FinnBar uudistui – juhlavuoden tapahtuma avattiin myös kuluttajille

Kolmattakymmenettä kertaa järjestetty FinnBar uudistettiin välivuoden jälkeen. Vaikka tapahtuma ei päässyt kävijätavoitteeseensa, oli varsinkin ensimmäisenä tapahtumapäivänä Vanhalla Ylioppilastalolla hyvä tunnelma.

Finnbar järjestettiin yhden välivuoden jälkeen uudistuneella konseptilla 21.–22. marraskuuta Vanhalla Ylioppilastalolla Helsingissä. 65 vuotta tänä vuonna täyttävän F.B.S.K:n ja AAR Eventsin yhteistuotantona syntynyt uusi konsepti sai alkunsa vuoden 2017 FinnBarin jälkeen.

– Silloin mietittiin, mitä halutaan jatkossa tehdä ja kenen kanssa. Kuulostelimme myös agentuureja sitä, mitä he mahdollisesti haluaisivat, kertoo F.B.S.K.:n puheenjohtaja Greta Grönholm.

Samassa palaverissa agentuurien kanssa mukana ollut AAR Eventsin Mika Räisänen nyökkäilee ja kertoo, että agentuurien selkeä toive oli saada kuluttajat mukaan tapahtumaan.

– FinnBar on perinteisesti ollut ammattilaisten tapahtuma. Mukana on ollut toki niitäkin, jotka ovat tulleet paikalle aidosta kiinnostuksesta tuotteita kohtaan, mutta osa tuli vain tapaamaan tuttuja ja juhlimaan. Agentuurit panostavat tapahtumaan paljon, ja sille panostukselle toivottiin lisäarvoa.

Cocktail-kulttuuri on vahvassa kasvussa ja cocktailit selvästi kiinnostavat ihmisiä."

Kuluttajia houkuteltiin paikalle iltapainotteisemman aikataulun lisäksi vauhdikkaalla kisatarjonnalla. Grönholmin mukaan hän on saanut aiemmin kuluttajilta paljon kyselyitä siitä, missä pääsisi katsomaan baarialan kisoja. Torstaina kilpailtiin flairtendingin SM-mestaruudesta. Lisäksi järjestettiin Suomi-Viro maaottelu. Perjantaina yleisö pääsi seuraamaan SM klassikko -sarjaa.

– Cocktail-kulttuuri on vahvassa kasvussa ja cocktailit selvästi kiinnostavat ihmisiä, Räisänen lisää.

Iltapainotteinen tapahtuma ei palvele kaikkia

Räisäsen mukaan uuden konseptin kanssa on jouduttu tasapainoilemaan. Marraskuu sekä iltaan painottuva aikataulu sopivat hyvin kuluttajille, mutta eivät välttämättä istu ravintola-alan työntekijöiden aikatauluihin.

– Toisaalta Helsingin ulkopuolelta tuleville ammattilaisille kaikki muutkin vuodenajat ovat haasteellisia, Räisänen tuumii.

– Oma aika on kuitenkin tälläkin alalla järjestelykysymys, Grönholm muistuttaa.

Slushin ajankohdan aikaistuminen FinnBarin kanssa samalle viikolle ei suoranaisesti auttanut ulkopaikkakuntalaisten tilannetta. Varsinkin hotellihuoneiden saatavuus oli huonompi, kuin alkuperäisen suunnitelman mukaan. Räisänen ja Grönholm eivät kuitenkaan etukäteen olleet saaneet kritiikkiä ajankohdasta.

– Slushin aikatauluille me emme mahda mitään, Räisänen toteaa.

Greta Grönholm toivoi erityisesti, että kävijöillä olisi tapahtumassa hauskaa.
Greta Grönholm toivoi erityisesti, että kävijöillä olisi tapahtumassa hauskaa.
Mika Räisänen toivoi alalta suoraa palautetta tapahtuman kehittämiseksi.
Mika Räisänen toivoi alalta suoraa palautetta tapahtuman kehittämiseksi.

Kehitystyö jatkuu

Useat näytteilleasettajat harmittelivat tapahtuman markkinoinnin vähyyttä. Erään näytteilleasettajan mukaan uudistus olisi ollut hyvä hetki myös miettiä tapahtuman nimeä uudelleen. FinnBar nimenä kun ei kerro kuluttajalle, mistä tapahtumassa on konkreettisesti kyse. Räsäsen mukaan kuluttajat löytävät tapahtuman vähitellen.

– Nyt kun tämä uusi konsepti on ensimmäistä vuotta käytössä, niin nyt vaan opitaan. Tietysti pyrimme miettimään etukäteen kaikki skenaariot, mutta ei kaikkea pysty ennakoimaan. Jälkeenpäin käydään läpi plussat ja karikot, ja ensi vuonna tehdään vielä paremmin.

Grönholm painottaa, että tapahtuman tärkein tehtävä on saada ihmiset viihtymään.

– Minusta on tärkeää, että ihmisillä on hauskaa ja porukka viihtyy. Se on ehkä se, mitä halutaan tuoda. Ja se, että voi nautiskella ja maistella erilaisia juomia.

Ensi vuodelle on luvassa ainakin uusi tapahtumapaikka, sillä Vanhan Ylioppilastalon kalenteri on täynnä jopa yli vuoden päähän. Räisänen toivoo, että mahdollisimman moni laittaisi palautetta suoraan, jotta tapahtumaa voidaan kehittää.

– Mielellään otetaan kaikki risut vastaan. Ruusut on kivoja, mutta ne ei kehitä meitä, risut kehittää.

– Saa ottaa yhteyttä eri foorumeissa, Grönholm jatkaa.