HBF 2017 - Neljä tärppiä

19. kertaa järjestettävä Helsinki Beer Festival muuttaa Kaapelitehtaan Merikaapelihallin kahden päivän ajaksi Suomen suurimmaksi pubiksi.

Pub tarjoaa juhlakansan maistettavaksi noin 700 eri olutta ja siideriä. Massiivisesta tarjonnasta johtuen tässä neljä täsmäkohdetta.

VAALEA LAGER on oluttyyli, joka vaatii tekijältään kokemusta, älykkyyttä ja viisautta. Vaalea lager monine erilaisine versioineen on vahvassa nousussa, hyvänä esimerkkinä vuoden 2016 Suomen Paras Olut -kilpailun voittaja Mufloni Pilsner.

Yhtä kaikki, Helsinki Beer Festivalin paras vaalea lager on Laitilan Wirvoitusjuomatehtaan ja turkulaisen panimoravintola Koulun yhteistyönä tekemä Kakolan Kalpea (4,7 %), jolle nimen on antanut Vares-kirjailija Reijo Mäki. Oluessa on aistittavissa kaipuuta tropiikkiin tai vähintäänkin hedelmäistä pakomatkaa vankilan muurien yli.

IPA- JA APA -sarjassa kaksi olutta erottuivat muista. Tuusulalaisen Maku Brewingin American Pale Ale on puhdas tyylisuuntansa edustaja, joka ketää kriittisimmänkin arvioinnin. Alusta loppuun onnistunut olut, joka kannattaa ehdottomasti kokeilla.

Erittäin tiukan taistelun voittajaksi selviytyi kuitenkin espoolaisen Fat Lizard -panimon ruokakauppavahvuinen Track Day IPA, joka muun muassa voitti oman sarjansa viime vuoden Suomen Paras Olut -kilpailussa. Track Day on paitsi maailman palkituin espoolainen olut myös osoitus Fat Lizardin intohimosta seurata omia arvojaan ja visioitaan.

ERIKOISUUKSIA UNOHTAMATTA. Tämän vuoden festivaaleilla nousee esiin pyrkimys tyylinmukaisuuteen, joten erilaisia kokeiluja on tarjolla yllättävän vähän. Näistä positiivisena kokemuksena mieleeni jäi muun muassa Maku Brewingin Mustikka Stout (5,6 %).

Erikoisuuksiin laskisin silti myös Barley Winet eli alkoholipitoisuudeltaan vahvat ja tyyliltään hedelmäiset pintahiivaoluet, jotka monessa tapauksessa vaativat usean kuukauden mittaista tynnyrikypsytystä.

Barley wine on valmistustavasta ja kypsytykseen vaadittavasta ajasta johtuen selvästi keskimääräistä kalliimpaa olutta, mutta korkean hinnan vastineeksi ostaja saa erinomaista mallasjuomaa, joka sopii yhtä lailla nautiskeluun kuin ruokapöytään, eritoten vaniljaisten jälkiruokien seuraksi.

Useat suomalaiset panimot ovat osoittautuneet erinomaisiksi barley winen valmistajiksi; Bryggeri Helsinki, Malmgård ja Plevna muutamia mainitakseni.

Helsinki Beer Festivalin paras barley wine on kuitenkin tällä kertaa Ruosniemen Panimon oloroso tynnyreissä kypsytetty syvän tummanruskea ja maltaisen makea Porvari (11 %), jota ei missään nimessä kannata jättää kokeilematta.

FESTIVAALIN PARAS OLUT ja samalla suomalaisen pienpanimo-osaamisen ylittämätön taidonnäyte on omasta mielestäni Malmgårdin Panimon X-Porter, englantilaisen esikuvansa mukaan pantu portteri amerikkalaisella twistillä, josta kertoo muun muassa vahvahko alkoholipitoisuus 7 %.

– Tämä on reseptinä meidän vanhin olut, joka kehitettiin jo vuonna 2002. Alkujaan olut oli miedompi (5 %), mutta siitä tehtiin tämä nykyisin saatavilla oleva seitsemänprosenttinen versio Yhdysvaltain markkinoille, sanoo Markku Pulliainen Malmgårdin Panimolta.

X-Porter voitti hopeaa San Diegon olutfestivaaleilla portteri ja stout -sarjassa 2010 ja on Malmgårdin kansainvälisesti menestynein olut.

– Itse olemme arvostaneet saavutusta paljonkin. Tuoreessa oluessa voi maistaa suklaan ja kahvin aromeja, mutta oluen ikääntyessä pehmeä suklaisuus väistyy taka-alalle ja antaa tilaa paahteisille nyansseille, Pulliainen kertoo.

Peter Tammenheimo on vapaa olut- ja matkailutoimittaja, joka viihtyy hyvin myös viinien, väkevien juomien ja happamien cocktailien seurassa.

Kuva Sebastian Trzaska