Ginin suosio jatkuu

Meillä ja maailmalla vallitsevalle ginibuumille ei näy loppua, vaikka suosion tiukin nousukäyrä onkin hiljalleen tasaantunut. Kymmenisen vuotta sitten uudelleen brändätty Gin&Tonic pitää edelleen hallussaan maailman suosituimman drinkin titteliä.

Nykyisin kaatoginejä löytyy perusbaareista yleisesti ottaen viidestä kuuteen ja hyllyssä vaihtoehtoja on toistakymmentä. Toisin oli helsinkiläisen Groteskin pääbaarimestari Tony Klärckin aloittaessa baarialalla 16 vuotta sitten. Tuolloin valikoimassa oli keskimäärin neljä erilaista giniä, joista yksi oli kaadossa. Valikoiman kasvua selittää kysynnän lisääntyminen ja se, että nykyisin markkinoilla on tarjolla yli 4 500 ginilaatua.

– Ginibuumi lähti uudelleen nousuun Espanjan suunnalta kymmenisen vuotta sitten, kun Gin&Tonic brändättiin siellä uudestaan, ja tarjoiluastiana käytettiin isoa maljamaista lasia, copaa. GT on tälläkin hetkellä maailman suosituin drinkki, joka maistuu sekä kuluttajille että baarimestareille.

Helsingissä ginin tunnettuus sai uuden buustin kaksi vuotta sitten, kun HeatherMillin gineihin erikoistunut baari Steam Hellsinki avasi ovensa Kampissa. Klärck sai tuolloin suhteellisen vapaat kädet ginivalikoiman suhteen, kunhan valikoima olisi kaupungin laajin.

Maailmalla monella baarilla on oma gininsä, ja osa jopa tislaa sen itse. Myös Steam Hellsingin hyllystä löytyy sille tehty Ginsane.

– Alusta lähtien oli selvää, että teemme baarille oman ginin. Testailun ja hahmottelun jälkeen Kyrö Distillery Company teki Steamille ginin, jossa maistuvat lakritsinjuuri, mandariini ja puolukka.

Muutakin kuin perustonicia

Gini näyttelee isoa roolia myös Groteskissa, vaikkei kyse olekaan Steam Hellsingin tavoin ginibaarista. Tällä hetkellä valikoimissa on noin 80 giniä. Baaritoiminnan siirtyessä kesän kynnyksellä terassille, valikoimaa supistetaan noin puolella. Cocktaillistalta löytyy aina vähintään kaksi ginipohjaista drinkkiä. Iso osa asiakkaista valitsee silti takuuvarman Gin&Tonicin, joka on terassikauden suosituin drinkki. Juomaa varten löytyy useita erilaisia toniceja.

– Suosittelen hankkimaan vähintään kaksi erilaista tonicia. Perustonicin lisäksi voi ottaa esimerkiksi seljankukalla maustetun version. Olen todennut, että yksi kolmasosa giniä ja loput tonicia on hyvä suhde GT:ssä, Klärck sanoo.

Vaikka maailmalla törmää mitä eksoottisemmilla lisukkeilla höystettyihin juomiin, Klärck suosii GT:ssä erilaisia sitrushedelmiä kuten limeä, sitruunaa, appelsiinia, verigreippiä ja greippiä. Niiden lisäksi hän käyttää mausteena erilaisia bittereitä.

– Gineistä 90 prosenttia on sitruksisia, joten sitrushedelmä on luonteva valinta. Appelsiini ja verigreippi toimivat lähdes jokaisessa GT:ssä.

Entä millaisia ginejä kannattaa hankkia baarin valikoimaan? Klärck valitsisi yhden geneverin, kaksi london dryta ja old tomin. Genever tuo juomaan kokeneelle suulle sopivan rehellisen alkoholisen maun, ja se sopii esimerkiksi Martineziin ja raikkaampaan Silver Fizziin.

London dryksi Klärck suosittelee valitsemaan tunnetun brändin, kuten Bombay Sapphiren, Tanquerayn tai Beefeaterin, sillä ihmiset tilaavat mielellään tuntemaansa tuotetta.

– Old tom on ginien ketsuppi, joka sopii vähän joka juttuun. Se toimii hyvin esimerkiksi Dry Martinissa, ja sitä voi käyttää vodkan korvikkeena neutraaleissa cocktaileissa, Klärck vinkkaa.

Gibson

4 cl Star of Bombay

1 cl Noilly Prat

dash Bitter Truth Orange Bitter

Mittaa alkoholit sekoituslasiin ja hämmennä juoma kylmäksi jäiden kanssa. Siivilöi coupette-lasiin ja koristele hillosipuleilla.

Sloe Sour

2 cl Bathtub Gin Sloe Gin

2 cl Bathtub Gin

2,5 cl sitruunamehua

1,5 cl sokeria

ripaus suolaa

valkuainen

koristeena mustikkapölyä

Red Rose

4 cl Hammer Gin

2 dash Peychaude’s bitter

2 cl ruususiirappia

2 cl tuorepuristettua sitruunamehua

4 tl granaattiomenaa

Murskaa granaattiomenan siemenet matalan lasin pohjalle, mittaa päälle muut aineet ja täytä lasi jäämurskalla. Sekoita juoma huolella ja purista juoman pinnalle sitruunankuoren eteeriset öljyt.

Feelin’ GinBlue

4 cl Helsinki Dry Gin

2 cl Modo Agave

1/2 lime

mustikoita

timjamia

Fragola Negroni

30 ml Hendrick`s Gin

15 ml makeaa vermuttia

10 ml Camparia

15 ml fermentoitua mansikka-/ puolukkareduktiota

GB Brulée

4 cl Williams Elegant 48 Gin

4 cl limemehua

2 tlk kidesokeria

valkuainen

2 cl litsiluumusiirappia

 Mittaa gini, limemehu ja osa sokerista shakeriin. Ravista ja tuplasiivilöi cocktail/coupette-lasiin.

Vaahdota valkuainen ja litsiluumusiirappi sauvasekoittimella. Kaada vaahto cocktailin päälle ja ripottele loput sokerista. Polta tohottimella sokeri pintaan kiinni. Tarjoile pienen lusikan kanssa.

Clover Club

4 cl Boodles Gin

2 cl sitruunamehua

1 cl vadelmasiirappia

munanvalkuainen

tuoreita vadelmia murskattuna ravistimen pohjalle

Ravista ainekset jäiden kanssa ravistimessa ja siivilöi jäähdytettyyn cocktaillasiin. Koristele tuoreilla vadelmilla.

Schwarzwald Bramble

4 cl Monkey 47

2 cl sitruunamehua

1 cl sokerilientä

1 cl karhunvadelmasiirappia

Mittaa shakeriin Monkey 47, sitruunamehu ja sokeriliemi. Ravista juoma kylmäksi jäiden kanssa. Tuplasiivilöi juoma lasiin ja täytä lasi jäillä. Valuta karhunvadelma­siirappi juoman päälle. Koristele sitruunalla ja karhunvadelmalla.

Sulje mainos Tilaa Shaker