Henri Lahti: Kaikki paitsi baarihommat ovat turhaa

Itse olen baarimestarina istunut Turun saaristossa matkailuautossa Ruisrockin aikaan, nähnyt yöttömän yön bileet Lapissa ja bailannut Brisbanen ravintolahenkilökunnan kanssa rannalla auringonnousuun. Olen tavannut mitä mahtavampia ihmisiä ja saanut elinikäisiä ystäviä. Baarihommissa todella näkee ja kokee, kunhan ei pilaa kokemusta valittamalla.

Välillä ravintola-alalla maalataan negatiivista kuvaa vain toiselta puolelta. Toisella puolella on kuitenkin yhteisöllinen, vapaa ja avarakatseinen ala, jossa työllistyminen on helppoa. Toistan itseäni, kun sanon, että ainoa mikä on tärkeää, on olla hyvä tyyppi. Sillä pääsee todella pitkälle. Listaan nyt asioita, jotka auttavat pitämään tuulen purjeissa, auringon kasvoilla ja mielen oikeilla raiteilla.

Hyvä baarimestari pääsee töihin mihin vain. Ahkeralle ja luotettavalle baarimestarille on lukemattomia työpaikkoja. Kesän korvalla esimeriksi kotimaan matkailu ja työskentely festareilla on parasta antia. Siinä pääsee näkemään monia artisteja, toki tiskin toiselta puolelta. Työ on aikamoista luovimista ja kiire mieletön, mutta oikealla asennoitumisella erittäin hauskaa. Festarimiehistössä yhteisöllisyys pääsee huippulukemiinsa.

Toinen mahtava mahdollisuus on Lappi ja sesonkiduunit. Suosittelen vahvasti, että jokainen tekisi ainakin yhden kauden Levillä, Rukalla tai muussa hiihtokeskuksessa. Sesonkityössä luodaan loppuelämän kestäviä ystävyyssuhteita. Plussana on harrastusmahdollisuus työn ohessa. Kausilippu kuuluu joissain paikoissa työsuhde-etuihin.

Kolmas mainittava asia on guest bartender -vuorot. Näitä ovat tähän asti järjestäneet pääasiassa alkoholifirmat, mutta mikään ei estä yksilöä ottamaan yhteyttä toisen kaupungin baareihin ja kysymästä, olisiko mahdollista tehdä vierailuvuoro oman cocktail- tai olutlistan kanssa.

Alassa on paljon positiivista, kunhan katselee oikeaan suuntaan.”

Laaja ystäväverkosto. Festareilla ja hiihtokeskuksissa tutustuu nopeasti isoon määrään baarimestareita ympäri Suomen. Jaettu kokemus kiinnittää palaksi isoa yhteisöä. Linkit antavat paljon mahdollisuuksia tulevaisuuden suhteen. Työpaikkoja on tarjolla ympäri maata ja rajojen ulkopuolellakin, kunhan tuntee oikeat ihmiset.

Baarimestarin verkosto on kuin kasvava aallokko. Kun tunnet jo ihmisiä, on helppo tutustua uusiin ihmisiin. Tutkimusten mukaan ihmiset, jotka ovat positiivisia ovat helpompia lähestyä, joten pois turha mutina.

Mahdollisuus kehittyä alan johtavaksi baarimestariksi. Yksi ravintola-alan mahtavimpia puolia on se, että kukaan ei tarvitse ammattikorkeakoulututkintoa, vaan kaikki on kiinni siitä kuinka paljon itse haluaa kehittyä. Käsittelin kehitystä viime kirjoituksessani. Käy lukemassa täältä, jos eteneminen kiinnostaa. Parasta kehitystä etsiessä keula kannattaa kääntää kohti kotimaan isoimpia kaupunkeja tai ottaa suunta ulkomaille, esimerkiksi Lontooseen tai Kööpenhaminaan.

Asiakkaiden kanssa työskentely. Ravintola-ala on hyvin ihmislähtöinen ala. Baariin seilaa kaikenlaisia ihmisiä päivästä toiseen. Avoin mieli antaa baarimestarille paljon. Kun negatiiviset kokemukset kuittaa sillä, että on töissä, eivät ne ala vaivaamaan liikaa. Kliseinen lause kuuluu, ettei mikään työ ole ruusuilla tanssimista.

Alassa on kaiken kaikkiaan siis paljon positiivista, kunhan katselee oikeaan suuntaan.

Henri ”Henu” Lahti on Tiskillä-sivun perustaja

tiskilla.com