Greta Grönholm: Vaadimme kunnon korvausta menetetyistä tuloista

Ravintola-ala on elänyt liian kauan koronan ehdolla. Olemme sietäneet jo toista vuotta koko ajan muuttuvia rajoituksia, sinne tänne soutavaa lainsäädäntöä ja korvausten epävarmuutta. Nyt tulisi tehdä päätöksiä, joilla saamme ravintola-alan ja sen ammattilaisten työpaikat säilymään Suomessa.

Rankan kevään jälkeen kesä toi helpotusta alalle, varsinkin niille paikoille, joissa terassi on käytössä. Lisääntynyt kotimaan turismi toi asiakkaita ympäri Suomea, ja tuntui, että ehkä pääsemme takaisin siihen, mistä pari vuotta sitten putosimme. Samalla sai seurata ulkomaan uutisia, joissa kerrottiin asteittain keventyvästä säätelystä ja ravintola-alan normalisoitumisesta. Tuntui, että pitkästä aikaa pystyi taas hengittämään.

Loppukesästä tehdyt poliittiset päätökset veivät meidät ravintola-alalla työskentelevät epätoivoon. Vaikka tiedämme, että rokotekattavuus nousee ja koronan kanssa on tultava toimeen nyt ja tulevaisuudessa, tehdään päätöksiä, jotka eivät ole linjassa oikeastaan minkään kanssa.

Edelleen iso osa tartunnoista tulee muualta kuin ravintoloista, mutta ravintolat joutuvat taas syntipukiksi koronatapausten kasvaessa. Ei ajatella työpaikkojen menetystä, ei alan ahdinkoa, ei alituista stressiä asioiden muuttumisesta koko ajan, ei alan yrittäjien henkisen jaksamisen loppumista tai mitään, mitä tähän liittyy. Lisäksi asiaa sekoittavat alueiden erilaiset säännökset, jotka asettavat yrittäjät eriarvoiseen tilanteeseen ja saattavat jopa pahentaa tartuntatilannetta, kun ihmiset matkustavat alueelta toiselle vapaamman juhlimisen toivossa ja näin luovat ruuhkia.

Ravintola on turvallinen paikka, kun ohjeistuksia noudatetaan.

Mikä muu ala sietää sen, että hallitus päättää parin viikon välein, montako tuntia saa ensi viikolla tehdä töitä? Mitä muuta alaa pompotellaan näin paljon näin lyhyellä aikavälillä, kun epäselvää samalla on, ketä tässä suojellaan? Milloin maksetaan kunnon korvaukset? Nyt saadut korvaukset eivät riitä mihinkään! Ymmärtääkö hallitus, miten turhauttavaa elämysalalla on koko ajan muuttaa kaikkea, perua esiintyjiä, muuttaa työvuorolistoja, maksaa korvauksia ja elää koko ajan epätietoisuudessa? Me teemme tätä, että ihmisillä olisi elämyksiä, muutakin kuin arki. Tartunnan saa yleisimmin perhepiiristä tai kotoa. Ravintola on turvallinen paikka, kun siellä noudatetaan annettuja ohjeistuksia. Antakaa siis meidän tehdä tämä. Turvallisesti.

Minun ja koko alankin kärsivällisyys on lopussa, vaadimme selityksiä ja kunnon korvausta menetetyistä tuloista. Meidän täytyy myös elää, saada tehdä työtämme ja olla osa yhteiskuntaa!

Greta Grönholm

FBSK:n puheenjohtaja

Julkaistu Shakerissa 3/21.

Sulje mainos Tilaa Shaker