Tilanne on onneksi muuttunut. Nykyään ei enää tarvitse tyytyä perustuotteisiin, jos haluaa nauttia cocktailin ilman alkoholia. Jo pari vuotta tasaisesti ovat nousseet niin maailmalla kuin Suomessakin mocktailit eli alkoholittomat cocktailit, joissa käytetään baarimestarin taito siihen, että saadaan maukkaita ja monipuolisia juomasekoituksia ilman alkoholia.

Juomasekoituksen tulee olla elämys, joka hurmaa niin ulkonäöllään, tuoksullaan kuin maullaankin. On ilahduttavaa, miten moni baari on huo­mioinut elämyksellisessä juomamyynnissä myös alkoholia kuluttamattomat asiakkaat tuottamalla mocktail-listan cocktail-listan lisäksi. Kauniilla ja tuoksuvalla mocktaililla saadaan myös tehokasta myyntiä aikaiseksi – lisäksi asiakas saa wow-elämyksen myös alkoholittoman juoman tilatessaan.

Mocktail-listan saa rakennettua monella tapaa: joko tarjoa­malla samat juomasekoitukset alkoholillisena tai holittomana tai sitten kehittämällä täysin oman listansa. Holittoman listan juomiin kannattaa lisätä myös hieman eksoottisempiakin raaka-aineita, jotka kiinnostavat asiakasta. Ulkonäkö ja koristelu ovat näissä juomissa yhtä tärkeitä kuin alkoholillisissa serkuissaan, koska se perustelee myös juoman hintapisteen.

Terveellisyys- ja kohtuukäyttötrendien jyllätessä kannattaa jokaisen itseään kunnioittavan drinkkibaarin huomioida valikoimissaan myös mocktailit!

Greta Grönholm

FBSK:n puheenjohtaja