Kestokassit on valmistettu mainos­lipuista ja -banderolleista.
Kestokassit on valmistettu mainos­lipuista ja -banderolleista.

Globe Hopen Seija Lukkala: Kiertotalous antaa mahdollisuuden tuulettaa omia ajatuksiaan

Ilmastonmuutoksen ollessa tapetilla jatkuvasti on myös tapahtumien siirryttävä kohti kestävämpää ajattelutapaa. Biohajoavista aterimista on vielä pitkä matka kokonaiskestävyyteen, mutta Globe Hopen toimitusjohtaja Seija Lukkala näkee kaikki teot mahdollisuutena vaikuttaa.

Seija Lukkala. 

Kiertotalouden pioneeri ja Globe Hopen perustaja Seija Lukkala on työskennellyt hävikki- ja ylijäämämateriaaleista valmistettavien tuotteiden lisäksi jo pitkään tapahtumien kestävyyden parissa. Vuosien saatossa yritysten kanssa toteutettava yhteistyö on laajentunut pr-lahjoista kokonaisvaltaisten kiertotalousratkaisuiden räätälöinteihin. Lukkalan mukaan tapahtumien kautta on mahdollista vaikuttaa niin kävijöiden kuin järjestäjien ajatuksiin kestävämmistä toimintamalleista.

– Kannustaminen kestävyyteen yritysten tapahtumissa on tärkeää, koska niiden kautta vaikuttavuus saattaa olla varsin merkittävää. Parhaimmillaan tapahtuma jättää kävijälle ajatuksen kiertotaloudesta ja auttaa näkemään mahdollisuuksia muutokseen myös omassa elämässään ja toiminnassaan.

Hyvällä suunnittelulla huimaa säästöä

Tapahtumajärjestäjän kannattaa ottaa kumppanikseen kiertotalouden ja kokonaiskestävyyden tunteva kumppani jo suunnittelun varhaisessa vaiheessa.

– Suunnittelun kautta voidaan tehdä kestäviä ratkaisuja ilman, että tarvitsee varsinaisesti luopua mistään. Hyvin suunniteltu tapahtuma pystyy säästämään ihan hirvittävästi luonnonvaroja ja materiaaleja.

Globe Hope toimii nykyään myös markkinointitoimistojen ja tapahtumatuottajien tontilla, sillä yritysyhteistyön kautta ideoidaan ja suunnitellaan asiakkaan kanssa varsin laajoja kokonaisuuksia.

– Pystymme ottamaan huomioon tuotteiden tuottamiseen liittyvät asiat, mutta myös tapahtumaan hankittavien materiaalien kierrätettävyyden jatkossa. Voimme miettiä jo valmiiksi, miten materiaalit kierrätetään ja missä, niin että saadaan maksimaalinen resurssitehokkuus käyttöön.

Kiertotalouden hyödyntäminen tapahtumassa ei tarkoita kuitenkaan pelkästään biohajoavien lautasten kierrättämistä. Erilaisia ratkaisuja voidaan ottaa käyttöön aina tapahtumapaikan valinnasta ja kalusteiden vuokrauksesta lähtien.

– Mietimme aina ensin, löytyisikö jostain tarvittavia asioita valmiina ja voisiko niitä hyödyntää.

Lukkala kannustaa myös pohtimaan, voisiko materiaalien hankintaa lähestyä jollain muulla kuin perinteisellä tavalla. Hänen mukaansa tuotannoissa helposti jämähdetään johonkin tiettyyn kaavaan, joka on itse aiemmin koettu tai nähty.

– Kiertotalous antaa oivan mahdollisuuden tuulettaa omia ajatuksia siitä, mitä kaikkea voi tehdä toisin ja kestävämmin.

Arvoista tekoihin

Ilmastonmuutoksen ollessa puheenaiheena kaikilla elämän osa-alueilla, on tietysti riskinä sekä turtuminen että aiheen vääränlainen hyödyntäminen. Yritysten viherpesu voi antaa virheellisen mielikuvan vastuullisesta toiminnasta, vaikka taustalla tapahtuisikin jotain ihan muuta. Lukkalan mukaan pienetkin teot ovat kuitenkin tärkeitä, vaikka koko toimintaa ei voitaisikaan kertaheitolla muuttaa kestäväksi.

– Meidän filosofiassa yrityksenä korostuu se, että kaikki teot, jotka edistävät kiertotalout­ta ja vastuullisuutta sekä kestävämpää toimintaa, ovat arvokkaita.

Vastaan on kuitenkin tullut myös tapauksia, joissa Lukkala on joutunut pettymään tapaan, joilla asioista yrityksissä puhutaan ja miten ne oikeasti toteutetaan.

– Matkan varrella on ollut muutamia tapauksia, joihin on kiinnittänyt huomiota ja pohtinut, mistä tässä projektissa on todella kysymys, mutta todellisuudessa aika vähän. Suurimmalla osalla on oikeasti ollut halu tehdä asioita kestävämmin.

Ongelmajätettä oleva verkkovinyyli sai uuden elämän ja fanit mahdollisuuden uniikkiin muistoon kisatapahtumasta.”

Yksi keino vilpillisen viherpesun kitkemiseen ovat erilaiset kriteeristöt, joiden avulla tapahtumien järjestäjät ja kävijät voivat selkeämmin arvioida tapahtuman kestävyyttä. Esimerkiksi Ekokompassin ympäristösertifikaatti antaa selkeän kuvan tapahtuman ympäristövaikutuksista. Pienille ja keskisuurille yrityksille suunnattu kevennetty ympäristöohjelma on oiva keino ympäristöasioiden hallintaan ja ympäristöjohtamiseen.

– Ohjeistuksia tarvitaan, koska suuri osa toimijoista on aika uuden ajattelutavan edessä. Meidän pitää myös jakaa hyviä kokemuksia ja käytänteitä mahdollisimman paljon toisillemme.

Seminaarikasseista sisältöön

Tapahtumista ylijäävän materiaalin hyödyntäminen on hyvä tapa tutustua kiertotalouteen. Kampanjamateriaalit ja suurkuvatulosteet ovat taipuneet Globe Hopen tiimin käsissä niin seminaarikasseiksi, funktionaalisiksi kansioiksi kuin persoonallisiksi liikelahjoiksi. Esimerkiksi vuoden 2017 koripallon EM-kisojen ulkomainosten materiaalit muuntuivat tuotesarjaksi, johon kuului toilettilaukkua, kestokassia ja tablettisuojaa. Ongelmajätettä oleva verkkovinyyli sai näin uuden elämän ja fanit mahdollisuuden uniikkiin muistoon kisatapahtumasta.

Lukkala ei kuitenkaan jätä kiertotaloutta vain somisteen rooliin. Hän näkee pienenkin yhteistyön mahdollisuutena vaikuttaa koko tapahtuman henkeen.

– Olemme vieneet muutamissa keisseissä sisältöön asti kestävää kehitystä ja kiertotaloutta. Asiakkaan ohjelmaankin on sisällytetty jotain konkreettista tekemistä, joka on liittynyt kiertotalouteen.

Jokainen projekti on tietysti uniikki, mutta erityisen onnistuneeksi yhteistyöksi Lukkala nostaa Helsingin Katajanokalla sijaitsevan Marina Congress Centerin kanssa tehtävän tapahtumatuotannon.

– He järjestävät paljon tapahtumia ja kestävyys on heille tärkeää. Oman ymmärryksensä kautta he voivat levittää sitä myös asiakkailleen, ja sitä kautta ollaan saatu varmasti moneen tapahtumaan kestävä näkökulma.

Lukkala toivookin, että kestävyydestä tulisi uusi normi yrityksille.

– Tämä maailma onneksi muuttuu niin nopeasti, että sellaisia asioita mitä tehtiin viisi vuotta sitten ei voisi kuvitellakaan tehtävän enää. Ymmärrämme nykyään paljon paremmin sen, mikä on roskaa ja mitä pystyy kierrättämään ja käyttämään uudelleen.

Maailmantuskan siivittämänä kiertotalouden pioneeriksi

Vuosituhannen vaihteessa Seija Lukkalaan iski vahva ympäristötietoisuus. Tekstiiliteollisuus oli ajautumassa yhä vahvemmin pikamuodin ja kerskakulutuksen pauloihin, mutta Lukkala ymmärsi nopeasti, että tämä ei voi jatkua.

– Halusin tehdä asioita toisin. Meillä on vain yhdet luonnonvarat ja vain tämä yksi planeetta. Se on mahdoton yhtälö, kun ihmismassat kasvavat koko ajan. Kehittyvissä maissa talous kasvaa ja kuluttaminen on sielläkin mahdollista ihan uudella tavalla.

Maailmantuskasta syntyi Globe Hope.”

Halu muuttaa asioita konkretisoitui uuden yrityksen perustamiseen. Lukkala on ylpeä siitä, että jo ensimmäisiin liiketoimintasuunnitelmiin 18 vuotta sitten tuli kirjattua yrityksen tavoitteeksi vaikuttavuus.

 

– Olen alusta asti halunnut olla vaikuttamassa siihen, että tämä maailma menisi kestävämpään suuntaan. Ensin on ollut mukana filosofia, ja sitten olen miettinyt miten voin omalla osaamisalueellani tehdä asioita toisin.

Lukkala lähti pikkuhiljaa haravoimaan, mikä voisi olla sopiva toimintatapa, joka olisi sekä kannattava että vaikutuksiltaan mahdollisimman suuri. Maailmantuskasta syntyi lopulta Globe Hope.

– Vaikka yrittäjäurani on ollut kivistä ja hikistä kaikki nämä vuodet, niin olen ollut äärimmäisen onnellinen saadessani tehdä juuri sitä, mikä on sydäntäni lähellä ja millä näen olevan merkitystä.

Kivisestä polusta huolimatta Lukkala on säilyttänyt uskonsa siihen, että muutos on mahdollinen. Hänen mukaansa viimeisen puolentoista vuoden aikana on tapahtunut enemmän harppauksia ihmisten ymmärryksessä kuin viimeisen 15 vuoden kuluessa.

– Toivon että pikkuhiljaa se tiedostaminen muuttuu myös kulutuskäyttäytymiseksi. Omalla osaamisalueellani koetan tehdä asioita kestävämmin ja toivon, että yritysmaailmassa tehtäisiin eri aloilla ”Globe Hopeja” ja alettaisiin katsoa asioita toisesta näkökulmasta.

Julkaistu Evento-lehdessä 2/2020.

Tilaa Evento!

Tilaa digilehti!