Tosiasia on, että intohimo, hyvä asenne ja halu edetä on kaikki mitä tarvitset ja toki hieman aikaa. Sanoisin, että puoli vuotta cocktailbaarissa antaa jo hyvät valmiudet työskennellä alan huippupaikoissa. Ongelmana on areenalle pääsy. Tässä kohtaa suurin osa tuntuu epäilevän itseään ja hyppy onkin aikamoinen, jos juomat, pöytiintarjoilu ja asiakaspalvelun taso on aikaisemmassa baarissa vaatimattomampaa. Pelko pois, sillä maailma rakastaa rohkeita ihmisiä.

Helpoin tapa alkaa rakentaa omaa ammatillista osaamista on ruveta harrastamaan baarimestaruutta työn ohella. Sijoita tulevaisuuteen ja hanki tietoa niin kirjoista kuin netistä, seuraa Instagramissa maailmalla tunnettuja baarimestareita ja baareja. Matkustele, käy baareissa ja verkostoidu. Loistava työkalu löytyy myös Tiskillä-facebooksivusta, josta löydät Suomen näkökulmasta tehtyjä videoita aiheista. Sieltä löydät myös kalenterin, johon on listattuna lähes kaikki baarimestarille tarkoitetut koulutukset ja tastingit, joihin kannattaa osallistua aina kun mahdollista.

Seuraava etappi on lähestyä baaria. Siihen et ole koskaan valmis, joten parempi lähestyä heti. Kaikissa baareissa on aina omat pienet tapansa ja outoutensa, jotka pitää oppia, olit sitten nelinkertainen Vuoden baarimestari tai et.

Mitä enemmän koet olevasi yhteisöä, sitä helpommalta työ alkaa vaikuttaa.”

Huippubaarit tietävät tämän ja he etsivätkin ennemmin hyvän asenteen omaavia kuin valmiita baarimestareita. Ammattitaito seuraa vasta myöhemmässä vaiheessa. Jos toimit vinkkien mukaan ja olet aidosti hyvä tyyppi, voin luvata, että töitä löytyy, kunhan paikkoja vapautuu.

Saatuasi ensimmäisen työpaikkasi cocktailbaarissa, on matka PRO-baarimestariksi edennyt jo hieman kalkkiviivoilta. Edelleen on tärkeää harrastaa baarimestaruutta työn ohella ja käydä koulutuksissa. Myös aggressiivinen verkostoituminen on tärkeää. Mitä enemmän koet olevasi yhteisöä, sitä helpommalta työ alkaa vaikuttaa. Tiedät, että voit kysyä neuvoa ongelmatilanteessa ja sinulla on kavereita, joiden kanssa vaihtaa ideoita.

Tärkeää on myös kilpaileminen. Haastamalla itseäsi saat paljon arvokasta kokemusta ja hyvän mahdollisuuden verkostoitua. Tämä on jauhamisvaihe, jossa on pakko tehdä paljon toistoja. Kokemusta kannattaa hakea oman työpaikan ulkopuoleltakin. 

Riippuen siitä, kuinka jyrkkä nousukäyräsi on ollut neljän vuoden sisään, voit jo saada ehdokkuuden PRO-baarimestariksi tai Tiskillä Awardsissa Vuoden baarimestariksi. Voittoa ei välttämättä tule heti ensimmäisellä kerralla, mutta jossain vaiheessa kyllä. Muista – tämä on maratoni, ei sprintti.

 

P.S. Jos haluat ehdotuksia kirjoista tai IG-tileistä, käy kirjoittamassa Tiskillä-facebooksivulle viesti, niin vastailen varmasti. Uusia tähtiä tarvitaan kipeästi.