlassa Helsingin Rautatientorilla.

Akaalainen Hopping Brewsters perustettiin vuonna 2014. Kuten moni muu niin sanotun toisen aallon panimo, myös Hopping Brewsters on syntynyt kotiolut- ja harrastuspohjalta.

Panimon perustaja ja pääolutmestari Kimmo Kyllönen on ammateiltaan historioitsija, argeologi ja levyseppä. Ensimmäisen oluensa Kyllönen pani jo parikymppisenä nuorena miehenä.

Viime vuoden keväällä Hopping Brewsters ilmoitti kymmenkertaistavansa tuotantonsa 35 000 litrasta 350 000 litraan ja samalla tähtäävänsä tosissaan kansainvälisille markkinoille. Tällä hetkellä ollaan saavutettu 100 000 litran vuosituotanto.

Brändiltään ilmailun historiaa henkivän Hopping Brewstersin olutvalikoima on suunniteltu siten, että makuihin tutustuminen on helppoa. Lentomatkan aikana siirrytään perusoluista yhä vaativampaan suuntaan. Erikoisimmasta päästä ovat gruitit eli muinaisoluet, joiden valmistuksessa on käytetty muun muassa inkivääriä, anista ja seljanmarjaa.

THUNDER CHIEF (5,4 %) on tyyliltään moderni amerikkalaistyylinen India Pale Ale. Oluessa on käytetty katkerohumalana saksalaista Magnumia. Trooppisia aromeja antaa puolestaan yhdysvaltalainen Equinox.

Trooppisen hedelmäisyyden ohella aromimaailmaa hallitsevat greippi ja sitrushedelmät. Thunder Chief kasvaa ja jykevöityy loppua kohti mentäessä, jolloin hedelmäisyys väistyy taka-alalle ja humalakatkerot, peräti 120 IBUa, nousevat huippuunsa ja dominoivat myös jälkimakua.

– Omasta mielestäni se on hienosti toimiva olut ja tasapainoinenkin, vaikka pelkkien numeroiden perusteella sitä voi olla vaikea uskoa, Kimmo Kyllönen kehaisee.

Thunder Chief sai alkunsa keväällä, kun Kyllönen halusi kokeilla uusia humalalajikkeita. Kaksi ensimmäistä erää myytiin nopeasti loppuun. Tällä hetkellä tarjolla on vasta oluen kolmas keitto.

Voiton ratkettua Kyllönen ei ollut pysyä nahoissaan. Menestystä toki osattiin odottaa, mutta koko kilpailun voitto oli jättiyllätys myös mestarille itselleen.

Samalla tuli ammuttua alas viimeisetkin puheet IPA-oluiden suosion hiipumiselta.

– Kyllähän siitä väkisinkin tulee hyvä fiilis, kun monien foorumeiden jo kuolleeksi julistamalla oluttyypillä napataan Suomen Paras Olut -kilpailun voitto, Kyllönen nauraa.

– Tuomaristo on varmasti tarkkaan punninnut, kuinka paljon mikäkin olut vastaa tyylilajiaan. Thunder Chief on selkeä ja puhdas lajityyppinsä edustaja, sitä on osattu arvostaa.

SUOMEN PARHAAT OLUET palkittiin juhlavassa yleisögaalassa Helsingin Rautatientorilla. Paikalle oli saapunut arviolta 300 oluenystävää, panimoväkeä ja median edustajia.

Illan ateria oli rakennettu kahdeksan oman sarjansa voittaneen oluen ympärille. Ne tarjottiin joko ruokalajien täsmäpareina tai välioluina.

Menun suunnitellut Juuri Tapahtumat onnistui Bryggeri Helsingin keittiöpäällikön Ali Suvialan avustuksella kiitettävästi oluen ja ruoan yhdistämisessä. Etenkin jälkiruokana tarjottu mantelikakku mäntykinuskin, hillahyytelön ja paahdetun valkosuklaan kera oli kuin pieni pala taivasta yhdessä Iso-Kallan Panimon Blonde-oluen kanssa.

Kaikki Suomen Paras Olut -kilpailussa palkitut oluet ovat maisteltavissa torstaista lauantaihin Herkkujen Suomi ja Syystober -tapahtumassa. Lisäksi mukana on saatu liki 30 muuta suomalaista pienpanimo-olutta. Herkkujen Suomi ja Syystober on osa Suomi 100 -juhlavuoden virallista ohjelmaa.

Suomen Paras Olut 2017 -tulokset

Vuoden olut: Thunder Chief 5,4 t% (Hopping Brewsters Beer Company Oy)

Vaalea lager

1. Kaski Kylmäsavulager 4,6 t% (Takatalo & Tompuri Brewery)

2. Stadin Lager 5,3% 5,3 t% (Stadin Panimo Oy)

3. Rainy Summer Wheat Lager 4,7 t% (Mallaskosken Panimo)

Tumma tai värillinen lager

1. Suomi 100 Juhlaolut 5,0 t% (Teerenpeli Panimo ja Tislaamo Oy)

2. Double Doc 7,3 t% (Panimo Honkavuori Oy)

3. Bryggeri Vuosisata 10,0 t% (Bryggeri Helsinki - Rakuuna Olut Oy)

Vaalea tai keskitumma ale (Eurooppalainen)

1. Blonde 5,9 t% (Iso-Kallan Panimo Oy)

2. High Hopes Oat Pale Ale 4,7 t% (Mallaskosken Panimo)

3. Hoppe IPA 6,0 t% (Suomenlinnan panimo)

Amerikkalaistyylinen vaalea ja keskitumma ale

1. Thunder Chief 5,4 t% (Hopping Brewsters Beer Company Oy)

2. Mufloni CCCCC IPA 7,0 t% (Panimoravintola Beer Hunter's Oy)

3. Vimma 11,0 t% (Mathildedalin Panimo Oy)

Stout ja portteri

1. Iku-Turso 9,0 t% (Panimoyhtiö Hiisi Oy)

2. Heavy Sunshine 8,0 t% (Cool Head Brew - Plan Beer Oy)

3. Katariina Imperial Stout 9,0 t% (Stadin Panimo Oy)

Muu tumma ale

1. Lammin Sahti 7,5 t% (Lammin Sahti Oy)

2. Mufloni Barley Wine 9,0 t% (Panimoravintola Beer Hunter's Oy)

3. Arkkitehti #000000 IPA 6,1 t% (Ruosniemen panimo Oy )

Vehnäolut

1. Valo vehnäolut 4,5 t% (Panimo Honkavuori Oy)

2. Piper Wit 4,7 t% (Suomenlinnan panimo)

3. Plevnan Vehnä 5,0 t% (Plevna - Koskipanimo Oy)

Marja-, hedelmä- ja hapanoluet

1. Donut Island Andrea 4,2 t% (Panimoyhtiö Hiisi Oy)

2. Sour Raspberry 4,3 t% (Cool Head Brew - Plan Beer Oy)

3. Mälli 6,0 t% (Sonnisaari panimo Oy)

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska