Etikka juomalasissa ei ole ihan uusi juttu. 1600-luvulla Englannissa käytössä oleva yleinen tapa säilöä marjoja ja hedelmiä sitrusmehussa muuntui Amerikassa makeanhappamaksi siirapiksi eli shrubiksi. 1800-luvulle tultaessa shrub-resepteissä sitrusmehu oli vaihtunut etikkaan, ja veden tai soodan kanssa virvoitusjuomaksi sekoitetut siirapit olivat suuressa suosiossa. Kylmälaitteiden yleistyessä säilöminen ja samalla shrubit kuitenkin jäivät muodista ja yleistyivät baareissa uudestaan vasta 2010-luvun alkupuolella.
Alkoholi nostaa positiiviset aromit esiin
Hyvin säilyvä etikka on raaka-aineena monipuolinen. Makujen kirjo on laaja: tumma ja täyteläinen balsamico on tyystin eri maata kuin väkiviinaetikka tai pirskahteleva samppanjaetikka. Etikkaa voi käyttää niin tipoittain bittereiden tapaan kuin siirappien raikastajana tai sitrusmehun korvaajana. Ravistettaessa se säilyttää juoman kirkkauden toisin kuin sitrusmehu.
Etikan hapokkuus on terävämpää kuin sitruksien, mutta alkoholiin yhdistettynä se nostaa esiin uudenlaisia makuja. Alkoholin polte ja etikan hapokkuus ikään kuin kumoavat toisiaan ja yhdistelmä on usein yllättävän aromikas. Etikka on myös taloudellinen vaihtoehto – limemehun hinnan huidellessa parhaillaan 25 eurossa litraa kohden, saa riittoisampaa etikkaa muutaman euron litrahinnalla. Se myös säilyy huomattavasti paremmin.
Inspiraatiota ruokaperinteestä
Suomessa etikka nousi tapetille kuluvana vuonna, kun Eetu Topo selviytyi etikkapitoisella juomallaan Bacardi Legacy -cocktailkilpailun kansainväliseen finaaliin ja kisaan kuuluvan kampanja-ajan Topo käytti etikan ilosanoman levittämiseen.
– Ensimmäisen kerran testailin etikkaa juomissa jo nelisen vuotta sitten Sandrossa työskennellessäni, Topo muistelee.
Etikan käyttö kuitenkin ”räjähti päälle” kunnolla kun hän siirtyi Lilla e -cocktailbaariin. Reilu vuosi sitten Lilla e:ssä oltiin luomassa listaa, joka pohjautuisi täysin pohjoismaalaisuuteen niin raaka-aineiden kuin tarinallisuudenkin puolesta.
– Sitrukset eivät kasva Pohjoismaissa, joten niiden tilalle piti keksiä toinen happo. Kun tiputat sitrukset pois, mikä on ensimmäinen luonnollisesti tuotettu vaihtoehto? Etikka tietysti!
Inspiraatiota etikkapohjaisiin drinkkeihin Topo hakee ruokalautaselta, niin kotoa kuin ravintoloistakin.
– Kannattaa tutustua esimerkiksi siihen, minkälaisia juttuja täällä on syöty 100 vuotta sitten. Makujen lisäksi historiasta löytyy tarinoita, jotka tekevät juomista kokonaisuuden. Tärkeää on myös ymmärtää etikan luonne ja käyttää sitä harkitummin kuin sitruksia, Topo vinkkaa.