Hiekkasärkkien rento tunnelma lumosi jälleen suurkaupunkien säihkeeseen tottuneet legendat

Kalajoella järjestetty Flair Derby houkutteli maailman huippuja Suomeen kilpailemaan. Tänä vuonna mukana oli maailman tunnetuimpiin ja menestyneimpiin flairaajiin kuuluva Danilo Oribe, joka myös vei kisan voiton.

Dyyni Service Fest 2018 järjestettiin Kalajoella elokuun alussa viimeistä kertaa totutulla kaavalla. Vuosia näkyvimpänä osana Service Festiä järjestetty Flair Derby etsii uutta kotia, sillä tapahtumapaikkana toiminut Ravintola Dyynin rakennus on päätetty purkaa kauden päätteeksi. Jo tänä vuonna kilpailulle jouduttiin epävakaan sään vuoksi etsimään vaihtoehtoinen kisa-areena. Alituiseen kasvavalla Kalajoella vaihtoehtoja onneksi riittää ja tällä kertaa suojaisan lasitetun terassin vuoksi paikaksi valittiin Irish Pub Sandy Kelt. 

Kalajoelle flairaamaan saapui jälleen kilpailijoita ympäri maailmaa muun muassa Venäjältä, Ukrainasta, Uruguaysta ja Suomesta. Kilpailun tuomareina toimineiden Mika Räisäsen, Miika Mehtiön ja Timppa Nyyssösen mukaan osallistujien ja yleisesti lajin taso on noussut vuosi vuodelta. He ovat ylpeitä siitä, että kansainvälisessä vertailussa pieni ja hieman syrjäinen Kalajoki houkuttelee maailman huippuja kilpailemaan Suomeen. Tänä vuonna yksi maailman tunnetuimmista ja menestyneimmistä flairaajista, Danilo Oribe, innostui myös osallistumaan hänen asteikollaan kohtalaisen pienimuotoisiin kisoihin.

– Kyseessä on rennot kisat, joissa voin keskittyä flairaamiseen ja hyvään fiilikseen, sillä meidän kilpailijoiden tarvitsee tehdä vain kaksi juomaa, Oribe kehuu kisojen tunnelmaa.

Lukuisia maailmanmestaruuksia taskussaan kantava Oribe aloitti uransa lankonsa innoittamana 18-vuotiaana ja on toiminut alalla aktiivisesti jo 16 vuotta, joista viimeiset 11 vuotta hän on asunut Las Vegasissa. Oribe muutti alun perin Las Vegasiin vähintään kerran kuussa järjestettävien kilpailujen takia. Aikoinaan kilpailuissa liikkuivat niin suuret rahat, että Oribe kertoo pystyneensä ostamaan asuntonsa flairkisojen voittorahoilla. Kilpailujen ja voittojen myötä hän siirtyi työskentelemään tiskin taakse ns. flairbaareihin.

Nykyään Oribe asuu Ibizalla ja toimii freelancerina työskennellen pääasiassa yksityishenkilöille ja eri brändeille. Oribe ilmoittaakin aikansa aktiivisena kisaajana tulleen täyteen. Tänä vuonna hän kisaa Flair Derbyn lisäksi vain kahdessa kilpailussa. 

– Kilpaileminen vaatii paljon harjoittelua ja on aika rankkaa, joten nyt on aika siirtyä eteenpäin. 

Kisan voitosta käytiinkin tänä vuonna tiukka taistelu kolmen maailmanluokan flairaajan kesken. Voiton vei legendaarinen Danilo Oribe, joka villitsi yleisön lapsista aikuisiin huikeilla heitoillaan.  Parin viimeisen vuoden voittaja sekä hallitseva maailman mestari Alexander Shtifanov joutui luopumaan voittoputkestaan ja tyytymään kakkossijaan. Kotimaan edustaja Nico Välimäki nappasi kolmannen sijan ja sai yleisön mylvimään show'llaan.

Voittonsa jälkeen Oribe halusi vielä kiittää järjestäjiä.

– Täällä voi pitää hauskaa ja keskittyä enemmän flairaamiseen kuin muissa kilpailuissa. Kilpailumatka on ikään kuin loma – ilmapiiri on lämmin ja vaikka kyseessä on alan omat bileet, on tapahtuma silti avoin kaikille.

Tapahtuma keräsikin kiitettävän määrään ravintola-alan ulkopuolista yleisöä Kalajoella lomailevista turisteista, joten toivottavasti perinne saa jatkoa ja tieto tapahtumasta leviää entisestään myös kuluttajien suuntaan.

Kisan juontajat Robert Alniti ja Kim Rantanen.
Kisan juontajat Robert Alniti ja Kim Rantanen.