Helsingin ensimmäinen siideribaari

Punavuoreen avasi viime viikolla Helsingin ainoa siidereihin erikoistunut baari, Sidreria. Siiderit koetaan Suomessa usein nuorten naisten makeiksi juomiksi, mutta nyt erilaisia, kuivia ja hiilihapottomiakin siidereitä on pikkuhiljaa ilmestynyt hyvin olutravintoloiden valikoimiin.

Stadin Panimon perustama Sidreria tarjoaa hyvin laajalla kirjolla siidereitä. Se keskittyy varsinkin Suomessa hyvin harvoin saatavilla oleviin espanjaisiin ja ranskalaisiin siidereihin, joita baarissa on kymmeniä erilaisia. Panimon oma maahantuontiyritys tuo useimpia siidereitä itse.

Suomalaisia siiderin pientuottajia pyritään ottamaan valikoimiin myös mahdollisimman paljon. Koska kotimaisten tuottajien tuotteita on pienien erien takia hyvin rajoitetusti saatavilla, Sidreriaan voi mennä maistelemaan suomalaisia piensiidereitä, joita ei saa muualta.

Siideriä saa sekä hanasta että pullossa. Ilahduttava yksityiskohta on, että monet espanjalaiset siiderit ovat isoissa jaettavissa pulloissa, joita seurue voi tilata itselleen yhden tai parikin. Siitä on hyvä sitten maistella ja tutustua uusiin siiderimakuihin. Isoissa pulloissa olevia hiilihapottomia siidereitä voi myös kaataa isossa kaaressa seinässä olevan laitteen kanssa asturialaiseen tapaan.

Sidrerian sisutus on espanjalaishenkinen ja palveluilmapiiri halutaan pitää samanlaisena, siksi siellä on pöytiintarjoilukin. Paikkaan haetaan myös korttelikapakan henkeä ja olohuonemaista fiilistä, jolloin kaikkien on helppo viihtyä.

Siideri on oiva ruokajuoma. Sidreriassa onkin tarjolla espanjalaiseen tapaan erilaisia pikkunaposteltavia. Tarjolla on juustoa, leikkeleitä, levitteitä ja hyvää leipää. Kasvissyöjillekin löytyy omat herkkunsa.

P.S. Ei ole Sidreriassa muidenkaan juomien ystäviä unohdettu, vaan sieltä saa myös viinejä, oluita ja kuohuvaakin. Erilaiset tisleet ovat myös valikoimassa.

Anikó Lehtinen on olutkirjailija ja juoma-asiantuntija, joka kirjoittaa ruokajuttuja ja väitöskirjaa. Anikó luennoi oluesta, rakastaa ravintoloita ja hyvää kahvia sekä yrittää ehtiä oluentekoon vapaa-aikanaan.