Garrett Oliver OlutExpon tähtivieraana

Brooklyn Breweryn pääpanimomestari Garrett Oliver toi terveiset Amerikan pienpanimoskenestä Helsinkiin OlutExpo-viikonloppuna.

OlutExpossa oli tänä vuonna poikkeuksellisen kovatasoisia vieraita, kun myös legendaarinen Garrett Oliver saapui paikalle osana kierrostaan maailman ympäri. Hän esitteli Brooklynin osaston aarteet lehdistölle Holiday-ravintolassa ja jutteli ruoasta ja maistatti panimon erikoiseriä nimellä Ghost Bottles festivaaleilla.

Brooklyn Breweryä voisi luonnehtia moniäänisyyden äänenkannattajaksi.

– Koko USA:n pienpanimokulttuuri on vastaisku sille, mihin kasvoimme. Meidän nuoruudessamme olut- ja ruokakulttuuri oli hyvin yksipuolinen: oli vain yhdenlaista olutta ja mautonta leipää yhdestä muotista. Kun tulin Eurooppaan ensi kertaa 1983, tuntui kuin minulle olisi valehdeltu koko elämäni. Olutta olikin kaikissa väreissä ja mauissa. Toipuminen siitä vei kauan!

Tilanne oli aivan toinen reilut sata vuotta sitten. Silloin Yhdysvaltain ruokakulttuuri oli yksi rikkaimpia maailmassa, olihan maa täyttynyt tulijoista eri puolilta Eurooppaa ja koko maailmaa. Yhtenäiskulttuuri korvasi eri oluttyyleihin erikoistuneet panimot kieltolain myötä. Teollistuminen oli toinen tehostuskeino. Sitä vastaan käsityöläiset taistelevat kaivaessaan reseptejä historiasta ja tuodessaan oluttyylejä uudestaan Euroopasta, niiden syntysijoilta.

– Esimerkiksi meidän East India Pale Alemme on sellainen IPA, jota Britanniassa tehtiin 1800-luvulla. Paljon mallasta, bodya ja katkerohumalaa, mutta ei isoa amerikkalaista aromihumalointia, vaan brittiläinen East Kent Golding on pääroolissa.

Garrett Oliver toteaa, että hän arveli, että mikä tahansa moderni amerikkalaistyylinen IPA olisi syrjäyttänyt East IPAn, mutta siitä tulikin klassikko, jota rakastetaan edelleen. Toki panimo on luonut vuosien varrella myös jenkkityylisiä ipoja, joista Golden IPA Defender valloitti Suomen viime vuonna ja vaikuttaa pysyvältä suosikilta valtameren molemmin puolin.

Brooklyn Lagerista monta askelta eteenpäin

Brooklyniin vuonna 1988 perustettu Brooklyn Brewery teki ensitöikseen jo ikoniseksi muuttuneen lagerin. Ne, jotka ovat vierailleet panimolla, ovat saaneet havaita, että koe-eriä ja kummallisuuksia on ollut aina maistettavissa päämajassa. Jos taas on seurannut tilannetta Suomesta käsin, on saattanut olla siinä uskossa, että Brooklynista tulee vain muutama helppo ikisuosikki.

– Meillä on ollut koko ajan valtavaa kehitystä, ja nytkään en tiedä, missä olemme viiden vuoden kuluttua – en vielä edes osaisi tehdä sellaisia oluita, joita silloin teen! Meillä on muun muassa parituhatta tammitynnyriä: bourbon-, konjakki- ja viinitynnyreitä. Niiden myötä tynnyrikypsytysohjelmamme oluita tulee saataville myös hanaan.

Tynnyrit eivät ole Brooklyn Breweryssä aivan tuore juttu: ohjelma sai alkunsa vuonna 2006, kun Black Ops viimeisteltiin tynnyrissä.

Hapanolut nousussa

Keväällä Suomessa lanseerattu ja jenkeissä jo hapanoluiden ykköseksi noussut Bel Air Sour Ale antaa esimakua siitä, mitä kaikkea Brooklynissa on viime aikoina puuhattu. Historialliseen malliin, voisi sanoa: Garrett Oliverin mukaan ihmiset ovat aina rakastaneet happamia makuja, ja ennen yhtenäiskulttuuria iso osa oluista oli nimenomaan hapanoluita.

– Hapanoluet ovat USA:ssa todella kiinnostava, nouseva juttu, ja meilläkin on panimolla niitä monta hanassa. Niiden osuus markkinasta on vielä vain joitakin prosentteja, mutta se kasvaa nopeasti. Hapanoluet ovat kiinnostavia, koska ne yhdistyvät hienosti ruokaan, eri tavoin kuin muut oluet. Ne mukautuvat moneen: Oletko kokeillut Aperol Spritziä Bel Airista? Käytä sitä proseccon tilalla, Garrett Oliver vinkkaa.

OlutExpoon panimo laivasi astetta villimmän hapanoluen: Anomaly on puoliksi hapanolut, aivan kuin jotain olisi mennyt pieleen. Kyllä, pale ale -kokeilu mangon kanssa epäonnistui, mutta toinen käyminen pullossa sai siitä aikaan kuivahumaloidun hapanoluen, joka toimii ruoan kanssa ja jota panimon väki rakastaa ruokien kanssa.

Lisää kokeiluja

Brooklyn Cuvée Noire on bourbontynnyrissä kypsytetty vahva tumma belgiolut. Mustanpuhuva olut vastaa Garrett Oliverin näkemystä siitä, millainen on ”hyvä” olut nuorena ja ”loistava” vanhana. Jos se ylipäätään on mahdollista.

– Suunnittelen oluet niin, että niitä voi nauttia eri ikäisinä.

Kolmas maistiainen OlutExposta pohjautuu miedohkoon (5 %) Brooklyn Brown Aleen. Jotta siitä tulisi Dark Matter, se on saanut olla viskitynnyrissä ja käydä pullossa uudelleen. Garrett Oliver oli yllättynyt nähdessään, että Suomeen oli saatu vanha vuosikerta, jota hän ei itsekään ole vuosiin päässyt maistamaan. Lopputulos tynnyrin, pullokypsennyksen ja kaiken ajan jälkeen on uskomattoman lempeä, sopivan makea ja vaniljainen olut, jossa maltaan suklaisuus nousee hienompana kuin koskaan. Toivottavasti maistoit Expossa!

Garrett Oliverin ohjelmanjulistus sopiikin tähän. Hän ei ole maailman humaloiduimpien tai happamimpien oluiden perään.

– Haluamme tehdä oluita, joita on kiva juoda. Ne tekevät ihmiset onnellisiksi!

Mitä tapahtui Sorachi Acelle?

Brooklyn Breweryn hienoin tuote kautta aikain on mielestäni Sorachi Ace. Nautin ensimmäisen pullolliseni kyseistä saisonia panimolla ensimmäisellä New Yorkin -matkallani kymmenen vuotta sitten, ja se oli menoa! Rakastan erityisesti Sorachi Ace -humalan puraisua, mutta myös golden farmhouse ale -tyyppistä kokonaisuutta. 

Myöhemmin ilahduin, kun Sorachi Ace tuli kaupungin ravintoloissa vastaan myös hanassa. Tai ilahduin hetkeksi – mielestäni maku jäi valjuksi.

– Tiedätkö, se oli alun perin hanatuote! Isossa pullossa toinen käyminen tuo siihen omanlaisensa aromit, joita ei saa aikaan muuten, ja nehän nousevat ennen kaikkea käyttämästämme belgihiivasta, Oliver selostaa.

Sama ongelma koskee pienemmässä mittakaavassa myös pieneen pulloon pakattua versiota. Se on kuitenkin nyt ainoa, joka on saatavilla.

– Luovuimme isosta pullosta. Niiden aika alkaa olla ohi, ihmiset ostavat mieluummin six packin pieniä pulloja kuin yhden ison, jonka olemme alun perin ajatelleet jaettavaksi.

Suru-uutinen, jota lievittää se, että toistaiseksi pieni pullo Sorachi Acea on edelleen Alkon valikoimassa. Pullokypsytyksen ystäville tiedoksi, että panimolla pohditaan, vastaisiko 0,375-litrainen pullo kysyntään. Minusta se olisi sopiva ja muodinmukainen koko, ehdottomasti!

Mieletön Ghost Bottle -tasting

Lauantai-illan Ghost Bottle Tastingiin Garrett Oliver säästi elämyksellisiä pulloja. Jotain ennennäkemätöntä avautui jokaisesta kuudesta pullosta, jotka oli kaivettu panimon aarrekätköstä, ja se oli Oliverin tarkoituskin: hän halusi avata mahdollisimman monia näkökulmia siihen, mitä Brooklyn Brewery tekee.

Muistan viimevuotisen Ghost Bottle Tastingin tummana ja raskaana, Black Ops potenssiin kymmenen. Garrett Oliverin kanssa pääsimme aivan päinvastaiselle matkalle: Blonde Alea Mezcal-tynnyristä, villihiivojen siivittämiä hybridejä, yhteistyöoluita yli kategoriarajojen. Kaikki tynnyrikypsytettyjä, kaikki pullossa jälkikäytettyjä.

Mezcal on selvästi New Yorkin hittiviina numero yksi. Sitä hehkutti jo Gabe Barry viime vuonna, ja nyt aloitimme Oliverin suosikilla, Mezcal-tynnyrissä kypsennetyllä oluella. Vuosikerran 2015 Chicicapa on saanut kypsyä erittäin laadukkaan Mezcalin aromatisoimissa tynnyreissä. Tynnyriin pantiin Local 1 -olutta, joka siirrettiin vuoden jälkeen pulloihin toista käymistä varten. Lopputuloksessa maistuu Mezcalin savuinen luonne, mutta myös hunajainen makeus.

Hapanoluiden esiinmarssi

Kuten jo aiemmin puhuimme, hapanoluet ovat todella kiinnostavia. Niitä on peräti neljä kuudesta maistelun oluesta. Kiwi’s Playhouse 2017 on maistelun miedoin olut, 7,5 prosenttia, mutta samalla kaikkein happamin.

– Tämä on Kiwi’s Playhousen alkuperäinen testiversio. Teimme tämän kattilahapattamalla, Oliver kertoo.

Hän jatkaa vielä hapanoluiden paluusta.

– Hapanoluet unohdettiin yli sadan vuoden ajaksi. Kun ne nyt tulevat takaisin, ne vaikuttavat uusilta! Esimerkiksi New Yorkissa, Brooklynissa on ollut paljon Berliner Weissen tekijöitä.

Maistelun kolmas olut on erikoislaatuinen viinin villihiivoilla käytetty Aglovale.

– Saimme rieslinginsä villihiivoilla käyttäneeltä Hermann Wiemeriltä mäskin, joka sisältää käytännössä kaiken, mitä tilalla kasvaa. Tämä villihiiva mäski yhdistettiin belgityyliseen olueen ja ne saivat muhia vuoden ranskalaisessa Chardonnay-tynnyrissä. Kolmas käyminen tapahtui pullossa.

Mitä syntyi tästä makumaailmojen yhdistelmästä? Monen on vaikea määritellä, onko kyseessä oranssi alkuviini, siideri vai kenties olut. Bretta tekee juomasta kiehtovan – se muistuttaa viiniä, mutta siinä ei ole rypäleitä. Garrett Oliverin mukaan viini maistuukin enemmän käymiseltä kuin rypäleiltä.

Monet haamupulloista ovat epäkaupallisia kokeiluja, osin käytettyjen raaka-aineiden eksklusiivisuuden takia.

Siiderimailla

Aitojen makujen etsinnän myötä Garrett Oliver on kiinnostunut myös brittiläisestä siiderikulttuurista, ja hän on onnistunut tekemään Thornbridgen ja Tom Oliver’sin kanssa yhteistyöoluen, joka yhdistää oluen ja siiderin ennennäkemättömän upeasti.

Serpent 2015 on terroir-olut, Oliver kuvailee. Pohjana on hänen oma vahva belgialaistyylinen golden alensa, mutta luonteensa olut saa Tom Oliver’sin siiderimäskistä. Ja mikä luonne, juoma vangitsee tilan tuoksut täydellisesti! Kehittymistä siiderijumalten nektariksi auttavat Four Roses -viskitynnyrit.

Maistettuani tämän collabon ymmärrän, miksi Garrett Oliver kiusaantui, kun kysyin häneltä perjantaina collaboista.

– Hei, me keksimme kollaboraatiot! Niistä on kuitenkin tullut pelkkä ”photo opportunity”. Yhteistyöoluissa täytyy aina olla jotain erityistä, teemme niitä hyvin harvakseltaan, Oliver totesi edellisenä päivänä, ja leväytti tiskiin vuosisadan collabon seuraavana.

 

 

K is for Kriek

Todella erikoinen kirsikkaolut K is for Kriek 2014 vei tastingin kohti finaalia. Työläisiin tekovaiheisiin sisältyi myös hirvittävä kirsikkaonnettomuus.

Brooklyn Breweryn tilauksesta kuivatut hapankirsikat käyttäytyivät arvaamattomasti tynnyreissä, joihin ne suljettiin puoleksi vuodeksi maustamaan lähtökohtana ollutta vahvaa luostariolutta. Olutta ei saanut ulos tynnyreistä poraamatta tynnyriin kunnon reikää, ja loppu on suihkuavaa panimomestarilegendaa.

Prosessiin kuului myös 1,5 vuoden pullokypsytys.

– Jos joku kehtaa tulla sanomaan minulle, että 22 taalaa on paljon tästä oluesta, sanon että anna se sitten takaisin! Ihmiset ovat työskennelleet naurettavan lujasti tehdäkseen oluen, Garrett Oliver kommentoi usein kuulemaansa väitettä isojen pullojen kovista hinnoista.

Oliver kuvailee lopputulosta ei belgialaiseksi vaan brooklynilaiseksi olueksi, joka puraisee kieltä kuin punaviini. Olut on kuiva, siinä on kirsikan hapokkuus mutta myös hedelmäisyyttä. Parhaita pareja K is for Kriekille olisivat ankan ja ankanmaksan kaltaiset herkut.

Garrett Oliverin oma olut

 Garrett Oliverin vetämän maistelun helmeksi oli säästetty Hand &  Seal 2014, panimon 20-vuotisjuhlan kunniaksi konjakkitynnyreissä kypsytetty barley wine.

– Tämä on olut vain minulle, Garrett Oliver huokaisee.

 Barley winen historia juontaa Britanniaan, missä kuului hyviin herraskaisiin tapoihin tyrmätä vieraat mitä eleganteimmilla tavoilla. Hyvä barley wine on jaloa juomaa: se vaatii 40 vuotta kypsyäkseen täydelliseksi.

– Olen maistanut pariakymmentä yli satavuotiasta barley winea. Hand & Seal on melko hyvä jo viisivuotiaana. Sillä on ananasvaihe – se on tyypillistä barley winelle tässä iässä. Pina coladaa, hauskaa, Garrett Oliver ilakoi.

Tämän herkun kohdalla Garrett Oliver korostaa, että hän tavoittelee olutta tehdessään nimenomaan rakennetta, tasapainoa ja tiettyä eleganssia. Mitä on sitten paljon puhuttu craft?

– Craft ei ole koko tai ikä. Se on sydämessä!

 

Kirjoittaja oli Sinebrychoffin vieraana Holidayssa ja Ghost Bottle -tastingissa.

Kirjoittaja on vapaa olut- ja ruokatoimittaja.