Esittelyssä pidentäjät: Lasi täyteen

Pidentäjillä on tärkeä rooli tiettyjen cocktailien lopputuloksessa. Läheisimmin ne liittyvät highball-tyyppisiin juomasekoituksiin, joissa ne ovat ainoa ainesosa perusalkoholin lisäksi. Alkoholittomat pidentäjät voidaan jakaa karkeasti kahtia, hiilihappoa sisältäviin miksereihin ja limonadeihin sekä hiilihapottomiin mehuihin.

Mikserit ovat keskeinen osa monia klassikkodrinkkejä, jopa niin että ohjeissa on määritelty juoman valmistaja. Cuba libre tehdään Coca-Colaan eikä missään tapauksessa Pepsiin. Moscow mulessa pidentäjä on mausteinen ginger beer, mutta valmistajaa ei juuri koskaan mainita.

Takavuosina mikserit annosteltiin varsinkin volyymipaikoissa pistooliannostelijoista, mutta viime vuosina valtaosa on siirtynyt pullojen ja tölkkien käyttöön. Pistooliannostelijalla mikserit valmistetaan uutteesta, joka laimennetaan ja hiilihapotetaan. Uutteiden säilyvyys on kolmesta kuuteen kuukautta, ja tyypillisesti kymmenen litran uutepakkauksesta saadaan 60 litraa valmista mikseriä. Kysyntä on kuitenkin vähentynyt niin paljon, että esimerkiksi Sinebrychoff myy uutteena ainoastaan limonadeja ja tonicia.

Jos baarin liikeideaan kuuluvat esimerkiksi craft-gineistä tehdyt cocktailit, voi tonicejakin olla lukuisia erilaisia.  Pullojen säilyttämisestä, avaamisesta ja annostelusta on oma vaivansa, ja kylmätilasta on pääsääntöisesti aina puutetta, joten valikoima on syytä pohtia tarkkaan. Avatut pullot eivät ole myyntikuntoisia enää seuraavana päivänä, minkä vuoksi joissakin baareissa annetaan avattu mikseripullo asiakkaalle pöytään, lisämyyntimahdollisuus mielessä.

Cocktailmiksereitä, kuten tonicia, Russchian mixeriä tai ginger alea nautitaan erittäin harvoin ilman alkoholia, sen sijaan peruslimonadit ovat monikäyttöisempiä ja maistuvat muun muassa lapsiasiakkaille.

Soodavesi puolestaan on hyvin neutraalin makuinen kupliva vesi, jossa ei ole kivennäisaineita kuten kivennäisvedessä tai suolaa kuten Vichy-vedessä.

Tonicien ominainen maku syntyy kiniinistä ja sitruunahaposta. Tonic kehitettiin aikoinaan ennaltaehkäisemään malariaa, mutta nykyisistä tonic-vesissä kiniinin osuus on huomattavasti pienempi. Toniceissa on lukuisia erilaisia makuvaihtoehtoja, ja muun muassa eri gineille on olemassa omia, juuri niille räätälöityjä toniceja.

Toinen tärkeä pidentäjäryhmä ovat mehut. Sitruunan- ja limetinmehua harvoin käytetään pidentäjinä, ja usein niitä puristetaankin drinkkeihin ainoastaan muutaman senttilitran verran happamuuden säätämiseksi. Muita mehuja ei Suomessa juurikaan puristeta itse, sillä hyvälaatuisten hedelmien sesonki on lyhyt. Ny­kyään on saatavilla runsaasti hyvänmakuisia, hedelmälihaa sisältäviä mehusarjoja, joilla päästään tasalaatuisuuteen vuoden ympäri.

Mehujen kaltaisia tuotteita ovat pyreet, mutta niitä käytetään harvemmin pidentäjinä vaan lähinnä täydentävänä ainesosana. Niitä ei tarvitse säilyttää kylmässä, ja ne säilyvät kuukausia avattunakin. Pyreissäkin on sokeria, mutta ei aivan yhtä paljon kuin siirapeissa. Valmispyreitä voidaan käyttää esimerkiksi frozen-drinkeissä, kuten Strawberry Margaritassa tai smoothieissa sekä alkoholittomissa mocktaileissa.

Siirapit ovat erittäin makeita drinkkien maun antajia, joissa voi olla sokeria jopa yli 800 g/l. Niitä käytetään pieninä annoksina joko pääasiallisena tai täydentävänä makuelementtinä. Siirapit säilyvät huoneenlämmössä ja monissa tapauksissa niillä voidaan korvata liköörejä juomasekoituksissa. Siirappeja käytetään mausteena myös kahvijuomissa ja mocktaileissa.

Siirappeja on hyvin saatavilla kaupallisilta valmistajilta kuten Monin tai Modo, mutta joskus niitä keitellään ravintolan keittiössä. Itse tehtyjen siirappien valmistus on yksinkertaista, kunhan huolehditaan siitä, että tuote on tasalaatuista vuoden ympäri. Omassa keittiössä voidaan luoda sellaisiakin makuja, joita kaupalliset valmistajat eivät tarjoa.

Pidentäjien menekkiin vaikuttavat suuresti jäät. Kun lasi täytetään jäillä, pysyy juoma kylmänä eikä se väljähdy yhtä nopeasti kuin muutamaa jääpalaa käyttämällä. Samalla vähenee tarvittavan pidentäjän määrä, mikä vaikuttaa suoraan drinkin katteeseen. Tehokas ja suurikapasiteettinen jääpalakone onkin investointi, joka hankkii äkkiä hintansa takaisin. 

Mitä pistooliin?

  • Cola
  • Appelsiinilimonadi
  • Sitruunalimonadi
  • Perus tonic
  • Soodavesi

Mitä kaappiin?

  • Eri makuisia toniceja
  • Ginger ale
  • Ginger beer
  • Russchian Mixer
  • Sitruunamehu (tuorepuristettu)
  • Limettimehu (tuorepuristettu)
  • Appelsiinimehu
  • Puolukkamehu
  • Karpalomehu
  • Mansikkapyree
  • Persikkapyree
  • Sokeriliemi
  • Grenadiinisiirappi
  • Vaniljasiirappi
  • Kookossiirappi

Jos tilaa ja kysyntää riittää:

  • Muita siirappeja ja pyreitä liikeidean mukaan
Sulje mainos Tilaa Shaker